Ce jocuri sinucigașe se practică în Rusia. Balena Albastră nu e singurul!

De Laura Davidescu pe
Frenezia despre Balena Albastră / provocarea Blue Whale și alte variante de jocuri sinucigașe, prin care tinerii ajung să moară sau să se rănească grav doar din teribilism, a cuprins internetul. Fiind vorba de o știre care-și are originile în Rusia, Unica a decis să se documenteze de la sursă și l-a invitat pe Liviu Iurea, corespondentul Televiziunii Române în Rusia, să facă o trecere în revistă asupra acestui subiect.

Ancheta despre „grupurile morții” și cine este Philipp More

Ancheta publicată de jurnalista Galina Mursalieva despre aşa-numitele “grupuri ale morţii“, în cotidianul “ Novaya Gazeta” în luna mai a anului trecut a generat discuţii aprinse în Rusia  despre jocurile care circulă pe internet şi în reţelele de socializare. Cei mai alarmaţi au fost părinţii care au început să privească cu alţi ochi  şi să îşi pună mai multe întrebări despre preocupările copiilor lor, care  îşi petrec prea mult timp în  spaţiul virtual. “Balena Albastră”, “Casa Liniştită” sau “Zâna Văzduhului” sunt doar câteva jocuri colective pe internet care au intrat în vizorul autorităţilor.
De când e lumea, copiii  sunt  atraşi  de lumea suspansului, de cea  a misterelor şi, probabil din acest motiv,  jocurile respective sunt împachetate şi promovate pe acest segment de vârstă.  Există  un anumit număr de  teme, sarcini  pe care copilul trebuie să le îndeplinească pentru a urca la nivelurile  superioare, mergând până la suicid. În Rusia se vorbeşte despre 130 de cazuri de sinucideri în rândul minorilor ca urmare a jocurilor cu caracter suicidal care circulă pe internet. În noiembrie anul trecut a fost arestat unul dintre administratorii unui astfel de joc. Este vorba despre Philipp Budeikin (nickname Philipp More), în vârstă de 21 de ani, fără ocupaţie. Ancheta este în desfăşurare şi în prezent şi nu se cunosc prea multe detalii despre motivele care l-au determinat pe Budeikin să promoveze şi să administreze  un astfel de joc.

Există și alte jocuri sinucigașe, cum este „Fugi sau mori”

Un alt joc  în care sunt implicaţi adolescenţii se numeşte “Fugi sau mori”, despre care au scris site-urile life.ru sau abakan-gazeta.ru. Participanţii la joc sunt invitaţi să îşi testeze reacţiile şi să treacă în  fugă prin faţa unei maşini în viteză. Astfel de cazuri au fost semnalate în regiunile Altai, Habarosvk, Krasnoiarsk, Astrahani şi Smolensk. Şoferii sunt îndemnaţi să circule prudent şi să  reducă şi mai mult viteza atunci când văd că pe marginea drumului stau tineri care aparent nu fac nimic.

600 000 de pagini cu îndemnuri la suicid!

De la începutul anului 2017, principala platformă de socializare din Rusia “Vkontakte”  a blocat 600  de mii de pagini care conţineau hastag-uri cu îndemn la suicid. În ultima perioadă, utilizatorii – doritori de senzaţii tari  migrează spre Instagram, dar şi acolo administratorii  promit că  vor lua măsuri. Panica generată în Rusia i-a determinat pe deputaţii din Duma de Stat să iniţieze un proiect de lege care prevede  pedepse de  până la 12 de ani de închisoare pentru îndemn la suicid. În multe regiuni din Rusia, în şcoli se fac sedinţe tematice  speciale, unde părinţilor şi copiilor li se explică cum trebuie folosit  internetul şi cum  să eviţi racolările din partea unor grupuri suspecte. Sunt propuneri ca la cabinetele medicale din şcoli elevilor să  li se facă controale periodice, pentru a-i  identifica pe cei care  se scrijelesc sau desenează pe mâini semne care au legătură cu jocul “Balena Albastră”.

