Trei obiceiuri care te îmbătrânesc

Îmbătrânirea este un proces natural, însă există anumiți factori care pot accelera apariția liniilor fine și a ridurilor.

De la rutina de îngrijire a pielii și produsele cosmetice folosite până la alimentele consumate în dieta zilnică și timpul alocat odihnei, sunt multe acțiuni pe care le facem în fiecare zi și decizii pe care le luăm ce ne pot îmbătrâni. Evitarea factorilor de risc pentru apariția liniilor fine și a ridurilor, precum și renunțarea la obiceiurile care ne îmbătrânesc sunt primii pași spre a avea pielea tânără, luminoasă și sănătoasă cât mai mult timp.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre obiceiurile de zi cu zi care contribuie la îmbătrânirea pielii:

Lipsa unei rutine a somnului

Somnul este esențial pentru buna funcționare a tuturor organelor și funcțiilor organismului. În timpul somnului, mai multe sisteme ale corpului sunt supuse unui proces de reînnoire și reparare. Prea puțin timp alocat odihnei înseamnă că acest proces este incomplet. Un studiu publicat în 2015, în Clinical and Experimental Dermatology, a arătat că o calitate slabă a somnului este asociată cu semne crescute de îmbătrânire intrinsecă, din cauza diminuării barierei de protecție a pielii.

O piele imbatranita poate apărea, de pildă, când corpul nu mai poate lupta corespunzător cu factorii de mediu dăunători, precum poluarea și razele ultraviolete.

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte pentru a sprijini reînnoirea celulară și producția de colagen, astfel încât aspectul tânăr al pielii să se păstreze cât mai mult timp.

Consumul alimentelor bogate în zahăr

Studii realizate în ultimii ani au arătat o legătură între produsele cu un conținut ridicat de zahăr și îmbătrânirea pielii.

Glicația este procesul prin care moleculele de zahăr din fluxul sangvin se atașează de proteine (colagen, elastina) și grăsimi. Este un proces natural, care însă contribuie la slăbirea fibrelor de colagen și elastină, esențiale pentru menținerea elasticității și rezistenței pielii. Datorită colagenului și elastinei, pielea are un aspect ferm, tânăr și poate lupta împotriva factorilor de mediu.

Dulciurile și sucurile carbogazoase sunt produse alimentare cu un conținut ridicat de zahăr, care, dacă sunt prezente în dieta zilnică, influențează negativ producția de colagen și nivelul de elastină din piele.

Cu toate că este un proces natural, glicația poate fi combătută printr-o rutină corectă de îngrijire a pielii și o alimentație sănătoasă. Introducerea în dieta zilnică a alimentelor bogate în vitamine întârzie acest proces. Vitaminele C și E se numără printre cei mai eficienți antioxidanți pentru piele. Datorită proprietăților lor antiinflamatoare, antiîmbătrânire și de protecție, antioxidanții protejează celulele sănătoase, neutralizează radicalii liberi și reduc daunele cauzate de expunerea la soare, una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature a pielii.

Printre cele mai bogate alimente în vitaminele C și E se numără citricele, căpșunele, varza de Bruxelles, varza Kale, ouăle, carnea de pasăre, arahidele, migdalele, roșiile și spanacul. Introducerea acestor alimente în dietă și evitarea produselor cu un conținut ridicat de zahăr sprijină sănătatea cutanată.

Totodată, pentru a întârzia procesul natural de glicație, sunt recomandate produsele cosmetice care conțin antioxidanți. Alegerea unor serumuri, creme, tonere, dar și creme de ochi antirid care conțin ingrediente cu proprietăți antioxidante, precum niacinamida, bakuchiol, resveratrol sau coenzima Q10, este indicată pentru a evita îmbătrânirea pielii.

Ignorarea factorilor de stres

Stresul este unul dintre principalii inamici ai sănătății și unul dintre factorii care contribuie la îmbătrânirea pielii.

Stresul provoacă modificări ale proteinelor din piele (elastina și colagenul) și îi reduce elasticitatea. Această pierdere a elasticității contribuie la formarea liniilor fine și a ridurilor.

Stresul poate duce, de asemenea, la expresii faciale repetate, precum încruntarea, care reprezintă o cauză a apariției liniilor fine și a ridurilor, mai ales în jurul ochilor.

Cu toate că îmbătrânirea pielii este firească, există numeroși factori care pot accelera acest proces, de aceea este important să acorzi o atenție deosebită activităților de zi cu zi, care pot contribui la apariția ridurilor.

Sursă foto: Freepik

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!