(P) Istoria designului interior – de la egipteni până în secolul 20

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 19 octombrie 2020, 16:48

Având în vedere că profesia de designer interior a depășit vârsta de 100 de ani, haide ne uităm la rădăcinile istoriei designului interior și la acei decoratori legendari care și-au construit un renume, pe măsură ce industria a început să ia avânt, la începutul anilor 1900. De la vase și farfurii de pe vremea vechilor egipteni, până la perne, rame și foto tapet în zilele designului modern, iată tot ce trebuie să știți despre istoria designului interior.

Ce este designul interior?
Să începem cu elementele de bază. Designul interior este definit ca arta și știința îmbunătățirii interiorului unui spațiu pentru a crea un mediu mai plăcut din punct de vedere estetic. Un designer de interior este cineva instruit să execute planuri, să cerceteze, să coordoneze și să gestioneze proiecte decorative, cu autoritate. Profesia de design interior include planificarea spațiului, dezvoltarea conceptuală, inspecțiile șantierului, programarea, cercetarea, comunicarea cu clienții, managementul proiectelor și construcțiilor și, desigur, executarea proiectului dorit.

Înainte ca profesia să ia amploare, designul interior s-a dezvoltat instinctiv pentru a se coordona strict cu arhitectura clădirilor. Profesia de designer interior a venit odată cu ascensiunea societății de clasă mijlocie și cu arhitectura complicată, care a devenit populară în timpul revoluției industriale.

Acestea fiind spuse, profesia de designer interior este distinct separată de activitatea unui decorator de interior, un apelativ mai des utilizat în SUA. Termenul de decorator de interior este mai puțin folosit în Europa, unde profesia de design interior rămâne, în mare parte, nereglementată și nu este considerată încă o profesie oficială până în prezent.

Designul antic
Încă din India antică, arhitecții obișnuiau să activeze și ca designeri de interior, pentru a-și dezvolta pe deplin viziunea. Acest lucru poate fi remarcat în referințele arhitectului Vishwakarma – unul dintre zeii din mitologia indiană. Aceste referințe prezintă sculpturi care ilustrează texte și evenimente antice văzute în palate construite în India secolului al XVII-lea.

În Egiptul antic, „casele sufletului” sau modelele de case erau plasate în morminte ca vase pentru ofrande alimentare. Din aceste bibelouri evocatoare, putem descifra indicii despre designul interior al diferitelor reședințe din mai multe dinastii egiptene, inclusiv actualizări ale ventilației, coloanelor, logiilor, ferestrelor și ușilor. Aceștia și-au decorat casele de noroi cu mobilier de bază, îmbunătățit de piei de animale, textile simple, picturi grafice biografice și spirituale, sculpturi și urne pictate. Ornamentele de aur ornate găsite în mormintele egiptene (cum ar fi regele Tutankhamon) au evidențiat necesitatea unei decorațiuni care să simbolizeze egiptenii mai bogați și mai puternici.

Designul medieval
De-a lungul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea și până în prima parte a secolului al XIX-lea, designul interior a fost o preocupare exclusivă atribuită gospodarului, unui tapițer sau unui meșter profesionist care ar putea sfătui în siguranță pe baza ochiului artistic pentru designul interior al unei case. De altfel, arhitecții apelau la meșteri și artizani pentru a se ocupa de designul interior al clădirilor lor.

După o perioadă de ornamentare decorativă, a existat o mișcare bruscă la exactitate din cauza războaielor în curs de desfășurare din Europa Medievală și a ascensiunii bisericii creștine. După Evul Întunecat, europenii au fost din nou inspirați să introducă culoare și ornamente decorative în casele lor. În secolul al XII-lea, stil gotic întunecat romantic a fost creat pentru a utiliza cât mai bine lumina naturală și interioarele deschise populare.

Designul renascentist
De-a lungul secolelor al XV-lea și al XVI-lea, Renașterea franceză a început să se concentreze pe artă și creativitate în designul interior. Arhitecții vremii au început să creeze case cu note decorative substanțiale, inclusiv podele din marmură, lemn ornamentat încrustat, picturi și mobilier realizat din cele mai fine materiale.

După Renaștere, proiectele baroce italiene complexe au luat stăpânire asupra Europei. De exemplu, Palatul Versailles din Franța a făcut uz remarcabil de elemente de design interior baroc, precum marmură și piatră colorate, vitralii, plafoane pictate ornamental și coloane spiralate.

Designul modern
De la începutul anilor 1800, s-a regăsit mai multă libertate și eclecticism în designul interior din Europa și America. În următoarele două secole, o serie de mișcări inovatoare și moderne de design interior au intrat și ieșit din stil pe măsură ce vremurile se schimbau, inclusiv stilul Art Deco, Art Nouveau, victorian și industrial Bauhaus.

Secolul al XIX-lea a văzut, totuși, cea mai mare apreciere și popularizare a designului interior. Nemaifiind exclusive compușilor regali și caselor cetățenilor bogați, posibilitățile de amenajare a interiorului care îmbunătățesc viața au început să atingă mase critice în ultima parte a anilor 1800.

Pe măsură ce secolul al XX-lea s-a transformat, designerii și numeroase publicații lucrau din ce în ce mai mult pentru a învinge monopolul pe care marile magazine de lux îl aveau în lumea designului interior. Autoarea feministă Mary Haweis a produs o serie de eseuri populare în anii 1880, unde a spus că oamenii ar trebui să profite de ocazie pentru a crea o anumită abordare a unui stil de design adaptat, pentru a răspunde nevoilor și stilurilor lor de viață unice.

Tranziția lentă către artele decorative a început să fie privită ca o profesie artistică individuală în 1899, odată cu lansarea Institutului de decoratori britanici.

În America, Candace Wheeler, considerată una dintre primele femei de design interior, a încurajat o abordare complet nouă a designului interior american. Ea a fost o figură importantă în dezvoltarea primelor cursuri de design interior pentru femei și a fost sărbătorită ca autoritate definitivă în decorul casei la acea vreme.

După cum putem vedea, lumea designului interior a avansat pe o cale remarcabilă de la egiptenii antici. Designerii din ziua de astăzi au acces nelimitat la o cantitate nesfârșită de stiluri de design, draperii sau tipuri de mobilier și influențe din trecut.