Tehnici și soluții de evacuare a apei pentru proiecte de construcții

Evacuarea apei pentru construcții reprezintă termeni folosiți pentru a descrie acțiunea de îndepărtare a apelor subterane sau de suprafață de pe un șantier. În mod normal, procesul de evacuare se face prin pompare sau evaporare. De obicei, se face înainte de excavare și ajută la scăderea apei freatice, care ar putea cauza probleme în timpul săpăturilor. Evacuarea se poate referi și la procesul de îndepărtare a apei din sol, prin clasificare umedă. Clasificarea umedă este un proces de construcție care analizează dimensiunea particulelor care alcătuiesc solul subiacent dintr-un proiect și fluxul de fluide prin acele particule.

Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în calcul: 

De ce să evacuezi apa?

Evacuarea apei în construcții este utilizată pe majoritatea șantierelor din cauza apei acumulate în șanțuri și excavații sau în locuri cu o pantă inadecvată sau o pânză freatică înaltă. În proiectele de construcții, această apă trebuie îndepărtată pentru a continua să se lucreze conform programului sau pentru a oferi un loc de muncă sigur. În mod normal, constructorii tind să folosească o pompă de apă de la Shop-einstal.ro pentru a evacua apa din unele zone, dar, dacă nu acordă atenție locului în care se deversă apa, pot apărea eroziunea și alte probleme. Este important să urmezi cele mai bune practici de management atunci când apa este pompată către lacuri, zone umede sau direct la gurile de canalizare pluvială.

Tehnici de evacuare

Evacuarea apei pentru construcții din excavație deschisă sau șanțuri se poate face prin mai multe metode. Cu toate acestea, cel mai simplu dintre toate este scurgerea gravitațională, folosind canale de drenaj care transportă apa din zona de prelucrat până la punctul de evacuare. Alte modalități fezabile de evacuare sunt pomparea apei, sifonarea sau utilizarea găleților mari de mașini de construcții, pentru a colecta și a arunca apa din zona selectată. Canalele de pământ utilizate pentru evacuare ar putea fi, de asemenea, protejate cu căptușeli de șanț și ar trebui plasată o protecție suplimentară pentru a reduce vitezele apei și a minimiza eroziunea. Se recomandă construirea de protecție a stratului de înveliș cu geotextil, pentru a preveni eroziunea suplimentară la punctul de evacuare.

Precauții pentru evacuare

Activitățile de evacuare trebuie efectuate corespunzător, pentru a evita erodarea solului de pe șantier. De asemenea, este important să alegi cea mai bună locație pentru evacuare, chiar și atunci când te afli departe de corpurile de apă sau de bazine de captare. Există mai multe produse de evacuare care pot fi utilizate pentru a îndepărta sedimentele din apa pompată, cum ar fi sacii de evacuare. Când alegi zonele de evacuare, amintește-ți:

  • apa nu trebuie pompată direct în pante;
  • Activitățile de evacuare ar trebui direcționate către un tampon împădurit, dacă este disponibil;
  • este important să acorzi o atenție deosebită și să întrerupi evacuarea dacă zona prezintă semne de instabilitate sau eroziune;
  • canalele folosite pentru evacuare trebuie să fie stabile și mai bune dacă au fost protejate cu iarbă sau vegetație;
  • ar trebui să eviți evacuarea sub ploi abundente, deoarece rata de infiltrare este la minim și apa se va mișca mai lent sau doar procesul de evacuare nu va funcționa;
  • nu descărca niciodată apă care a fost contaminată cu ulei, grăsime sau produse chimice. În astfel de cazuri, poate fi necesar un separator de ulei/apă;
  • este important să înțelegi condițiile pânzei freatice din zonă, poate că apa subterană este întotdeauna aproape de suprafață, așa că planul s-ar putea să nu funcționeze.

Așadar, evacuarea apei reprezintă un pas important și necesar de urmat pentru ca procesul de construcție să se desfășoare în condiții optime. Dacă vei ține cont de sfaturile primite și vei utiliza echipamentul potrivit, acțiunea se va derula în parametri cât mai normali și se va finaliza cu succes.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!