Premiere extraordinare la teatru în această toamnă

De Nicoleta Galeteanu, pe

Iubitorii de teatru au parte de un adevărat răsfăţ cultural în această toamnă, când teatrele au pregătit premiere dintre cele mai savuroase, spectacole – capodoperă…
 …ale literaturii dramatice, comedii savuroase şi piese emoţionante, cu actori de calibru ai scenei româneşti.

Dacă ţi s-a făcut dor să vezi un spectacol frumos, grăbeşte-te să îţi rezervi locul în sală la premierele toamnei. Casele de bilete s-au deschis deja! Iată câteva dintre spectacolele extraordinare ce merită văzute.

Vizita bătrânei doamne

Ecranizată în repetate rânduri, cea mai cunoscută piesă a scriitorului elveţian Friedrich Durrenmatt va putea fi văzută şi pe scena teatrului românesc, la mai bine jumătate de secol de la scrierea sa.  

Piesa este o tragic-comedie spumoasă, despre bătrâna doamnă Claire Zachanassian, o miliardară, care revine în vizită în orăşelul Güllen, pentru a se răzbuna. Tânăra fiind, aceasta fusese lăsată gravidă de Alfred Ill, iar acum vrea să se răzbune pe locuitorii acestuia, care speră să primească un ajutor financiar de la miliardară.

Unde: Teatrul Naţional Bucureşti,  Sala Mare
Premieră: noiembrie
Regizor: Alexander Morfov (Bulgaria)
Distribuţie: Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mircea Albulescu, Răzvan Oprea, Marius Manole

Îngeri în America

Spectacolul este una dintre cele mai constroversate piese ale americanului Tony Kushner, pe care am văzut-o deja într-un serial de mare succes al HBO, cu Al Pacino, Meryl Streep şi Emma Thompson, premiat cu 5 Globuri de aur şi 11 premii Emmy.

Pe scena teatrului românesc, piesa, care vorbeşte despre criza provocată de SIDA la începutul anilor ´80, este pregătită de regizorul Victor Ioan Frunză şi îi aduce în distribuţie pe actorii Virginia Mirea, George Ivaşcu şi fosta cântăreaţă Cristiana Răduţă, printre alţii, sperăm, într-un spectacol cel puţin la fel de reuşit ca filmul.

Unde: Metropolis
Premieră: noimebrie

Află şi despre premierele cinematografice din această toamnă.

Doctori de femei

În caz că vei avea poftă de o comedie savuroasă, în noiembrie, la Palatul Naţional al Copiilor se joacă un alt mare spectacol care a făcut mai întâi furori pe scene prestigioase din lume.

Cu umor ingenios, replici amuzante şi răsturnări de situaţie, piesa este o comedie bulevardieră, despre un anume doctor Moulineaux, care face eforturi disperate să iasă „basma curată” după ce atât soţia, cât şi soacra află de infidelitatea sa.

Pe scenă, îi vei recunoaşte pe Mihai Bendeac, Adrian Titieni, Anca Sigartău, Cristina Cioran sau Mariana Dănescu.

Unde: Palatul Naţional al Copiilor
Premieră: 13 noiembrie

Când Isadora dansa

Şi Teatrul Odeon anunţă un spectacol magistral pentru luna noiembrie.

Pus în scenă de Răzvan Mazilu în urmă cu ceva timp la Atena, faimosul spectacol bazat piesa dramaturgului american Martin Sherman, „When she danced”, este adusă în lumina reflectoarelor pentru prima dată pe scena românească.

Povestea celebrei dansatoare Isadora Duncan, precursoare a dansului contemporan, este o comedie care evocă povestea ei de dragoste cu poetul rus Serghei Esenin.

Unde: Teatrul Odeon, Sala Mare
Premieră: jumătatea lunii noiembrie
Distribuţie: Maia Morgenstern, Mihai Smarandache, Rodica Mandache, Jeanine Stavarache, Oana Ştefănescu

O femeie singură

Pe Maia Morgenstern o poţi vedea astăzi în una dintre premierele noii stagiuni. La Clubul Muzeului Ţăranului Român are loc premiera oficială a spectacolului „O femeie singură” de scriitorul italian Dario Fo (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură). Regizat de Marcel Stănciucu, spectacolul este „one woman show” cu Maia Morgenstern în rolul principal, într-o tragi-comedie, care spune drama unei femei devastate, singure, violentată de un soţ gelos şi agresiv.

Unde: Clubul Muzeului Ţăranului Român
Premieră: luni, 26 septembrie, ora 21:00

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!