Rusia se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO: „Extinderea nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 11 aprilie 2022, 19:31

Finlanda și Suedia au anunțat deja că vor să adere la NATO, iar Rusia și-a exprimat dezacordul cu privire la decizia celor două țări.

Kremlinul avertizează că extinderea NATO nu va aduce mai multă stabilitate în Europa, după cum relatează CNN, în contextul în care Finlanda și Suedia și-au exprimat dorința de a adera la NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, 11 aprilie, potrivit Libertatea: „Am spus în repetate rânduri că alianța în sine este mai degrabă un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care asigură pacea și stabilitatea, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”.

Unii oficiali au spus că mișcarea Finlandei și Suediei de a se alătura în curând alianței NATO ar putea înfuria Moscova și ar sublinia eroarea strategică a Rusiei de a invada Ucraina.

Oficialii NATO au declarat pentru CNN că discuțiile despre aderarea Suediei și a Finlandei la NATO au devenit extrem de serioase după ce Rusia a invadat violent Ucraina. La reuniunea ministerială a NATO de acum o săptămână, la care au participat și miniștrii de externe din Stockholm și Helsinki, dar și șeful diplomației din Ucraina, s-a discutat despre aderarea celor două țări nordice la alianță.

Citește și: Va ceda Ucraina vreun teritoriu Rusiei? Ce a răspuns Volodimir Zelenski

Citește și: Jurnalista din Rusia care a protestat live față de război a fost angajată de o publicație germană

Citește și: Cum s-au schimbat viețile adolescenților din Ucraina din cauza războiului: „Înțelegem că nu ne-am apreciat viața de zi cu zi, întâlnirile noastre cu prietenii și nici măcar o simplă plimbare”

Citește și: Jurnalist rus aflat în exil: „Aşa se simţeau jurnaliştii care lucrau în Germania nazistă”

Ministrul finlandez de externe a anunțat că Guvernul Finlandei va prezenta miercuri în fața parlamentarilor un document de securitate care include o posibilă aderare la NATO, pentru a fi dezbătut.

„Acest document oferă acum (Parlamentului) posibilitatea de a discuta toate aspectele legate de o eventuală aderare la NATO și/sau alte soluții de securitate”, a spus șeful diplomației finlandeze, Pekka Haavisto, înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE de la Luxemburg. „Și apoi, pe baza acestei dezbateri, bineînțeles, guvernul va trage concluziile împreună cu președintele Republicii”.

Totodată, Haavisto a subliniat importanța faptului că Suedia urmează un „proces similar” care va dura ceva timp. „Dar, bineînțeles, facem schimb de informații tot timpul și, sperăm, dacă luăm decizii similare, că am putea să le adoptăm cam în același timp”, a mai spus ministrul Finlandei de externe.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!