TOP 5 greșeli comise de șoferii începători

Ultimul update Luni, 06 iunie 2022, 14:37

A obține un permis de conducere nu este un lucru foarte dificil. Conducerea propriu-zisă în trafic, cu multitudinea de lucruri care trebuie urmărite în paralel, reprezintă adevărata măiestrie a conducătorilor auto. Cu toate acestea, fiecare șofer trece diferit  prin perioada de început, cu primele drumuri lungi, primul ambuteiaj interminabil și cu unele greșeli comune întâlnite la mulți conducători noi.

Descoperă top cinci greșeli pe care să le omiți dacă ești șofer începător:

  1. Apăsarea ambreiajului când nu este necesară modificarea vitezei

O greșeală comisă de începători este să nu elibereze ambreiajul în timpul conducerii autovehiculului. Acest lucru duce la degradarea plăcilor de ambreiaj foarte rapid. Specialiștii spun că cele mai întâlnite solicitări de înlocuire a ambreiajului la doar câteva mii de kilometri parcurși, au venit din partea începătorilor. Mecanismul ambreiajului este prevăzut pentru o perioadă care durează între 80 de mii și 120 de mii de kilometri și chiar mai mult, în cazul anumitor autoturisme.

Participând la trafic, conducătorii auto pot face frânări, fără a modifica viteza. În acest caz apăsarea ambreiajului este inutilă și provoacă o uzură suplimentară la disc. Dacă frânarea coincide cu reducerea treptei de viteză, este necesară apăsarea ambreiajului.

  1. Conducerea cu anvelopele umflate incorect

Fie că sunt umflate în exces sau nu sunt umflate suficient, anvelopele pot dăuna pneurilor. În cazul conducerii vehiculului cu anvelopele sub umflate va provoca uzură inutilă și supraîncălzire. Pentru anvelopele umflate excesiv, riscul este produs prin distrugerea inclusiv a celor mai dure cauciucuri de la Anvelope-oferte.ro și reducerea aderenței la drum.   Astfel, un șofer cu experiență se va urmări presiunea în anvelope și se va asigura că aceasta este corectă, chiar dacă ar însemna să petreacă timp suplimentar la benzinărie sau service auto.

  1. Parcarea necorespunzătoare

Deși găsirea unui loc de parcare cât mai apropiat poate deveni o bătaie de cap pentru mulți șoferi, parcarea incorectă este mai des întâlnită printre conducătorii auto noi. Poziționarea incorectă a mașinii sau plasarea acesteia într-un loc neautorizat compromite securitatea tuturor participanților la trafic.

Pentru o parcare corectă a vehiculului, profesioniștii recomandă alegerea unui loc la un nivel cu o mașină din apropiere. Prin urmare, conducătorul va avea un punct de referință și va reduce semnificativ riscul de a-și deteriora automobilul și a staționa necorespunzător.

  1. Șoferii începători nu poartă semnul de începător

Purtarea inscripției „Atenție începător” este obligatorie cel puțin în primele 12 luni de conducere. Din diferite motive, noii conducători auto evită să monteze această inscripție. Totuși, aceasta atrage atenția participanților la trafic și ajută începătorii să se adapteze circulației.

  1. Ridicarea scaunului prea sus

Unii conducători auto comite greșeala de a ridica scaunul pentru a observa ce se întâmplă în fața lor. Adevărul este că o persoană nu poate conduce un autoturism dacă scaunul este poziționat incorect. 

Pentru a verifica modul de fixare al scaunului, este necesară o poziție dreaptă a spatelui, picioarele să fie întinse suficient, astfel încât să fie complet plate până la pedale. Scaunul ar urma să fie reglat în funcție de această poziție a corpului, considerată potrivită pentru a conduce.

Așadar, pentru evita greșelile des întâlnite în primele 12 luni de conducere a unui autovehicul, este important ca fiecare șofer să știe despre experiențele altor conducători auto.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!