„Bunicii nu mor niciodată, ei doar devin invizibili”

De Mihaela Dobre, pe Ultimul update Joi, 04 noiembrie 2021, 10:34
Bunicii nu mor niciodată, ei doar devin invizibili și adorm pentru totdeauna în inimile noastre. N este dor de ei în fiecare zi și am da orice să le mai ascultăm poveștile și să le întâlnim privirea caldă.

Citește și – Psihologie: Ce se întâmplă când bunicii iau locul părinților

În timp ce bunicii au bucuria să ne vadă crescând, așa cum este firesc, noi suntem cei care îi vedem cum îmbătrânesc și mor. Dar prezența lor continuă să trăiască în interiorul nostru de fiecare dată când facem ceva special sau unic pentru ei: prepararea unei prăjituri după rețeta lor sau tratarea unei dureri în gât, cu un remediu învățat de la bunici.

Păstrăm amintirea lor vie, concentrându-ne pe ceea ce este cu adevărat important în viața unei ființe umane: memoria celor pe care îi iubim și oamenii care înseamnă cel mai mult pentru noi.

Unul dintre cele mai complicate momente din viață este atunci când ne luăm rămas bun de la un bunic în copilărie. Ca adulți, pierderea are un impact diferit pentru că avem atât de multe resurse la dispoziția noastră pentru a face față acestei situații dificile. Care este cea mai bună modalitate de a ajuta un copil să își ia la revedere de la unul dintre bunici? Iată o serie de măsuri pe care trebuie să le iei în considerare:

Cum să ne luăm rămas bun de la bunicii noștri

Fiecare copil experimenteaza durerea, atunci când se ocupă cu pierderea unei persoane importante pentru ei. Este o experiență tristă, de neuitat, și cu toate că un copil poate părea bine, ei vor da indicii subtile la unele dintre procesele interne cu care se confruntă.

Experții pediatri recomandă sa fim sinceri cu copiii și sa fim atenti la alegerea cuvintelor folosite. Nu folosiți metafore ca „bunicul este cu înger acum,“ sau „bunica se odihnește“.

Evitați folosirea unor fraze care pot crea confuzie la un copil. Deoarece aceasta este prima lor experiență cu moartea, ei ar trebui să știe ce înseamnă: nu-l mai văd pe cel iubit, dar învăța să-și amintească cu dragoste în fiecare zi de el.

Nu ascunde durerea ta în fața unui copil, altfel el va crede că este în regulă să îți interiorizezi sentimentele.

O altă greșeală pe care mulți părinți o fac este că îi împiedică pe copiii lor să participe la înmormântare. Fie că ne place sau nu, faptul că nepoții trebuie să își ia rămas bun de la nepoți face parte din cursul firesc al vieții.

Evident, reacția unui copil la moartea unui bunic depinde de vârsta copilului. Cu toate acestea, putem presupune că, după vârsta de 6 sau 7 ani, un copil este deja receptiv la acest fapt greu din viață: noi toți trebuie să spunem rămas bun bunicilor noștri în cele din urmă.

Chiar dacă nu mai sunt printre noi, bunicii rămân prezenți

Chiar dacă au murit demult, bunicii rămân o parte din noi, în special când transmitem moștenirea orală generațiilor ce vin după noi.

Bunicii au fost părinții care ne-au ajutat odată să devenim ceea ce suntem astăzi.

Bunicii sunt prezenți în acele fotografii vechi, ci nu în telefoanele noastre. Sunt prezenți într-un arbore pe care bunicul l-a plantat odată sau într-o rochie pe care bunica a cusut-o cândva.

Bunicii sunt prezenți în acel miros de prăjitură pe care nu îl vom uita niciodată, într-un sfat pe care ni l-a dat cândva sau în modul în care ne-au învățat să ne legăm șireturile, sau chiar în gropița din bărbie pe care am moștenit-o de la ei.

Bunicii nu mor niciodată, ei doar devin invizibili și continuă să aibă grijă de noi prin darul prețios pe care îl împărtășim cu toții: capacitatea de a ne aminti.

Citește și – Cadoul emoționant pe care un bunic i l-a făcut nepoatei sale la vârsta majoratului. Ce a strâns pentru ea timp de trei ani

Foto – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!