5 melodii memorabile ale lui Gary Moore

De Nicoleta Galeteanu pe

Unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti ai lumii, legendarul Gary Moore, cunoscut pentru hituri celebre precum „Still Got The Blues” şi „Parisienne Walkways”…
 … a murit duminică, la vârsta 58 de ani.

Artistul a fost şi rămâne un „erou al chitarei” şi un nume memorabil în muzică, lasând în urma sa unele dintre cele mai frumoase cântece de blues-rock din toate timpurile.

Cunoscut datorită colaborării cu celebra trupă irlandeză „Thin Lizzy”, Gary Moore debutează însă cu trupa Skid Row, pentru care acesta fuge de acasă la vârsta de 16 ani.

De-a lungul carierei sale, chitaristul a colaborat cu numeroşi artişti de seamă, precum George Harrison, Colosseum II, Jim Capaldi, The Beach Boys, Ozzy Osbourne sau Andrew Lloyd Webber, însă portofoliul său este completat de o fulminantă carieră solo.

Ascultă în consitnuare cinci dintre cele mai frumoase melodii ale artistului.

1. Still Got The Blues

Lansată în anul ’90, pe albumul omonim, piesa este probabil cea mai mare cunoscută melodie a artistului, care a devenit rapid un hit mondial, cu care care Gary Moore şi-a câştigat pentru totdeauna fanii.

2. Parisienne Walkways

Realizat în colaborare cu Phil Lynott, albumul „Parisienne Walkways” conţine una dintre cele mai frumoase balade ale anilor ’80.

Piesa este un solo clasic de chitară, pe care chitaristul o intrepretează inconfudabil, melodie care îl porpulsează pe artist pe primele poziţii din UK Singles Chart.

Melodia poate fi auzită şi pe coloana sonoră a filmului „The Last of the High Kings” de David Keating.

3. Story of the Blues (Live)

Deşi artistul a debutat în rock, alături de una dintre cele mai influente trupe de hard-rock din anii ’70 – Thin Lizzy-, blues-ul rămâne genul muzical reprezentativ, care îl situează fără echivoc printre marii chitarişti de blues, B.B. King şi Robert Johnson.

4. Over the Hills and Far Away

Preluată de numeroşi artişti şi trupe din toate timpurile, Led Zeppelin, The Mission sau Percy Grainger, piesa este inclusă de artist în playlist-ul său în 1986, cu care cucereşte UK Singles Chart Top 40.

5. Cold Day In Hell (Live)

Un artist complet prin versatilitatea interpretărilor sale, Gary Moore lanseză în ’92 piesa „Cold Day In Hell”, un melanj de rock şi jazz absolut fascinant.

Foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro