O tânără a aflat că are tumoră cerebrală după ce s-a plâns de „mirosuri fantomă”

De Oana Savin, pe
O tânără a fost diagnosticată cu tumoră cerebrală după ce a mers la medic din cauza unor „mirosuri fantomă”. Cel mai adesea, ea simțea miros de pâine prăjită.

Yasmin Clapp din Exeter, Devon, a mai experimentat episoade de oboseală cronică și de mormăieli. Tânăra în vârstă de 26 de ani nu a băgat în seamă simptomele întrucât acestea erau intermitente, dar a cerut ajutor când acestea au persistat.

Medicii neurologi au descoperit că fata avea convulsii focale ce pot cauza mirosuri imaginare, iar acestea sunt un semn al tumorii cerebrale.

Yasmin a fost șocată să afle că ar putea avea nevoie de operație pentru a înlătura tumora, precum și de chimioterapie pentru a scăpa de tumorile canceroase.

O tânără a aflat că are tumoră cerebrală după ce s-a plâns de „mirosuri fantomă”

Phantosmia, simțirea unor mirosuri inexistente, este un semn al unei probleme grave de sănătate. Convulsiile sunt cele mai comune simptome ce conduc la diagnosticul de tumoare cerebrală la adulți, potrivit The Brain Tumor Charity, citată de The Daily Mail.

Privind înapoi, prima dată s-a întâmplat în 2016 la serviciu și îmi amintesc că un coleg spunea că privesc în gol și murmur. Am stat acolo și realizam că pot să simt miros de ars și în același timp puteam auzi toate vocile din jurul meu, le mai auzisem înainte, era un ca un moment de déjà vu. După asta nu am mai putut vorbi corect o perioadă și un val imens de oboseală m-a cuprins”, a povestit Yasmin.

Oboseala este cel mai comun efect secundar al tumorii cerebrale, însă deseori este privită ca parte a vieții de zi cu zi. Tumora cerebrală mai poate afecta abilitățile de comunicare, făcând pacientul să uite cuvinte, să le pronunțe greșit sau să le pună în ordine greșită.

Yasmin Clapp a catalogat aceste simptome ca pe „o senzație stranie”. Însă în 2017 simptomele au reapărut.

„În septembrie 2017 eram în bucătărie făcând pâine prăjită cu brânză și am avut un moment. Mirosul, acel déjà vu și desigur pâinea a început să se ardă așadar eram înconjurată de mirosuri reale și imaginare. Mama a intrat în grabă și a zis: Yasmin, murmuri”, așa că am mers la medic, care m-a pus să fac un test de epilepsie”, a spus tânăra.

Am avut cabluri electrice la cap timp de două zile, însă nu nu găsit nimic”, a explicat ea.

Apoi un neurolog a programat-o la un RMN. Astfel, medicii au descoperit că Yasmin avea o tumoră cerebrală. Medicii i-au făcut o craniotomie, o operație ce necesită ca pacientul să fie treaz în timp ce se află în operație.

A fost externată după două zile, iar 98% din tumoare a fost extirpată. Fata a fost supusă și unor sesiuni de chimioterapie și radioterapie.

Yasmin s-a întors la serviciu și a reușit să își pună viața în ordine în doare câteva săptămâni.

Sursă foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!