The future is green – moda sustenabila, pe înțelesul tuturor

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 23 februarie 2022, 19:46

Alice Smaranda – Nu las pe mâine ce pot face astăzi. Suma viciilor, în cazul meu, este una constantă. Balanța calități versus defecte, în linii mari, tot cam pe-acolo sta. O mai fac lata, uneori, dar îmi asum ce fac, până la capăt. Spun și recunosc greu atunci când greșesc, nu îmi place să pierd și nu îmi place postura de victimă. Mănânc dulciuri, sunt vegetariană, susțin producătorii autohtoni, cultiv legume si fructe in grădina proprie, și fac sport constant. Iubesc de 14 ani un soț minunat, de 10 ani un băiețel și de 9 ani o fată. Am părinții aproape de mine, iar ultimul paragraf este cel care mă reprezintă cel mai bine.

1.) Alice Smaranda, esti cea care a pus în lumina reflectoarelor, și în România, conceptul de „modă sustenabilă”. De ce crezi că a venit momentul să ne preocupe acest aspect?

Ce minunat mă simt să pot vorbi despre acest subiect atât de drag mie. Mulțumesc pentru această oportunitate. Cred că este cumva normal că ne aflăm astăzi în acest punct, nu este nicio surpriză, cel puțin nu pentru mine. Am asistat, după revoluție, la un fenomen la fel de interesant precum cel de acum.

Atunci, era mirajul fată de tot ce intra nou pe piața românească, agitație, forfotă, granițele erau larg deschise importurilor, nu ne mai săturam, eram precum un sac fără fund, trebuia să învățăm din mers joaca, altminteri rămâneam codașii clasei. Acum, am cam văzut tot ce era de văzut, am experimentat cam tot ce se putea. Moda este într-o perioada de stagnare, inovații nu prea mai apar în această zonă, am ajuns la saturație, cu burta plină și nu prea mai avem tolerantă pentru lucruri “noi”, care în esență tot vechi sunt .

Stella McCartney spune într-un articol : “We can’t keep using the same materials until we self-destruct. It’s not modern. The fashion industry is so old-fashioned, it’s embarrassing”. Și îi dau perfectă dreptate.

Din ce văd, acest lucru se aplică la scară largă și în alte industrii, nu doar în industria modei. Să ne uităm un pic și la industria alimentară, regăsim un pattern, nu?

În trecut totul era cu porția, aveam doar strictul necesar și acela greu de obținut. Dintr-o dată ne-am văzut într-o baltă plină cu pești, am tras la undiță cât am putut, fără să gândim ce consumăm și cât, iar acum începem să realizăm că nu mai suntem atât de ușor de mulțumit sau de impresionat. Ceea ce îmi place abia acum urmează, toate aceste aspecte au un numitor comun, sănătatea și grija tot mai accentuată față de noi. Dacă astăzi asistăm la această mișcare, “sustainable everything”, cred că se datorează în cea mai mare parte, atenției pe care o acordăm sănătății noastre.

Începe să funcționeze foarte bine zicala “Cu ce dai, cu aia primești!” Sunt mai sănătos dacă mănânc sănătos, mai puțin cantitativ, dar mai calitativ, mă simt bine dacă port o haină calitativă pe mine, sunt sănătos dacă respir aer mai curat, sunt sănătos dacă fac sport, conduc mai sănătos, locuiesc în orașe sustenabile, sunt sănătos dacă ies în natură, natura mă face mai sănătos dacă ea la rândul ei este sănătoasă și tot așa. Acum vine întrebarea, cum ajung să am totul în jurul meu mai sănătos? Păi, industria modei este a doua mare industrie (după cea petrolieră), care poluează, asta nu mai este o noutate pentru nimeni.

Dacă vreau ca viitorul meu, al nostru, al celor ce vor veni în urma noastră să arate mai bine decât acum, atunci îmi este clar că (și) industria modei trebuie să se schimbe. Cum ea fără noi nu poate exista și nici noi fără ea, ne modelăm reciproc, asistăm la un proces în care ne educăm. Gândind sustenabil. Nu mai creăm atâtea contexte noi, ne folosim la maximum de ceea ce avem deja. În acest mod, mai tăiem din elanul acestui “fast fashion”, devenim mai nișați, mai exigenți. De ce facem acest lucru? Pentru că am văzut ce ne-a adus la pachet era modernismului și pe alocuri nu prea ne place cu ce ne-am ales. Nu zic că era mai bine înainte, departe de mine acest gând, zic doar că prioritățile noastre s-au schimbat, accesul la informație ne-a dat șansa să experimentăm, să evoluăm, să devenim mai buni și să tragem niște concluzii.

