Lucian Haritonov, de la metalurgie la dantelării din metal

De Laura Davidescu, pe
Artistul lunii din revista Unica iunie 2017 este Lucian Haritonov, cel care a dat naștere brandului Metal Creativ. Descoperă în interviul de mai jos povestea tânărului antreprenor și ce au în comun spiritul creativ și metalurgia.

Ideea primului obiect Metal Creativ a apărut la începutul lui 2016, când Lucian era acasă și zărise în apartament o tăbliță perforată de oțel, pe care se tot gândea cum ar fi putut să o transforme într-un obiect decorativ. A luat un ac și lână colorată și a început să coasă manual un model tradițional, pe care și-l amintea din vacanțele la bunici. A arătat tăblița familiei și prietenilor, iar entuziasmul lor l-a încurajat să ducă ideea mai departe. Așa a apărut primul obiect complex Metal Creativ, și anume banca metalică DOR, cusută manual, cu motive tradiționale din zona Moldovei. Treptat, Lucian și-a mărit echipa, l-a cooptat în departamentul de creație și pe Andrei Gheorghiu, iar obiectele din metal cu design atipic nu au încetat să tot apară.

În prezent, Metal Creativ concepe și produce piese de design pentru case, restaurante, terase, baruri, orice spațiu care se vrea locuit de imaginație: „Ne place să ne jucăm cu metalul și să creăm mobilier cu un design unic. Asta ne-a inspirat să lansăm o noua tehnică de design – cea a cusutului în tabla perforată din oțel”, spune Lucian.

Câte obiecte sunt fabricate și în ce categorii se încadrează ele?

Produsele Metal Creativ se regăsesc și ca unicate, și ca produse de serie mică. În prezent, am dezvoltat cinci linii de produse: Tradițional, Industrial, Urban, Back in time și Custom Made.

Piesele de design din linia Tradițional sunt cusute manual, cu motive folclorice care poartă cu ele povestea locului din care vin. Astfel, Metal Creativ încorporează într-un design modern viziunile mai multor generații. Linia Industrial are un design unic, cu amprente vintage, personalizat după imaginația celor care își doresc acest tip de mobilier. Produsele acestei colecții îmbină frumusețea fibrei naturale a lemnului cu eleganța profilelor  metalice. Colecția Urban conține piese de mobilier metalic, inspirate de un design minimalist, cu linii simple, adaptabile atât pentru spațiul de acasă, cât și pentru HoReCa.

ceas vartelnita rosieLinia Back in time este compusă din ceasuri metalice de perete cusute manual, cu diferite modele, o parte tradiționale, altele inspirate din diferite surse. La cerere, putem crea modelul dorit de client.

Colecția Custom Made este, poate, cel mai greu de definit pentru că ia chipul și asemănarea clientului J. Acesta vine cu un brief la noi, iar echipa Metal Creativ se pune pe treabă. Așa am ajuns să realizăm scări cu design inovator pentru spații mici, logouri cusute manual, sigle din licheni stabilizați, așa cum a fost casca realizată pentru Radio Guerrilla, comode sau mese pentru birouri. Ne place să ni se pună creativitatea la încercare și să vedem clienții surprinși de ce reușim să realizăm pentru ei.

De unde provin materialele? Sunt metale noi sau refolosite?

Materialul principal folosit este oțelul combinat cu lemn, lână, vopsea etc. Alegerea a fost simplă, a pornit de la activitatea H Metal, firma unde am comercializat tone de produse din metal. Acum îl îmblânzim, adăugându-i un plus de valoare acestui material atât de trainic. Cu mici excepții, majoritatea materialelor sunt procurate de pe piața autohtonă. În general, acestea sunt noi. Pentru o parte dintre produsele unicat, utilizăm materiale reciclate care, îmbinate într-un mod creativ, se pot transforma în produse cu un design aparte. De exemplu, veioza Moto este realizată din pinioane de motocicletă, iar cuburile “Tradițional” sunt căptușite cu țesături  pe care majoritatea le-am avut acasă la bunicii noștri.

În multe dintre creații apar motive populare românești stilizate. Cui i-a venit ideea asocierii?

banca metalicaCopilăria  și vacanțele mele au fost la țară, unde am fost înconjurat de astfel de lucruri cusute pe etamină și pe pânză. De acolo și dragostea pentru motive tradiționale.

La început, am creat câteva modelele memorate de-a lungul timpului. Ideile au curs, pur și simplu. Ulterior am început să folosim cărți cu modele, cu explicații despre ele, povești despre originea modelului, ce reprezintă semnele respective, cine le purta și cu ce ocazii; acum ne documentăm și învățăm mai multe despre motivele tradiționale pe care le integrăm într-un design modern.  Este un proces de învățare continuă, care ne apropie tot mai mult de moștenirea spirituală a țării noastre – folclorul.

Care sunt sursele de inspirație pe care folosiți?

Suntem inspirați, în general, de tot ce ne înconjoară. Mobilierul tradițional este inspirat din folclor și adaptat unui design modern, colecția Industrial de stilul cu același nume, linia Custom Made este inspirată de nevoile și ideile clienților. Iar lista poate continua. În această industrie este esențial să fii mereu deschis și să îți antrenezi creativitatea chiar cu lucruri pe care nu te-ai fi gândit niciodată ca poți să le faci. De acolo vine bucuria cea mai mare.

Cui se adresează creațiile Metal Creativ? Cine sunt clienții dvs.?

Produsele Metal Creativ se adresează oricui își dorește un obiect de design atipic și original. Realizăm mobilier atât pentru case, birouri, terase, instituții publice, cât și pentru tot ce înseamnă HoReCa – baruri, restaurante, puburi, cluburi.

set mobilier saxofonCine lucrează efectiv la realizarea obiectelor?

Echipa Metal Creativ are oameni pasionați de ceea ce fac; nu este o echipă mare, dar ne așteptăm să crească în curând. În prezent, sunt patru persoane angajate: Andrei Gheorghiu–  Manager Creație și Productie, Andreea Tescar – Creație și Producție, Carmen Pistol – Creație și Producție, Cristian Stănoiu – Logistică și Producție. După cum se observă, majoritatea echipei este implicată în procesul de creație și producție, discutăm orice idee venită de la unul dintre noi, o analizăm pe toate părțile și, dacă întrunește votul majorității, o punem în aplicare. Suntem diferiți, dar asta ne ajută să realizăm produsele cele mai bune.

Ce mesaj ați vrea să transmită obiectele Metal Creativ?

Ne dorim ca obiectele noastre să reflecte în primul rând pasiunea și dedicarea întregii echipe, care lucrează la ele din faza de idee și până la finisarea ultimului detaliu. Sunt produse care ies din tipare și care au menirea de a locui cu imaginație fiecare spațiu căruia îi sunt destinate.

Cum sunt obiectele Metal Creativ? Mai degrabă decorative sau funcționale?

Produsele noastre sunt atât funcționale, cât și decorative. Deși, la prima vedere, o mare parte dintre ele par decorative, datorită designului aparte, am vrut să oferim utilitate fiecărui obiect pe care l-am realizat. Astfel, beneficiile aduse clienților noștri sunt mult mai mari.

Care este proiectul care v-a solicitat cel mai mult creativitatea, ingeniozitatea?

Produsul de care suntem cei mai mândri este banca DOR, iar asta și datorită faptului că a fost primul obiect Metal Creativ care a fost primit cu mult entuziasm și astfel ne-a dat impulsul să continuăm procesul creației. De asemenea, setul Chitara a fost foarte apreciat pentru designul său, iar casca din mușchi stabilizați, realizată pentru radio Guerrilla, a devenit colțul preferat de fotografiat din birourile lor.

Aveți planuri de de extindere a gamei de produse?

Suntem într-o continuă expansiune. Recent am inaugurat showroomul Metal Creativ, locație unde ne puteți vizita de luni până vineri și unde puteți vedea majoritatea produselor noastre. De asemenea, ne dorim să intrăm și pe piața externă; de curând am participat la Salone del Mobile Milano, unde am reprezentat România. Ne-am bucurat să vedem că obiectele noastre de design sunt apreciate și de străini, deoarece creativitatea are un limbaj universal. J

Există locuri publice decorate cu creațiile voastre?

La finalul anul trecut am decorat o parte din clubul Beluga, deschis în Centrul Vechi, iar pentru clubul Motiv am realizat câteva corpuri de iluminat cu licheni. În martie, anul acesta, am participat la un eveniment din cadrul Școlii Americane cu un set-up decorativ și ateliere de cusut motive folclorice în tablă, iar cei de acolo ne-au solicitat o bancă pentru a decora școala.

Suntem prezenți la diverse evenimente cu mobilierul nostru, așadar este posibil să ne întâlniți în diferite locuri din București și din țară.

De ce ați ales să faceți ceea ce faceți?

Am ales să pornim Metal Creativ din plăcere, din joacă, din pasiune; chiar suntem bucuroși că ne putem juca gândind și realizând lucruri pornite din imaginație. Ce poate fi mai frumos decât atât?

Citește și:

Antonia îl prezintă pe fiul ei Akim pe coperta revistei Unica iunie 2017

5 decorațiuni interioare pe care le poți face singură

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!