5 metode care te ajută să faci față abuzului verbal la serviciu

De Amelia Matei, pe Ultimul update Marți, 07 iunie 2016, 17:38
În orice colectiv există un șef sau un coleg a cărui exprimare dură lasă urme adânci în mintea sau sufletul celorlați membri. În limba engleză termenul este cunoscut drept ”bully”, în română – agresor.

Și abuzul verbal este tot o formă de agresiune, iar dacă cineva îți vorbește pe un ton nepotrivit sau te jignește, ori, mai grav, te amenință, trebuie să iei măsuri.

Află ce ai de făcut!

Fii atentă

Primul pas este detectarea limbajului și a comportamentului lipsite de respect. Sarcasmul, cuvânt care provine din greacă și se traduce prin ”carne sfâșiată”, este un mod de comunicare frecvent întâlnit în mediul corporatist și de cele mai multe ori este considerat o formă de insultă. Pe lângă acesta, tonul răstit, jignirile directe, aluziile sau bârfa mai pot fi considerate forme de agresiune verbală. Astfel, insultele care îți sunt adresate te fac să te rușinezi, să te revolți, să te simți vinovată sau să ajungi să detești persoana din partea căreia vin.

Dă replica

Dacă cei 7 ani te acasă te-au învățat că nu este frumos să răspunzi cu aceeași monedă unui comportament urât, totuși, nimeni nu merită un astfel de tratament, așa că trebuie să dai replica. Caută să găsești un discurs de bun simț, la persoana I, prin care să transmiți următorul mesaj: ”merit să fiu tratată cu respect”. Astfel, vei stabili limitele pe care ți le dorești. De asemenea, folosind formularea la persoana I, și nu a II-a, te vei impune, în loc să acuzi sau să aduci reproșuri.

Citește și: Ce lucruri nu trebuie să atingi nici în ruptul capului la serviciu

Strânge probe

Ești jignită de atât de multe ori, încât ai pierdut șirul insultelor, dar și al cuvintelor urâte conținute de acestea. Așterne pe hârtie fiecare apropo jignitor, înregistrează-ți agresorul, pentru ca, atunci când situația îți afectează prea tare munca, să poți avea dovezi în fața șefilor sau a celor de la resurse umane, persoanele abilitate pentru a remedia o astfel de problemă.

Caută sprijin

Cu siguranță nu ești singura persoană care a fost vizată de jiginirile respectivei persoane, așa că ar fi bine să întrebi în stânga și în dreapta, pentru a afla cine a mai fost într-o astfel de situație. Cu cât este gașca mai mare, cu atât sprijinul moral, dar și cel de care ai nevoie în fața superiorilor, va fi mai mare.

Citește și: Patru reguli de bază pentru ținuta de serviciu, de la stilista lui Kate Middleton

Observă

Se spune că un om cu un ciocan în mână mereu își va găsi un cui, așa că, după ce agresorul se va plictisi să-și facă ție zile fripte,  se va orienta spre altă direcție. Este un comportament pe care specialiștii l-au sesizat în absolut toate cazurile reclamate. În acest timp, poți observa persoana respectivă în ”acțiune”, și astfel poți dezvolta și sentimentul de compasiune față de omul respectiv. Și asta pentru că această atitudine are un resort secret. Probabil acea persoană are o astfel de atitudine din cauza unei vieți nereușite acasă, o copilărie dură, sentimentul personal de instatisfacție care naște, iremediabil, frustrări.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!