Pe rețelele sociale există grupuri care atrag copiii în jocuri sinucigașe

Într-un articol publicat de  cotidianul Kommersant aflăm cum sunt organizate grupurile din reţelele de socializare care determină minorii să recurgă la gesturi fatale. În cele mai multe cazuri sunt implicaţi specialişti psihiatri care îi amenință pe copii că îi găsesc sau le omoară părinţii dacă nu îndeplinesc o anumită sarcină. Unii copii sunt atraşi în joc sau sunt recomandaţi de alţii şi, ulterior, intră într-un cerc vicios din care nu pot scăpa, mai ales dacă sunt depresivi şi nu comunică cu cei apropiaţi despre ceea ce li se întâmplă. Încă nu s-a găsit răspunsul la întrebarea: ce urmăresc coordonatorii acestor jocuri? Pentru că nu obţin, teoretic, niciun un fel de beneficiu, mai ales  material.

S-au descoperit  cazuri în care administratorii erau  copii de 14 ani, chiar şi 12 ani. Aceştia  o făceau  mai mult din teribilism, pentru a se  impune în faţa  grupului de prieteni.

O altă categorie de experţi înclină să creadă că motivul sinuciderilor este cu totul altul, şi  anume  lipsa de comunicare dintre părinte şi copil, dintre şcoală şi elev. Internetul, reţelele de socializare nu pot  fi controlate şi nici monitorizate în totalitate şi, de aceea, este mai uşor să dai vina pe ele decât  să identifici cauza reală a problemei.

Liviu Iurea portret

Corespondentul TVR în Rusia, Liviu Iurea

Jurnalistul Liviu Iurea colaborează cu Televiziunea Română din 1996. Din 2002 este corespondent permanent al TVR în Federaţia Rusă, acolo de unde transmite ştiri, relatări şi reportaje despre evenimentele care fac agenda publică în Estul continentului. Liviu Iurea este singurul corespondent din România care a transmis de la Beslan criza ostaticilor din Şcoala nr. 1, în septembrie 2004. Jurnalistul TVR a realizat relatări şi reportaje din timpul „Revoluţiilor colorate” din spaţiul CSI – Georgia 2003, Ucraina 2004 , Kârgâzstan 2005. În 2005, corespondentul a făcut pentru TVR reportaje din cel mai îngheţat punct de pe glob – Oymyakon, Yakutia – şi un film documentar despre românii din Kazahstan.

Jurnalistul a transmis reportaje din diferite regiuni ale Federaţiei Ruse: Chukotka, Kamceatka, Sakhalin, Baikal, Buryatia, Cercul Polar. Liviu Iurea a realizat inclusiv reportaje din regiuni cu statut disputat, în Transnistria, Abhazia şi Crimeea. În perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, corespondentul TVR în Rusia a realizat reportaje din timpul evenimentelor tragice petrecute la Kiev, în Piaţa Maidan. Iurea este singurul corespondent din România care a transmis relatări din timpul conflictului din Siria, de la Damasc, Hama, Homs, Palmyra, la finalul lui 2015. În 2010, pentru calitatea materialelor pe care le-a transmis, corespondentul TVR la Moscova a fost laureat al premiului „Verbul de Aur”, distincţie care se oferă jurnaliştilor străini care prezintă Rusia sub toate aspectele. Liviu Iurea s-a născut la Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, pe 14 decembrie 1971. Jurnalistul a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine de la Universitatea Bucureşti în 1996. Un an mai târziu, Iurea a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova, specializarea Diplomaţie şi relaţii internaţionale.

Sursa foto: 123RF, Instagram, arhiva personală

S-ar putea să te intereseze și:

Top 10 curiozități despre sinucidere. La asta nu te-ai fi gândit nici în ruptul capului

Semne că o persoană se gândește la sinucidere

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro