Untișorul – beneficii și proprietăți. Cum folosești untișorul în rețete

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 14 martie 2022, 11:45

Untișorul este una dintre vechile ierburi de leac ale românilor, o plantă comestibilă și medicinală, pe care o găsești în piețe primăvara devreme. Este ușor de recunoscut după frunzele ei în formă de inimă și florile mici și galbene.

Untișorul face parte dintre buruienile bune de primăvară, alături de urzici, lobodă, ștevie sau leurdă. Crește spontan în zonele de câmpie și de deal mai ales în pădurile însorite. Este ușor de recunoscut după frunzele rotunde, în formă de inimă, și mai ales după florile galbene și mici ca niște bănuți.

Multă vreme, untișorul a fost considerată o simplă buruiană de leac în anumite zone ale țării, dar s-a răspândit și la oraș unde este consumat în salatele de primăvară pentru beneficiile lui deosebite. Cu toate acestea, planta are și contraindicații pe care trebuie să le cunoști.

Untișorul – unde crește această plantă

Untișorul - beneficii și proprietăți. Cum folosești untișorul în rețete

Untișorul este cunoscut în diverse zone ale țării drept sălățică, fetică, năsturel sau salata mielului. Numele ei științific este ficaria verna și crește de obicei în zonele cu diverși arbuști, copaci și tufărișuri. Poți găsi untișor în pădurile rare și însorite, prin poieni, dar și prin parcuri sau pe la marginea livezilor.

Unitșorul răsare imediat ce trece perioada foarte rece și pericolul de îngheț. De la jumătatea lunii martie, frunzele lui fragede pot fi culese pentru a fi consumate în salate. Ele sunt foarte bogate în vitamina C și au un gust acrișor plăcut.

Atenție! Untișorul devine toxic după înflorire

De la untișor se folosesc frunzele comestibile, niciodată florile. În scop terapeutic se mai folosesc și rădăcinile.

Frunzele trebuie culese cât sunt fragede și moi, la câteva zile după ce au răsărit, înainte ca planta să înflorească. Dacă apar deja florile galbene, frunzele devin mai tari și acumulează toxine care sunt periculoase pentru organism. Este vorba de o substanță numită protoanemonină care face planta toxică după înflorire.

Toxinele din această plantă provoacă dureri abdominale puternice, spasme ale musculaturii și chiar paralizii parțiale, dacă este consumată o cantitate mai mare fără să se cunoască pericolele ascunse în frunzele mature.

Ce gust au frunzele de untișor

Culese primăvara devreme, în luna martie, frunzele de untișor sunt plăcute la gust, ușor acrișoare, asemănătoare cu boabele fragede de mazăre.

În multe zone din Moldova, se face salată de untișor după mesele copioase, bogate în carne, deoarece planta ajută la digestie și combate senzația de greață.

În Transilvania, femeile foloseau frunzele tinere de untișor în salate și supe pentru copiii mici, să crească mai viguroși și sănătoși. Într-adevăr, untișorul are o mulțime de beneficii pentru organism, precum urzicile sau ștevia, dacă este consumat în mod corect.

Untișorul – proprietăți terapeutice

Untișorul - beneficii și proprietăți. Cum folosești untișorul în rețete
Frunzele de untișor se recunosc după forma de inimă

Frunzele de untișor conțin vitamine din grupul B, vitamina C și vitamina D, săruri minerale de magneziu, potasiu și fier, antioxidanți, acid ficaric și ficarină – doi compuși specifici acestei plante.

Datorită acestor compuși și concentrației mari de vitamina C, untișorul are efecte:

 • Revitalizante,
 • Analgezice
 • Decongestionante.

Frunzele de untișor sunt folosite pentru consum și sunt apreciate pentru beneficiile asupra digestiei. Salata de untișor acrișoară stimulează acidul gastric și ajută la digerarea alimentelor grase.

Pe de altă parte, untișorul este benefic primăvara în cazul în care suferi de astenie, letargie și de anemie. Salata proaspătă de untișor ajută la refacerea deficitului de vitamina C și de fier din organism, în combinație și cu alte verdețuri precum spanacul fraged, salata verde și ceapa verde.

În scop profilactic, untișorul este folosit în popor pentru:

 • ameliorarea circulatiei venoase
 • hemoroizi
 • varice
 • răni
 • ulcerații
 • eliminarea toxinelor
 • împrospătarea sângelui
 • revitalizarea funcției ficatului

Untișorul în preparatele curative

Din frunzele și rădăcinile de untișor se pot face diverse decocturi, infuzii, unguente și tincturi folosite în uz extern pentru inflamații, dureri musculare, dureri articulare, răni și infecții.

Infuzia de untișor

Se folosesc 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se bea de 2 – 3 ori pe zi pentru stimularea ficatului și eliminarea toxinelor din sânge.

Unguentul de untișor

Se amestecă 50 g de plantă mărunțită cu 100 ml de ulei și 30 g de ceară naturală de albine, se fierb la baie de aburi și se lasă să se răcească. Unguentul se folosește pentru răni și dureri articulare.

Cum se folosește untișorul în rețete

Untișorul - beneficii și proprietăți. Cum folosești untișorul în rețete

Frunzele de untișor se consumă adesea crude, proaspăt culese, în salate de primăvară. Pot fi combinate cu urzici, salată verde, ceapă verde, pătrunjel, sare și ulei sau un sos de lămâie.

Untișorul se mai poate folosi în ciorbe și supe cu carne de pasăre și alte verdețuri de primăvară. Frunzele de untișor dau un gust ușor acrișor și sunt plăcute. Ciorba de salată verde și untișor, dreasă cu lămâie, smântână și ou este o delicatesă de primăvară.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!