„Şopârle politice” la Festivalul Naţional de Teatru

De Nicoleta Galeteanu pe

Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti a debutat în forţă sâmbătă seară, cu aplauze, huiduieli şi replici acide deopotrivă, ca răspuns la tenta politică a spectacolului clujean.
Piesa Teatrului Maghiar din Cluj „Măsură pentru măsură”, scrisă de Shakespeare şi adaptată de Matthias Langhoff, a provocat un scandal în plină reprezentaţie, regizorul fiind acuzat că a introdus în piesă „şopârle politice”.

Piesa lui Shakespeare este o parabolă a slăbiciunii morale umane, însă regizorul Langhoff a supărat criticii de teatru cu monologul improvizat al lui Pompeius – interpretat de Hathazi Andras – care face apel la clişee triviale româneşti, de la ştiri din tabloide, până la glume porcoase cu doctorul Ciomu.

„Adaptat” pentru Festivalul de la Bucureşti, spectacolul a fost huiduit de regizorul Radu Afrim şi criticul Ludmila Patlanjoglu, care a strigat în mijlocul reprezentaţiei că spectacolul este o „batjocură”.

Spectacolul, care a durat patru ore, nu a fost lipsit nici de aprecieri din partea publicului, care s-a încheiat în aplauze şi ovaţii apreciative.

Între 30 octombrie şi 7 noiembrie, Festivalul Naţional de Teatru (FNT) aduce pentru iubitorii de teatru unele dintre cele mai reprezentative spectacole româneşti şi montări celebre străine, „Royal Fashion”, „DIBUK”, „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess”, „Hey, Girl!”, de Romeo Castellucci, „Regele moare”, de Silviu Purcărete şi „Odysseia”, după Homer, fiind doar o parte din programul impresionant al acestei ediţii.

Foto: FNT.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro