O femeie orbește după ce a băut 28 de cutii de energizante pe zi!

De Ana Munteanu pe
Lena Lupari, în vârstă de 26 de ani, a consumat 3000 de calorii pe zi bând 7 litri de băutură energizantă pe zi. Mamă a trei copii, aceasta s-a îngrășat atât de tare și atât de repede încât creierul i s-a umflat. Într-o zi de iunie, femeia s-a prăbușit brusc la pământ. Verdictul crud al medicilor: tensiune intracraniană idiopatică.

26 de ani, fără loc de muncă, mamă a trei copii și cu o greutate de 165 de kilograme și aproape oarbă. Aceasta este – pe scurt– situația tragică la care a ajuns femeia din Newtownabbey, Irlanda de Nord. Lena a consumat 6000 de lire pe an – sau, mai exact, 450 din cele 1800 de lire cheltuite lunar – pe bolnăvicioasa-i dependență. Dependență care i-a adus supraponderalitatea, i-a declanșat hipertensiunea intracraniană idiopatică și îi va aduce, într-un final, orbirea. Și toate astea la numai 26 de ani.

“Obișnuiam să beau 28 de cutii de energizant pe zi, mâncam doar o data pe zi. Dar de obicei noaptea, de la fast-food, semipreparat sau paste”, a declarat ea. “Am 3 copii, dintre care unul cu nevoi special, și de aici zero timp pentru gătit. Sufăr de dureri de cap și migrene de vreo 5 ani. Dar le-am ignorat și doar am luat analgezice. Apoi mi s-a încețoșat vederea și capul mi-a devenit atât de greu încât nici de pe pernă nu-l puteam ridica. Am fost internată 6 zile în spital”.

Doctorii spun că ea trebuie neapărat să dea jos, cât de repede posibil, 45 de kilograme ca să nu lase ca starea ei să se înrăutățească, să țină boala în loc. De la spitalizarea ei din data de 18 iunie, Lena nu a mai băut deloc energizante și a pierdut deja 12 kilograme.

Hipertensiunea intracraniană înseamnă presiune anormal de mare în interiorul craniului, care poate apărea brusc sau în timp. Hipertensiunea intracraniană idiopatică înseamnă că nu există o cauză evidentă a apariției acestei probleme de sănătate. Dar este cel mai adesea întâlnită la femeile obeze, cu vârste între 20 și 44 de ani. Cele mai frecvente simptome sunt dureri de cap pulsatile acute și înrăutățirea vederii din cauza nervilor optici umflați.

O cutie de 250ml de energizant conține 80 mg de cafeină care ridică ritmul cardiac, pacienții cu hipertensiune arterială sau boli cardiace coronariene și hipertensiune arterială fiind sfătuiți să nu se atingă de el.

Foto: femeie cu ochii acoperiți / 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro