Baia Mare, la prima ediție Street Delivery, cu Perkalaba Familia și Felix Zenger

De Unica.ro, pe
După zgomotoasă ediție de la București, Baia Mare organizează, la acest sfârșit de săptămână, 17-19 iunie, Street Delivery, un proiect urban inițiat în 2006 de Liga Română a Arhitecților și Fundația Cărturești, organizat anual în București, Timișoara, Iași, Cuj-Napoca și Baia Mare.

Vedetele ediției sunt ucrainienii Perkalaba Familia, excentrici ai soundurilor contemporane, favoriți ai festivalurilor europene și staruri într-un Est amator de experimente acustice extreme. Orchestra Familia Perkalaba este un adevărat carnaval muzical strunit în cele mai fine linii electro actuale. Muzică balcanică în viziuni contemporane, o incredibilă explozie de energie, produsă de nouă artiști care și-au anunțat intențiile și stilul când au decis să-și împrumute numele de la un orășel ucrainian care găzduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu.

Reunind cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oraș cu aspirații la titlul de Capitală Europeană în 2021, vor fi găzduite de pietonala Podul Viilor, în perioada 17 – 19 iunie. Sub egida muticulturalismului și îmbinînd valori de azi cu cele de odinioară, Baia Mare inaugurează prima ediție Street Delivery cu un line-up remarcabil, avându-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alături de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depășit mai multe recorduri de măiestrie și popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizări pe YouTube pentru un singur performance. I se alătură un faimos DJ din Maastricht, capitală informală a muzicii, dar și băimărenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gândit anume pentru timpane amorțite».

Pentru cea mai mare demonstrație de arte și meserii organizată vreodată în oraș, sunt așteptați la Baia Mare sute de invitați cu culoare și tradiție, de la designeri de produs, de modă, ilustratori, arhitecți, artiști 3D sau programatori, până la meșteșugarii tradiționali – cizmari, ceasornicari, tâmplari, croitori, șelari sau ceaprazari.

Păstrând conceptul general al evenimentelor Street Delivery, Baia Mare renunță la gaze de eșapament și stres, pentru a reda străzile și caldarâmul stăpânilor lor de mai demult, micii comercianți cu tarabele pline de minuni îmbietoare, sau vizionarii, care-și pun la mezat marile iluzii. Spațiul public trebuie redat, măcar pentru câteva zile, comunității, trotuarele vor înceta să fie parcări auto improvizate, lăsând locul meșterițelor de la Săpânța, care sunt pregătite să țeasă ii și scoarțe chiar în Centrul Istoric. Li se alătură olari faimoși în nordul țării, care știu să rotească lutul gălbior, sau meșteri care croiesc viori din pântecele rotofei al lemnului. Recuceresc străzile cizmarii, ceasornicarii, meșterii care ascut cuțite și cei care fac șindrilă. Adunând maeștrii satelor, meșteșugarii îndrăgostiți de munca mâinilor lor, dar și tinerii vizionari, aflați în prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfășura la Baia Mare într-un decor special, asigurat voluntar de arhitecți și firme de design locale.

Ajuns la cea de-a 11-a ediție la București, Street Delivery continuă să cucerească și alte orase sau zone. În acest circuit va fi cooptat și cartierul Ferentari din București, dar și o serie de alte orașe, de la Constanța, Alexandria, Făgăraș și Sinaia, până la Capitala Republicii Moldova, Chișinău. Pentru prima ediție, Baia Mare promite câteva nume interesante pe afiș, și o mobilizare pe măsură:

  • Va fi restricționat traficul auto pe strada Podul Viilor de vineri 17 iunie, ora 14:00, până duminică 19 iunie, ora 23:30.
  • Va fi restricționat temporar, joi 16 iunie, de la ora 16:00, traficul pe aceeași stradă pentru montarea scenei de concerte.
  • Spațiul pietonal va fi meșterilor populari din Maramureș, tinerilor antreprenori din industriile creative, organizațiilor neguvernamentale și creativilor de toate tipurile.

Din Program:

  • muzică live, vineri, sâmbătă și duminică, începând cu ora 18:00 până la ora 23:00.
  • meșteri populari, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00.
  • ONG-urile vin în stradă, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 23:00.
  • Zona de Gaming pentru copii și adulti, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
  • Zona de Wellness, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
  • Zona de Lounge, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10:00 până la ora 17:00.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!