(P) Sfaturi utile pentru persoanele care au grija de bolnavii de Parkinson

De unica, pe

Îngrijirea unui bolnav de Parkinson este foarte solicitantă, iar cei care au în familie un astfel de caz trebuie să fie foarte atenți la nevoile acestuia. Ce e de făcut atunci când bolnavul îndeplinește cu greutate activități simple precum îmbrăcatul sau spălatul pe dinți? Cum îl putem ajuta?

Boala Parkinson, numită astfel după medicul englez James Parkinson, prima persoană care a descris simptomele într-un raport medical publicat în 1817, este o afecțiune neurodegenerativă progresivă a sistemului nervos central. Celulele pe care le afectează sunt cele care produc dopamina, un neurotransmițător implicat în controlul mișcărilor, fapt ce duce la apariția a patru simptome: tremur, bradikinezie (mișcări încetinite), rigiditate și instabilitate posturală. La începutul manifestării bolii, tremurul și rigiditatea apar pe o singură parte a corpului.

Maladia Parkinson este una dintre cele mai întâlnite boli neurodegenerative și debutează, de obicei, între 50 și 65 de ani, dar simptomele se pot instala și la persoane cu vârsta până în 40 de ani. Ritmul în care progresează boala variază de la pacient la pacient, însă cei mai mulți au nevoie de tratamentul cu levodopă (un aminoacid neesențial care este convertit în dopamină) după aproximativ doi ani de la diagnostic.

Boala Parkinson evoluează în cinci stadii, conform scalei de evaluare a lui Hoehn și Yahr. Cele cinci stadii nu sunt egale ca durată, cei mai mulți pacienți petrecând în stadiile I și III mai mult timp decât în stadiile IV și V.

Stadiul I: simptomele sunt prezente unilateral (doar de o singură parte a corpului).

Stadiul II: simptomele sunt prezente bilateral și răspund la tratamentul cu levodopă.

Stadiul III: simptomele se agravează iar echilibrul este afectat în timpul mersului sau în ortostatism (poziția verticală a corpului).

Stadiul IV: bradikinezia se agravează, iar pacienții încep să aibă nevoie de ajutor la activitățile zilnice.

Stadiul V: pacientul nu mai poate funcționa independent, având nevoie de sprijin permanent.

Iată mai jos o listă de lucruri pe care persoanele care au în grija bolnavi de Parkinson le pot face pentru a le îmbunătăți acestora calitatea vieții și a-i ajuta sa-și păstreze independența mai mult timp.

  • În primul rând, căutați cât mai multe informații despre boala Parkinson și progresia ei, pentru a vă fi mai ușor să empatizați cu bolnavul. Nu ignorați simptomele psihice, cognitive și comportamentale, precum halucinațiile, confuzia, problemele de memorie, depresia, anxietatea.
  • Încurajați bolnavul să folosească bastonul sau cadrul de mers pentru a preveni căzăturile.
  • În casă trebuie să fie menținută ordinea, fără obiecte aruncate pe jos de care bolnavul s-ar putea împiedica. De asemenea, asigurați-vă că fiecare încăpere este bine luminată.
  • Dacă bolnavul întâmpină greutăți atunci când își încheie nasturii, duceți la un atelier de croitorie toate cămășile pentru a înlocui nasturii cu benzi Velcro. În cazul pantalonilor cu nasturi, aceștia vor fi înlocuiți cu fermoare.
  • Dacă bolnavului îi este greu să se spele pe dinți sau să se radă, puteți schimba periuța de dinți și aparatul de ras obișnuit cu unele electrice.
  • În baie, montați un scaun de toaletă înalt și bare de susținere pe peretele alăturat. De asemenea, montați mânere sau bare de susținere la cadă sau duș și folosiți covorașe din cauciuc antiderapante. Puneți la îndemâna bolnavului toate obiectele personale de toaletă și luați în calcul opțiunea achiziționării unui scaun special pentru cadă sau cabina de duș.
  • Atașați o frânghie de piciorul patului, cu noduri legate pe toată lungimea, pentru a-i ușura ridicarea din pat. Luați în considerare achiziționarea unei toalete portabile pentru ca bolnavul să nu fie nevoit să se deplaseze în timpul nopții.
  • Asigurați-i o dietă bogată în fibre și lichide. Puneți la dispoziția bolnavului căni tip termos cu cioc, care-l vor ajuta să bea fără să verse lichidele fierbinți.

Atunci când aveți grijă de o persoană care suferă de Parkinson, nu uitați că este foarte important să vă păstrați optimismul și buna dispoziție, cu atât mai mult dacă este vorba despre o persoană dragă. Încercați să planificați activități comune care vă fac plăcere și să vă ajustați stilul de viață în așa fel încât să-i permiteți să-și ducă până la capăt activitățile, chiar dacă într-un ritm mult încetinit. Luați fiecare zi pe rând și nu lăsați boala să fie o piedică în relația voastră.

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!