Maratonista care nu se teme de „zidul morţii”

De Erika Chivu pe

Fiind o începătoare în ale alergării, mă impresionează oamenii care pot să alerge câte şase – şapte kilometri fără oprire. Cu atât mai impresionată am fost…
… când am cunoscut-o pe Oana, care aleargă nu şase – şapte, ci 42 de kilometri. Mai exact e vorba de 42,195 kilometri, cât măsoară un maraton.

Oana Badea are 42 de kilograme, dar este cu adevărat „un munte de voinţă”. Nu este sportivă „de meserie”. Are un job full-time, în cadrul unei multinaţionale  şi, ca multe dintre noi, termină lucrul undeva după ora 19:00. Numai că la aceasta oră ea nu se îndreaptă ca noi către canapeaua de acasă, ci către pista de alergare.

Îşi pune echipamentul la birou, se înarmează cu un spray paralizant şi porneşte alergând de la Piaţa Victoriei, unde lucrează, până la Arcul de Triumf şi înapoi. E un traseu pe care în unele seri îl face şi de patru- cinci ori. La sfârşit se întoarce la birou, se schimbă şi abia apoi porneşte către casă.

„Nici nu visam că voi ajunge să alerg un maraton”

De ce atâta „deranj”? „Din pură pasiune”, spune Oana, care nu vede antrenamentele ca pe un sacrificiu. Ba din contră, îi place să alerge, mai ales seara. „După o zi încărcată de birou, e modul în care eu mă relaxez.”

De mică a cochetat cu sportul, dar a început să alerge serios abia după ce a terminat Facultatea de Drept pentru că în urma licenţei rămăsese cu ceva kilograme în plus. A mers la stadion şi a început cu doi kilometri, apoi patru, după care a început să alerge în Herăstrău, unde o tură de lac are 4 kilometri.

Se întâmpla acum nouă ani, când românii nu descoperiseră încă beneficiile alergării. „Cel mult trei oameni întâlneam pe tura de lac. Acum întâlneşti 10 – 20 pe o tură.”

Maratonista care nu se teme de "zidul morţii"În scurt timp a reuşit să alerge un semimaraton, adică 21 de kilometri. Avantajul a fost că a pornit treptat.

„M-a ajutat foarte mult faptul că eu nu-mi propusesem să alerg maraton. Nici nu visam la momentul ăla că voi ajunge să alerg maraton. Pur şi simplu alergam de plăcere.”

Abia în octombrie 2009 s-a hotărât să se antreneze pentru primul maraton, pe care l-a alergat în iunie 2010.

Recunoaşte că nu s-a antrenat pentru el foarte mult, dar a avut multă voinţă.

S-a întâmplat la evenimentul Iron Man de la Oradea, la un concurs de triatlon ştafetă, iar din echipă mai făceau parte doi bărbaţi, un ciclist şi un înotător. „Iron Man presupune 3,8 kilometri de înot, 180 kilometri de bicicletă şi 42 kilometri de alergat. Proba de înot a început la 6:00 dimineaţa, iar echipa mea a ajuns în tabăra de unde trebuia să plec eu în alergare la ora 7:00 seara”, îşi aminteşte Oana.

Toată ziua a aşteptat să ia startul în primul ei maraton, neştiind la ce oră se va întâmpla asta şi i-a fost cu atât mai greu cu cât înaintea unui astfel de efort trebuie să ai grijă la ce, cât şi când mănânci, aşa încât să ai suficientă energie, dar fără să ţi se facă greaţă pe traseu.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge

Prințul Louis împlinește un an. Ce fotografii au publicat Ducii de Cambridge