Sfaturi simple pentru a avea grijă de bijuteriile tale

De pe

Odată ce ai început să investeşti în bijuterii de calitate, din metale preţioase și decorate cu pietre scumpe, îngrijirea acestor accesorii devine la rândul său un subiect care merită întreaga ta atenţie.

Toate bijuteriile au nevoie de o anumită grijă și atenție pentru a te bucura de ele la adevărata lor valoare. Dacă nu eşti sigură de unde să începi, suntem aici pentru a te ajuta cu câteva sfaturi simple. Vei afla cum este cel mai bine să cureţi și să îţi păstrezi colecţia de bijuterii.

Nu le purta tot timpul

Indiferent din ce materiale sunt făcute, bijuteriile sunt delicate. Ar trebui să le dai jos de fiecare dată când lucrezi cu substanțe chimice sau abrazive. De asemenea, nu uita să-ţi scoţi bijuteriile când mergi la culcare. Pe lângă faptul că se pot deteriora, îţi pot afecta pielea. Renunţă la bijuterii şi când mergi la sală, la coafor, la piscină sau la plajă. Parfumul, fixativul, loţiunile de corp, apa sărată sau cea tratată cu clor afectează strălucirea bijuteriilor tale, aşa că este mai bine să renunţi la ele în situaţiile enumerate mai sus. 

Foloseşte o casetă de bijuterii

Fie că vorbim de bijuterii din aur sau din argint, pentru a le păstra cât mai mult timp într-o stare optimă, este bine să le ţii în casete de bijuterii, departe de lumina soarelui sau de umezeală. În caseta de bijuterii, aşază piesele mai delicate în amplasamentele speciale, unde nu se pot agăţa sau încurca cu altele, mai ales dacă este vorba despre lanţuri fine sau cercei de dimensiuni mici. De asemenea, în fiecare casetă de bijuterii este bine să pui o bucăţică de cretă, pentru a absorbi umiditatea. Creta se schimbă la câteva luni. 

O curăţare delicată

Aşa cum spuneam, strălucirea bijuteriilor poate fi afectată de loţiunile de corp, chiar şi de sebumul natural al pielii. Aşadar, pentru a le reda strălucirea este necesar să le cureţi din când în când. Chiar şi cele mai delicate bijuterii se pot curăţa foarte bine folosind apă călduţă cu puţin săpun şi o cârpă moale sau, în cazul bijuteriilor de dimensiuni mai mari, o periuţă de dinţi cu peri moi. Bijuteriile de aur pot fi curăţate şi cu alcool sau spirt. Pentru a le reda luciul, le poţi usca folosind o cârpă din piele de căprioară.Trebuie doar să fii atentă ca atunci când le depozitezi înapoi în caseta de bijuterii să fie perfect uscate. 

Apelează la profesionişti

Când vine vorba de întreţinerea bijuteriilor, sunt multe lucruri pe care le putem face acasă. Totuşi, dacă pe anumite piese observi zgârieturi adânci, elemente decorative sau practice care se clatină (pietre preţioase, încuietori), acumulări de reziduuri în locuri în care nu poţi ajunge pentru a le curăţa, este mai bine să apelezi la ajutorul profesioniştilor. Aceștia vor efectua toate operaţiunile necesare pentru ca tu să te bucuri cât mai mult timp de frumuseţea bijuteriilor tale. Nu risca să faci diferite improvizaţii acasă, mai ales când vine vorba de defectarea elementelor de siguranţă ale bijuteriilor, pentru că rişti să le pierzi.

Perlele au nevoie de îngrijire specială

Clasicul colier de perle, care a revenit în vogă, fără să se fi demodat vreodată cu adevărat, are nevoie de o îngrijire specială. Dacă aveai obiceiul de a-l pune încolăcit într-o casetă de bijuterii sau atârnat de vreun suport special, trebuie să ştii că acestea nu sunt modalităţile recomandate de păstrare a perlelor. Optim este să păstrezi cutia lor originală şi să le pui în ea după fiecare purtare. Dacă porţi în mod frecvent un colier de perle, trebuie să ai în vedere că o dată la patru sau cinci ani trebuie dus la bijutier pentru a-i fi schimbat firul de mătase pe care stau perlele, pentru a nu risca să se rupă din cauza uzurii.

Îngrijire specifică

De fiecare dată când cumperi o bijuterie nouă, cere sfatul bijutierului despre îngrijirea adecvată pentru piesa respectivă. Anumite tipuri de aliaje sau pietre semipreţioase sau preţioase necesită o îngrijire specifică.

Bijuteriile pe care le purtăm nu sunt doar accesorii obişnuite, ci ajung să facă parte din povestea vieţii noastre, prin emoţiile sau amintirile speciale pe care le evocă. A avea grijă de ele înseamnă, dincolo de orice, posibilitatea de a le păstra pe termen lung şi chiar de a le transmite generaţiei următoare.

Sursă foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Aurșiargint

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!