Vopsirea electrostatică – cât de utilă și de eficientă este?

Alegem să vopsim o suprafață din două motive principale: pentru a-i oferi mai multă rezistență sau pentru a-i oferi un anumit aspect dorit, având la dispoziție numeroase tipuri și variații de vopsele, în ceea ce privește componența acestora dar și culorile disponibile. Astfel, putem găsi pe piață o vopsea potrivita pentru orice tip de suprafață și în orice culoare sau combinație de culori. De asemenea, putem alege dacă să fie din cea ce se aplică cu pensula, cu pistolul sau prin alte procedee, mai complexe și mai speciale, asemeni vopsitoriilor în camp electrostatic, o tehnica deloc noua și care poate fi utilizata în ziua de azi pentru o mulțime de suprafețe, prin care sau pe suprafața cărora se poate induce un curent electric, necesar în acest proces. 

Spre deosebite de alte modalități de vopsire, cea în camp electrostatic nu se poate realiza chiar de către oricine, având un cost total mult mai mare, fiind nevoie atât de vopsea specială cât și de o locație potrivită, curată și echipată corespunzător, unde suprafața ce se dorește a fi vopsită să fie curățată eficient și totodată, în procesul de vopsire să nu existe intemperii din afară. 

Procesul de vopsire în camp electrostatic nu este unul deloc complicat dar care mai degrabă necesira anumite echipamente și condiții de lucru. Practic, avem particule de vopsea încărcate pozivit ce sunt suflate pe o suprafață, de regulă metalică sau o alta ce poate fi încărcară cu un curent negativ. Vopseaua este suflată cu ajutorul unui pistol pe suprafață iar datorită sarcinilor diferite pe care acestea două le au, se vor atrage iar vopseaua se vă aplica în mod uniform și foarte puternic pe acea suprafață. Astfel, oferă o eficiență mult mai mare decât alte metode de vopsire și nu doar atât. Comparativ cu vopsirea cu o pensulă sau chiar și cu un pistol, a vopselii normale, aceasta nu se va aduna mai multă în același loc, creând bule și acumulări nedorice ce ulterior ar trebui îndepărtate ci mai degrabă, chiar dacă insistăm mai mult asupra unei zone, particulele vor fi atrase spre zonele unde nu exista încă vopsea, stratul obținut fiind unul, așa cum am spus, uniform, și bine definit. Așadar, este foarte eficientă în vopsirea de diverse piese și sisteme în locuri interioare sau unde se poate ajunge greu cu pensula sau alte sisteme de vopsire. Și în plus, pentru că vopseaua este atrasa de suprafață în cauză, putem spune și că nu se vor realiza pierderi de material, că în celelalte cazuri și astfel, vom putea economisi și mai mult.

Altfel spus, această metodă de vopsire utilizează particule atomizate, ioni încarcați pozitiv. Aceste particule graviteaza pana la metalul impamantat incarcat negativ, se vor lipi de acesta și se vor depune uniform. Putem spune în afara de aceste aspecte, că procesul este la fel că și unul spray standard. În timp, chiar și vopseaua de pe o suprafață se va deteriora, cauzele care conduc la asta fiind diverse, în funcție de modul în care este utilizat aceasta, expunerea la diverse substanțe, lumina solară, căldură sau frig și așa mai departe. Astfel, pentru un grad mai ridicat de protecție este nevoie de aplicarea unui strat de vopsea cât mai gros și cât mai bun calitativ. În acest fel, nu vă mai fi necesară revopsirea într-un timp mai scurt ci mai degrabă într-unul mai îndelungat. Desigur, și curățarea suprafeței în mod constant vă ajuta la păstrarea intactă a stratului de vopsea pentru mai mult timp, fiind în multe cazuri vorba despre piese sau sisteme ce fac contact cu apa, uleiuri, substanțe chimice și tot așa care pot afecta mai rapid rezistența. 

În acest sens, vopsirea în câmp electrostatic este în ziua de azi utilizată în toate domeniile de activitate în care se dorește obtienerea unui strat uniform, puternic și rezistent la acțiuni mecanice și chimice, de la industria auto, cea navală sau aeronautică până la produse electronice și electrocasnice. În plus, datorită avansărilor tehnologice, acum se pot vopsi prin aplicarea tehnicilor corespunzătoare și alte suprafețe de origine nemetalica pentru care acest procedeu ar fi fost imposibil în trecut prin simplu fapt că nu se putea induce o sarcină electrică prin acestea sau pe suprafață acestora. 

Cât despre pregătirea suprafețelor pentru vopsire, este necesară îndepărtarea de imperfecțiuni de suprafață cât și a substanțelor ce nu ar putea permite aplicarea eficienta a stratului de vopsea. Așadar, sunt necesara spălarea piesei sau suprafeței cu agenți speciali de curățare, chiar scufundarea acestora într-o baie de agenți pentru o anumită perioada iar pentru finisare și îndepărtarea de imperfecțiuni, cea mai eficienta metoda este sablarea, care consta în suflarea cu aer comprimat de particule metalice sau de alta natura, rugoase pe suprafață, care vor acționă asemenea unui smilgher. Este în special utila în spațiile înguste, neaccesibile cu mana sau un aparat electric și desigur, și mai rapida și mai precisa. 

Dacă vopseaua normală, la contact constant cu lumina solară, căldură sau apă se vă decoji, usca sau se vor crea bule pe suprafață, la vopseaua în câmp electrostatic nu apar aceste defecte. Desigur, în timp și calitatea acesteia și gradul de protecție vor scădea, însă nu atât de rapid. Iar în cazul multor piese, mai degrabă se vă ajunge la înlocuirea acestora datorita uzurii lor sau defectării și nu neapărat datorită necesitatii revopsirii. Putem spune așadar că în cele mai multe cazuri, vopseaua are o durată de viață cât a piesei pe are este aplicată sau chiar și mai mare.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!