Peltea de gutui

De Diana Zagrean pe

Pelteaua de gutui aduce aminte de serile de iarnă, la gura sobei, când afară ninge şi vrem să vină Crăciunul. Reţeta este pentru circa 8 borcane medii, de 250 ml. Urmăriţi secţiunea de sfaturi practice pentru a vedea cum se pregătesc borcanele şi cum se încearcă pelteaua dacă e gata.
Ingrediente:
2 kilograme gutui
1 ½ litri apă
1 lămâie
1 kilogram zahăr
Mod de preparare:
Frecaţi cu un prosop curat puful de pe gutui (dacă sunt din import, nu au foarte mult puf, dar tot trebuie frecate puţin). Se taie cuburi gutuile, cu tot cu coajă şi mai ales cu cotoare (conţin multă pectină, care dă consistenţa de jeleu).
Se acoperă gutuile cu apa şi sucul de la lămâie şi se lasă să fiarbă sub capac 45 de minute.
Tapetaţi o strecurătoare cu tifon şi turnaţi compoziţia într-o altă oală. Aveţi grijă ca respectiva cantitate de lichid să fie egală cu cea de zahăr (ar trebui să fie un litru de lichid la un kilogram de zahăr).
Daţi în clocot de câteva ori (5 minute) şi turnaţi în borcane.
În secţiunea de sfaturi practice găsiti indicaţii pentru cum să nu spargeţi borcanele când turnaţi lichidul fierbinte şi cum să sterlizaţi pelteaua, ca să se păstreze mai mult timp.
Poftă bună!
Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Delia și sora ei, Oana, în premieră pe coperta Unica

Delia și sora ei, Oana, în premieră pe coperta Unica