Concluzia zilei de astăzi cred că este doar una – pământul este unul singur, doar pe acesta îl avem și nu ne permitem riscul de a-l juca la loteria fashion-ismului.

2.) Ce-i aduce împreună pe cei din comunitatea „Nu mai port – A Green Fashion?”

Îmi place să cred că mixul dintre “nu mai port” și “green” este rețeta noastră. Ok, “nu mai port” mă ajută să-mi reorganizez dressingul, să îl aerisesc, îmi creează o stare de bine atunci când văd totul mult mai ordonat în jurul meu, dar este vorba despre o bucurie pe care o resimt doar eu. “Green”, însă, ridică totul la puterea a doua. Deja nu mai este vorba doar despre mine. Acum este vorba despre noi toți, fiecare devine o piesă importantă, dintr-un mare puzzle, numit “viitor”.

Astfel, avem o dată interesul propriu, însă scopul măreț este un loc frumos sub soare și aici ajungem la ce înseamnă puterea unei comunități, la ceea ce poate face ea, la cum schimbă mentalități. Asta ne-a adus și ne ține împreună, pasiunea pentru arta/modă, pe de o parte și respectul nostru față de natură, pe de altă parte. Și, dacă peste cele de mai sus presărăm și voie bună, o atmosferă plăcută, relaxantă, păi să ne spună nouă cine-o vrea că nu este de bine, și zău dacă ne-am uita în gura lui!

3.) Este moda sustenabilă un compromis, când vine vorba de stil?

Categoric, nu! Nici nu m-am gândit la ea în acești termeni. În aproape un an, am văzut de toate. Și când spun de toate, vă las un reper – 1 milion de postări/reacții/comentarii, într-o comunitate de lucruri pre-owned. Doar cine nu înțelege acest concept, ce se află în spatele lui, poate doar acela să creadă că ar fi un compromis.Chiar și în acest caz, îmi place să cred că puterea exemplului va functiona. “Mai bine mai târziu, decât niciodată” și tot va da roade. E drept, să nu fie “mai târziu, prea târziu”
Dar deja avem o majoritate, restul cred că vor deveni “victime” colaterale.

4.) Cheltuim în neștire pe haine, dublu față de acum 5 ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Poate fi o platformă ca „Nu mai port – A Green Fashion” replică la apetitul în creștere pentru fast fashion?

Am simțit-o pe piele mea, nu că aș fi eu musai un reper, însă dacă tot ne-am raportat în acest interviu la “Nu mai port – a Green Fashion”, să vorbim pe cazuri concrete. Așadar, acesta este feedback-ul pe care l-am primit și din interiorul comunității, nu este un lucru pe care l-am remarcat doar eu, astfel îmi permit să răspund afirmativ la această întrebare.

În mod cert, este o alternativă demnă de luat în calcul, iar aici motivele nu sunt puține. Aș aminti doar unul extrem de important: în zilele noastre – factorul timp.  Aglomerația din magazine, ca să nu mai pun la socoteală și perioadele din jurul sărbătorilor, când peste tot se instalează haosul. Nu-i mai bine sa recurgi la alternativa de a sta frumos, în fața unei cești cu cafea, la micul dejun, cu un croissant alături, și să vezi ce te inspiră navigând pe “Nu mai port –  A Green Fashion”?

5.) Cum ne dăm seama că e prea mult? Că a venit vremea să repunem în circulație hainele uitate în dulap, de ceva vreme?

De fapt, cred că am înțeles acest lucru de ceva vreme, însă nu a existat platformă care să propulseze acest fenomen. Acum, însă, avem unde să ne manifestăm.

“Nu mai port –  A Green Fashion” a fost și este un trendsetter în acest domeniu, acum avem această alternativă, ne-am familiarizat cu acest concept. Rămâne să devenim de la o zi la alta tot mai responsabili și viitorul sună deja mult mai bine.

Sursa foto: Alice Smaranda – arhiva personală

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!