De ce ne judecă oamenii

De Amelia Matei, pe
Persoanele cu care intrăm în contact se pot transforma, mai mult sau mai puțin, în instanțe morale, care emit păreri, judecăți despre acțiunile noastre. Psihanalistul elvețian Carl Gustav Jung spunea că persoanele cărora le este greu să gândească, preferă să judece. Ei bine, în fiecare dintre noi se poate ascunde un mic judecător, însă sunt oameni care fac asta zi de zi.

Astfel de oameni, susțin psihologii, sunt persoane frustrate, nesatisfăcute de propria persoană, viață, și proiectează nemulțumirile lor, nevoia de control chiar, asupra existențelor altora.

De fapt, când oamenii emit o judecată despre tine nu au un scop anume, ci este mai degrabă un mod de a te ataca, de a te insulta. De asemenea, mai denotă o lipsă enormă a autocriticii, nu sunt capabili să își evalueze propriile acțiuni și cuvinte. Judecă alte persoane în încercarea de a se proteja, la rândul lor, de criticile altora.

Citește și: Care este arhetipul lui Jung care ți se potrivește

Cel mai adesea, oamenii care au tendința să te judece sau să te critice nu au o viață împlinită, nu au pasiuni, hobby-uri care să îi preocupe astfel că, în schimb, emit judecăți de valoare despre orice și despre oricine.

Cum să te aperi de oamenii care te judecă

Uneori, când ne lovim de judecățile altora gândim în sinea noastră că acel lucru nu este real. Iar de cele mai multe ori așa este, mai ales dacă primim astfel de judecăți de la colegii de serviciu sau de la oamenii care nu ne cunosc prea bine.

Lucrurile se schimbă însă în momentul în care o persoană dragă ne spune astfel de cuvinte. Când ne lovim de criticile cuiva din familie și ni se par nedrepte cel mai bine este să nu uităm cine suntem și să ne păstrăm calmul. Trebuie să vă spuneți următoarele cuvinte: ”Știu cine sunt, știu ce obstacole am depășit, sunt mândră de fiecare etapă pe care am parcurs-o și am învățat din greșeli. Nimeni, în afară de mine, nu are dreptul să mă judece, pentru că numai eu știu prin ce am trecut, cum gândesc și ce simtcu adevărat”.

Citește și: De ce este bine să visezi bebeluși, în opinia lui Carl Jung

De asemenea, ferește-te să răspunzi celui din fața ta prin cuvinte jignitoare, pe care le vei regreta mai târziu. Dacă procedezi astfel, nu faci altceva decât să îl deranjezi și pe cel cu care interacționezi, ceea ce nu-ți dorești. Deoarece trebuie să scapi de sentimentele negative pe care le resimți după o astfel de discuție. La fel însă și persoana cu care vorbești, căreia i-ai adresat cuvintele pe care nu ai vrut să i le spui. Și este posibil ca detensionarea să nu se sincronizeze, iar situația neplăcută să dureze mai multe decât te-ai fi așteptat.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!