Vrei să investești în ETF-uri? Ce trebuie să știi înainte de a începe

ETF-urile sunt fondurile tranzacționate la bursă. Acestea reprezintă un tip de fond de investiții care oferă cele mai bune atribute ale unor investiții precum acțiuni sau obligațiuni.

Fondurile tranzacționate la bursă îți permit să investești în mai multe titluri de valoare dintr-o dată. În plus, ETF-urile au adesea comisioane mai mici decât alte tipuri de fonduri și sunt tranzacționate mai ușor. Însă, ca orice produs financiar, ETF-urile nu sunt o soluție universală.

ETF-urile trebuie evaluate în funcție de propriile merite, inclusiv de costurile de gestionare, de ușurința de cumpărare sau de vânzare, de comisioanele cerute (în cazul în care platforma de tranzacționare aleasă percepe comisioane) și de calitatea investițiilor.

Cum să investești în ETF-uri

Dacă nu ai încă un cont pe o platformă de tranzacționare este important să îți faci unul. Alegerea platformei este foarte importantă și trebuie să citești cu atenție termenii și condițiile platformei. Dacă ești la început de drum este indicat să alegi o platformă care nu percepe comisioane.

Urmatorul pas este cercetarea ETF-urilor disponibile si identificarea celor mai bune pentru portofoliul tău. În funcție de buget poți alege unul sau mai multe ETF-uri. Este indicat să alegi cel puțin două pentru a avea mai multe șanse de câștig.

Fondurile tranzacționate la bursă pot fi un excelent punct de intrare pe piața bursieră pentru noii investitori. Acestea sunt ieftine și, de obicei, prezintă un risc mai mic decât acțiunile individuale, deoarece un singur fond deține o colecție diversificată de investiții. Iar dacă ești în căutarea unei modalități simple de a-ți diversifica portofoliul dincolo de acțiuni, ETF-urile de obligațiuni oferă aceleași avantaje de confort și diversificare ca și ETF-urile de acțiuni.

Cum identifici cele mai bune ETF-uri

Dorești să faci cele mai bune alegeri pentru ETF-uri? Este important să folosești instrumentele de screening pentru a decide ce ETF-uri dorești să cumperi.

Există câteva modalități de a-ți restrânge și facilita procesul de selecție. Cei mai mulți brokeri oferă instrumente solide de screening pentru a filtra universul de ETF-uri disponibile pe baza unei varietăți de criterii, cum ar fi tipul de active, așezarea geografică, industria, performanța de tranzacționare sau furnizorul de fonduri.

Există peste 2.000 de ETF-uri listate numai în SUA, astfel încât instrumentele de screening sunt esențiale pentru a găsi ETF-urile pe care le cauți.

Este important să fii atent la detalii precum: cheltuieli administrative, comisioane, volum, dețineri, performanță și prețuri de tranzacționare.

Efectuează tranzacția

Procesul de cumpărare a ETF-urilor este foarte asemănător cu cel de cumpărare a acțiunilor.

În secțiunea de tranzacționare a platformei alese vei putea cumpăra ETF-ul sau ETF-urile dorite, folosind simbolul de bifare al acestora.

Ai grijă însă ca înainte de a executa ordinul să verifici de două ori dacă totul este corect, deoarece odată cumpărate nu vei putea anula comanda.

Prin urmare, verifică atent simbolul ticker (ETF-urile cu simboluri ticker similare pot fi foarte diferite), tipul de ordin și sa verifici dacă nu ai făcut o eroare în numărul de acțiuni (de exemplu dacă ai tastat 1.000 în loc de 100).

Relaxează-te

Acum, după ce ai cumpărat ETF-urile dorite nu îți rămâne decât să te relaxezi.

Aceste fonduri pot contribui la formarea bazei unui portofoliu bine diversificat și pot servi ca prim pas pentru o investiție de lungă durată pe piața de ETF-uri.  

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!