Cum să îți îndeplinești visurile

De Amelia Matei, pe Ultimul update Miercuri, 23 martie 2022, 15:59
Indiferent că este vorba despre rezoluția de Anul Nou sau de promisiunea pe care ai făcut-o la începutul săptămânii, deseori se întâmplă să abandonezi aceste planuri care te-ar putea duce mai aproape de succes. Află de ce și care sunt sfaturile oamenilor de știință pentru a-ți îndeplini visurile.

Cercetătorii susțin că există o explicație pentru faptul că oamenii renunță să facă ce și-au propus: obosesc să se controleze și să se abțină, potrivit mindbodygreen.com. Nu înseamnă, însă, că nu ai nicio șansă să îți îndeplinești visurile. Oamenii de știință au găsit câteva metode prin care poți realiza orice, fără prea mult efort.

Un studiu efectuat de psihologul Roy Baumeister și echipa sa a arătat că oamenii care se abțin de la mâncare sau de la a-și face mici plăceri au mai puțină răbdare când vine vorba de cariera lor. Înainte să ajungă la aceste concluzii, cercetătorii au invitat mai mulți participanți într-un laborator în care tocmai fuseseră coapte fursecuri de ciocolată. Un grup a fost invitat să mănânce fursecurile cu ciocolată și un bol de ciocolată care se aflau în fața lor, iar un alt grup a fost rugat să mănânce ridichi care se aflau lângă bolul de ciocolată și fursecuri.

După acest experiment, ambele grupuri au fost rugate să rezolve un puzzle despre care nu știau că este imposibil de rezolvat. Cercetătorii au constatat că participanții care au fost nevoiți să se controleze în fața fursecurilor și să mănânce ridichi au renunțat mult mai repede la rezolvarea exercițiului.

Oamenii de știință susțin că s-a ajuns la această situație deoarece autocontrolul este o resursă epuizabilă, iar cu cât îl folosești mai mult, cu atât ai mai puțin. În plus, te obosește, iar nivelul de zahăr din sânge scade considerabil atunci când folosești autocontrolul.

Cât de des te autocontrolezi

Poate nu îți dai seama, dar în fiecare zi te abții să nu dai frâu liber dorințelor și emoțiilor tale, așa că nu este de mirare că ești epuizată să îți mai urmezi visurile.

La muncă, încerci să îți controlezi impulsurile și nu cedezi în fața tentațiilor precum Facebook sau ieșirile cu prietenii. Oricât ai fi de obosită, nu vrei să renunți la o sarcină până nu o termini. Când te enervează șeful sau colegul, îți păstrezi tonul profesional, pentru că nu vrei să superi pe nimeni. Toate aceste situații te lasă fără energie, de aceea trebuie să iei unele măsuri.

Fii productivă dimineața

Auto-controlul este mai puternic dimineața, pentru că în timpul nopții te-ai odihnit și ai forțe proaspete. Dacă ți-ai propus să faci exerciții, fă-o dimineața. Dacă vrei să ții dietă, pregătește-ți mesele din timpul zilei și asigură-te că scapi de tot ce nu este bun pentru silueta ta. Dacă vrei să scrii o carte sau să termini un proiect important, fă-o la prima oră.

Fii calmă

Oamenii calmi sunt mai puternici. Este important să nu îți consumi energie cu orice și nu intra în discuții în contradictoriu, care nu îți aduc niciun beneficiu. Implică-te în activități care îți fac plăcere, precum cititul, meditația, yoga, sportul. Cercetătorii au constatat că atunci când meditezi sau te rogi, chiar dacă o faci pentru o scurtă perioadă de timp, devii mai stăpână pe tine.

Nu îți încărca pogramul

Dacă ai un scop, încearcă să te concentrezi pe asta și nu te aglomera și cu altceva. Dacă, de exemplu, vrei să avansezi în carieră, nu te mai gândi să repari lucrurile și în alte planuri ale vieții tale, pentru că nu poți să le faci pe toate. Concentrează-te pe scopul final și nu lăsa nimic să îți distragă atenția.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!