Când Albert Einstein l-a întâlnit pe Charlie Chaplin: conversația istorică dintre cele două genii

De Mihaela Dobre pe
În ciuda diferenței de vârstă, origini și preocupări, cele două genii, ale științei și filmului, au fost buni prieteni. S-au cunoscut pe vremea când erau amândoi în America, statul de adopție pentru amândoi.

Citește și – Scrisoarea emoționantă a lui Charlie Chaplin către fiica sa, Geraldine

Albert Einstein s-a născut în Germania în anul 1878, iar Charlie Chaplin s-a născut cu zece ani mai târziu, 1889 în Anglia. S-au întâlnit abia în anii ’30, când Einstein mergea deja spre 50 de ani, iar Chaplin spre 40 și au legat o prietenie sinceră.

Cu toate că locuiau în colțuri opuse ale Statelor Unite, Einstein la Princeton, pe coasta de est, iar Chaplin la Hollywood, în California, cei doi s-au vizitat destul de des. Un astfel de prilej a fost lansarea filmului „City Lights/ Luminile Orașului” a lui Chaplin din 1931, eveniment la care actorul i-a invitat și pe soții Einstein.

Cele două familii au mers împreună către cinematograf, la coborârea din mașină fiind ovaționați în egală măsură atât Chaplin cât și Einstein.

Omul de știință, mai puțin obișnuit cu ovațiile publice, i-a spus prietenului său: „Ceea ce admir cel mai mult la arta ta este faptul că este universală. Nu trebuie să spui nici măcar un cuvânt, dar totuși lumea te înțelege”.

Replica lui Chaplin a devenit istorie: „E adevărat, dar faima ta este și mai mare: lumea te admiră, chiar dacă nu înțelege nimic din ceea ce spui”.

Citește și – „Oamenii de știință se roagă?”. Ce a răspuns Albert Einstein la această întrebare

Foto – Northfoto

Finalul "Game of Thrones". Ce detaliu ascuns au remarcat fanii

Finalul "Game of Thrones". Ce detaliu ascuns au remarcat fanii