Are miliarde în cont și își cumpără haine doar de la second hand. De ce face asta fondatorul Ikea

De Amelia Matei, pe Ultimul update Marți, 17 mai 2016, 19:18
Banul nu face casă bună cu modestia, iar exemple în acest sens avem pe întreg mapamondul. Și totuși sunt unii oameni care au miliarde în conturi, însă apreciază prea puțin lucurile materiale.

Fondatorul Ikea este unul dintre ei. Are o avere de peste 62 de miliarde de euro, Ingvar Kamprad nu-și cumpără hainele din magazinele de lux, ci le preferă pe cele cu… ”trecut”. Astfel, patronul de 89 de ani recunoaște că până acum, tot ce a îmbrăcat a fost cumpărat de la second hand sau de la piața de vechituri. ”Vreau să dau un exemplu bun”, explică Kamprad comportamentul său.

Așadar, cămășile simple, în caroruri sau în dungi, costumele din stofă cu croieli prea puțin pretențioase sau deloc după ultimul trend, pulovărele, jachetele, pantofii, toate obiectele vestimentare din garderoba sa au aparținut cândva altor persoane.

Citește și: Misterul unicului costum al lui Barack Obama. Care este motivul pentru care poartă același model

Tot el a povestit în cadrul unui documentar difuzat la o televiziune suedeză, că moderația a dus la ridicarea imepriului pe care îl conduce.

Iar cheltuielile sale modeste au ținut ani la rând prima pagină a ziarelor din Suedia. De exemplu, în 2008 a declarat pentru ziarul Sydsvenskan că, în timpul unei călătorii în Olanda, a mers să se tundă și să bărbierească, iar nota de plată, de 22 de euro, i-a dat peste cap bugetul vacanței. Tocmai de aceea Kamprad a decis să se tundă și să se bărbierească pe viitor doar în țările în curs de dezvoltare. ”Ultima dată m-am tuns în Vietnam”, le-a mărturisit patronul jurnaliștilor.

Chibzuința a fost unul dintre principiile după care și-a ghidat afacerile, însă și facilitățile fiscale oferite de alte țări, decât cea în care s-a născut, l-au ajutat să obțină succesul.

Astfel, în 1973 se muta în Danemaca, datorită impozitelor mult mai mici  oferite de acest regat, comparativ cu Suedia. Câțiva ani mai târziu și-a dat seama că Elveția era o țară mult mai avantajoasă din acest punct de vedere, motiv pentru care, timp mai bine de 40 de ani Kamprad a locuit la Lausanne.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!