Mesajul lui Nelu Tătaru pentru cei care nu cred în COVID-19: „Vor vedea că există forme severe şi că se poate muri şi la 30-35 de ani”

De Unica.ro pe
Ministrul Sănătății a afirmat că populația s-a relaxat un pic cam devreme", în contextul în care sute de români se îmbolnăvesc zilnic de COVID-19. Pe cei care nu cred că există acest virusul, Nelu Tătaru îi trimite în spitale, să vadă situația reală. 

Ministrul Sănătății este de părere că cele trei etape de relaxare de până acum au fost privite de români ca o adevărată libertate. Nerespectarea regulilor a dus la o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi, iar consecința a fost faptul că de la 1 iulie nu se vor lua noi măsuri de relaxare.

Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuşi ca cei care şi-au asumat aceste măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătăţii, să le şi respecte. Recomand în continuare prudenţă, precauţie, reguli de igienă, distanţare fizică, purtarea măştii în spaţii închise. Avem oraşe şi spitale unde secţiile de terapie intensivă sunt pline şi trebuie să transferăm bolnavii în altă parte. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”, a declarat Nelu Tătaru, care a subliniat că situația actuală face parte din „scenariile care erau în analiză”.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Mesajul lui Nelu Tătaru pentru cei care nu cred în virus

Despre influența pe care au avut-o neîncrederea și veridicitatea virusului în creșterea transmiterii comunitare, Nelu Tătaru a precizat că: A încurajat acea stare de neîncredere, de dubiu în rândul populaţiei faţă de existenţa acestui virus”.

Avem o creştere a numărului de cazuri, o reacutizare a vechilor focare, o transmitere accentuată în comunitate, avem nerespectarea regulilor”, a explicat ministrul la TVR1, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe sceptici să meargă în spitalele de suport COVID-19, pentru a se convinge că virusul există și este extrem de periculos. Vor vedea că există boala, că există forme severe şi că se poate muri şi la 30-35 de ani”, a subliniat Tătaru.

Până acum patru săptămâni aveam un grad de transmitere de 0,6-0,7 şi cred că acea stare de relaxare a încurajat un moment politic. (…) Începând de la Paşti s-a înregistrat acea stare de libertate, dar cred că trecerea directă dintr-un moment medical într-un moment politic a dus la aceste informaţii false, la discreditări, la bagatelizarea unei pandemii şi la o nesocotire a întregului efort de două luni şi jumătate pe care l-a făcut acest popor”, a mai spus acesta.

Ministrul a subliniat o declarație anterioară referitoare la faptul că spitalele dedicate pacienților bolnavi de COVID-19 nu se pot întoarce la un regim normal de funcționare din cauza numărului mare de cazuri. Din această cauză oamenii cu afecțiuni grave sau orice alte probleme de sănătate nu pot fi tratați corespunzător.

Citește și: Alexandru Rafila, despre pacienții asimptomatici: „Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată”

Evoluţia din aceste spitale COVID ne arată că sunt în continuare necesare, mai ales în anumite zone unde avem focare în desfăşurare sau avem un număr crescut de cazuri. Suntem într-o perioadă pandemică, suntem într-o perioadă în care avem un necesar de paturi pentru patologia COVID, dar să nu uităm nici de cei din patologia non- COVID”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Când vom reveni la o viață normală

Nelu Tătaru a mai spus că va trebui să ne obișnuim cu acest virus încă un an sau chiar doi, dar situația actuală s-ar putea îndrepta dacă vor fi respectate regulile.

La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli. Am putut vedea weekend-urile trecute că o parte din conaţionalii noştri cam uită de aceste reguli. Ei trebuie să respecte acele reguli pentru a ajunge la liman, măcar din respect pentru cei care două luni de zile au stat în casă”, a adăugat Tătaru.

Sursă foto: Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro