Ce reprezintă cifrele de pe ambalajele de plastic

De Claudia Grigore, pe Ultimul update Marți, 12 aprilie 2022, 13:29
Plasticul este unul dintre cele mai folosite materiale. Folosim de ceva timp diverse produse din plastic: pahare de plastic, sticle de plastic, farfurii de plastic, borcane de plastic, boluri de plastic etc.

Vei regăsi cu siguranță triunghiul format din 3 săgeți ce par că sunt una în continuarea celeilalte. În interiorul triunghiului vei găsi un număr de la 1 la 7.  Alăturat sau sub vei găsi și câteva litere. Aceste simboluri nu sunt puse la întâmplare.

Triunghiul și cifrele de pe ambalajele de plastic sunt informații legate de materialul din care sunt confecționate și de modalitatea de reciclare. Aceste simboluri se numesc RIC (Resin Identification Code).

codurile-de-pe-ambalajele-de-plastic

Codul 1 – Polietilenă Tereftalată (PET sau PETE). Acest cod îl vei găsi pe sticlele de băuturi răcoritoare, sticlele de bere, apă de gură, caserole etc. Tipul acesta de plastic nu se refolosește.

Codul 2 – Polietilenă de densitate mare (HDPE sau PE-HD). Sticlele de șampon, soluțiile albire, detergentul, sacii de gunoi, butoaiele etc au acest cod inscripționat. Nici acest tip de plastic nu se refolosește.

Codul 3 – Vinil/ Policlorura de vinil (V sau PVC). Profilele de ferestre, ecchipamentele medicale, furtunurile de apă, cablurile, țevi etc. Acest tip de plastic poate afecta ficatul și are potențial cancerigen.

Codul 4 – Polietilentă de densitate mică (LDPE sau PE-LD). Acest tip de plastic se găsește în ambalajele de pâine, sacoșe, îmbrăcăminte, mobilă, covoare etc.

Codul 5 – Polipropilenă (PP). Codul se va regăsi pe pahare de plastic, dopuri, sticle de ketchup, pungi etc. Este un plastic sigur.

Codul 6 – Polistiren (PS). Din acest tip de plastic se fabrică farfuriile și paharele de unică folosință, caserolele, paharele de iaurt etc Polistirenul nu trebuie să folosit pentru a depozita lichidele și mâncare fierbinte pentru că va elibera benzen (substanță cancerigenă).

Codul 7 – Alt tip de plastic – O sau OTHER (acrilic, nylon, policarbonat, acid polilactic sau combinații de plastic diferit). Se regăsește în bidoanele de plastic, ochelarii de plastic, dvd-uri, computere, plăci de plexiglas. Încălzit, acest material eliberează bisfenol A –  compus cu potențial cancerigen.

Sursa foto 123rf

Citește și De ce nu ar trebui să consumi apă îmbuteliată în plastic

Citește și Motive să nu mai folosești recipientele din plastic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!