Cum îți alegi baba în martie

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Luni, 01 martie 2021, 10:54
Babele de martie sau babele de primăvară reprezintă o tradiție a poporului român foarte apreciată și respectată. Obiceiul spune ca fiecare persoană să-și aleagă o zi între 1 și 9 martie, numită babă, și, în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, va fi întreg anul. 

Baba de martie sau baba de primăvară o întruchipează pe Baba Dochia care, în primele 9 zile din luna martie, își dă jos câte un cojoc, pregătindu-se pentru venirea primăverii. Practic babele simbolizează ultima lupta care se dă între iarnă și primăvară. În popor circulă două variante prin care îți alegi baba de martie.

Cum îți alegi baba în martie: varianta 1

Prima variantă prin care îți poți alege baba de martie este să-ți alegi aleatoriu, în ultima zi a lunii februarie, o zi între 1 martie și 9 martie.

Cum îți alegi baba în martie: varianta 2

A doua variantă este alegerea babei în funcție de ziua ta de naștere. Dacă ziua ta de naștere este compusă din două cifre, acestea se adună între ele, astfel încât numărul obținut să fie o singură cifră care să se încadreze între 1 și 9.

De exemplu, dacă ești născută pe data de 2, atunci 2 va fi baba ta de martie. Dacă ești născută pe data de 11, baba ta va fi tot pe data de 2 martie (1+1=2). Dacă ești născută pe 29, baba ta va fi, de asemenea, pe 2 martie pentru că: 2+9=11 și 1+1=2.

Ce simbolizează baba aleasă?

Tradiția spune că așa cum va fi baba aleasă de tine, așa îți va fi întreg anul. Dacă va fi o zi frumoasă, caldă și cu soare, vei avea noroc tot anul, energie, bună dispoziție și toate îți vor merge bine. În schimb, dacă ziua va fi posomorâtă și friguroasă, nu vei avea spor și nu te vei bucura de un an bun și rodnic. Pe de altă parte, se spune că așa cum este baba ta, le fel îți este și sufletul. În anumite zone ale țării, se crede că dacă în ziua aleasă de tine va ploua sau va ninge, vei avea parte de bogăție și de bani tot anul.

Alte credințe despre babele de martie

În funcție de zona geografica, tradiția și simbolistica alegerii babelor de martie poate să difere. De exemplu, în zona Ardealului babele poartă și denumirea de Vântoase, în Muntenia se aleg babele între 1 martie și 12 martie, iar în Oltenia se aleg 3 babe. Astfel, prima baba semnifică trecutul, a doua babă aleasă reprezintă prezentul, iar a treia babă simbolizează viitorul.

Citește și – Ce crede solistul Carla’s Dreams despre sărbătoarea de 8 Martie

Citește și – Ce cadou sa-i iei în funcție de zodie

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!