Tipuri de hrană recomandată pentru pisici

Pentru ca pisica ta să se poată bucura de o viață lungă și fericită, aceasta are nevoie de o îngrijire adecvată. Acest lucru nu include doar vizitele periodice la veterinar, ci și alegerea unei hrane potrivite, bogată în vitamine și minerale. Însă, există numeroase sortimente de hrană pentru pisici – cum o alegi pe cea mai bună? Iată câteva categorii și tipurile asociate fiecăreia.

Textură

În funcție de textură, hrana pentru pisici se împarte în două categorii principale: hrana uscată și hrana umedă. Poți alege să îi oferi pisicii tale unul dintre aceste sortimente sau poți alege hrănirea mixtă.

Hrana uscată este disponibilă sub formă de bulete crocante, în pungi sau saci de diferite dimensiuni. Așadar, aceasta este avantajoasă deoarece o poți cumpăra în cantități mari și are un termen de valabilitate extins chiar dacă recipientul a fost deschis. Însă, ea are un conținut mai scăzut de apă.

Cu siguranță ai auzit de faimoasele pliculețe cu hrană pentru pisici. Acestea reprezintă hrana umedă, care conține bucățele de carne înmuiate în sos. Fiind mult mai bogată în apă, hrana umedă ajută pisica să se hidrateze, însă are un termen de valabilitate mai mic. Odată deschis recipientul, ea va trebui consumată rapid.

Etapa de dezvoltare

Tipurile de hrană caracterizate în funcție de etapa de dezvoltare includ diverse sortimente pentru fiecare vârstă. Hrana junior este bogată în vitamine și nutrienți necesari puilor de pisică pentru o dezvoltare sănătoasă. Aceasta poate fi consumată și de către pisicile care alăptează.

Hrana pentru pisici adulte are un conținut echilibrat de ingrediente, astfel încât animalele să se mențină active și să se bucure de o formulă gustoasă și hrănitoare. După 6 ani, se recomandă hrana senior. Aceasta conține alte vitamine și minerale necesare pisicilor mai în vârstă care să ajute în cazul unor afecțiuni specifice din această perioadă a vieții.

Nevoi speciale

Dacă ai o pisică de rasă, cu siguranță îți dorești ca aceasta să primească o hrană cât mai potrivită. Poate că este predispusă la anumite afecțiuni, a primit deja un diagnostic sau a urmat alte intervenții care necesită o îngrijire specială. Pentru toate aceste situații, există hrana pentru nevoi speciale.

Această hrană a fost creată pentru a servi diverse diete personalizate, în cazul în care animalul este bolnav sau are nevoie de anumite ingrediente în hrana sa. Așadar, categoriile de hrană specială includ rețete pentru diferite rase de pisici, pentru pisicile sterilizate sau pentru a susține sănătatea dinților, a sistemului digestiv, urinar, a pielii și blănii etc. 

În general, aceste tipuri de hrană sunt recomandate de către medicii veterinari, însă le poți achiziționa și tu. Dacă știi că pisica ta are o anumită sensibilitate sau pur și simplu vrei să te asiguri că primește ingrediente care i-ar putea fi benefice, alege o astfel de formulă.

Hrana pentru pisici este disponibilă în numeroase forme și conține o gamă largă de ingrediente. Optează pentru hrană umedă sau uscată potrivită vârstei pisicii tale și, pentru o îngrijire adaptată, poți alege și un sortiment pentru nevoi speciale. Dacă nu știi ce alegere este cea mai potrivită, poți întreba medicul veterinar. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!