Munca de acasă și bebelușul – cum depășești provocările care pot apărea

De pe

Munca de acasă a devenit o realitate în contextul actual, pentru multe mămici din jurul lumii. Dacă te afli printre cele care își pot muta activitatea de la birou acasă și nu ai optat pentru clasicul concediu de maternitate, ai un avantaj și un dezavantaj. Avantajul este că poți munci în continuare în siguranța casei tale și fără a depune eforturi substanțiale în fiecare zi, iar dezavantajul este că ai mai multe griji și activități. 

Creșterea copilului te va învăța o mulțime de lucruri noi, iar aventura în care ai pornit este doar la început. Totuși, până te vei recupera în totalitate, te vei simți ciudat în propriul tău corp și munca va fi mai complicată decât înainte. Vei reuși, totuși, să-ți creezi un program mai repede decât crezi. Iată cum poți depăși provocările din această perioadă:

Cere ajutor

Multe proaspete mămici cer ajutorul mamelor, soacrelor sau prietenelor cu experiență. De asemenea, dacă soțul tău cere concediu, te vei putea bucura de un avantaj în această situație. În schimb, dacă soțul tău muncește, nu încerca să faci totul de una singură. Oboseala își va spune cuvântul, chiar dacă vei avea timp să-ți finalizezi taskurile. Iar dacă, totuși, nu poți apela la ajutorul rudelor, discută cu șefii tăi despre posibilitatea de a lucra mai puține ore. 

Ajutorul oferit de către cei din familie va fi valoros pe termen lung și îți va asigura un echilibru în relația cu bebelușul tău. Nu uita că, în era tehnologiei, nu mai trebuie să faci drumuri inutile la magazin, ci poți comanda online scutece și alte produse pentru îngrijirea bebelușului. Ajutorul pe care îl poți primi are mai multe forme, așa că nu ezita să să alegi cele mai simple opțiuni când vine vorba de ingrijirea bebelusului cand nu poti iesi din casa.

Învață rutina bebelușului

Flexibilitatea este un atu în acest context, însă, programul bebelușului va deveni destul de previzibil. Rutina pe care o setezi pentru acesta te va ajuta și pe tine să fii mai productivă în momentele în care doarme sau când se joacă supravegheat de un alt adult. În funcție de numărul de mese și ora la care îl hrănești, de perioada de joacă și cea de somn, stabilește-ți programul pentru muncă. 

Dacă ai suficient timp dimineața, ocupă-te de câteva taskuri simple până când se trezește copilul tău și păstrează-le pe cele care necesită mai multă concentrare până când poți munci mai mult timp fără întrerupere. Mulți bebeluși devin mai activi spre seară, așa că este recomandat să-ți finalizezi munca înainte ca aceștia să aibă mai mult chef de joacă. Nu uita că timpul petrecut alături de cel mic contează mai mult decât proiectele neterminate. El are nevoie de atenția ta, așa că lucrează la această rutină potrivită pentru amândoi.

Fii selectivă cu meetingurile

Munca de acasă nu înseamnă mai puține meetinguri, ci doar că acestea se pot muta acum în online. Pentru proaspeții părinți, noutatea muncii de acasă și noutatea rolului de părinte pot fi copleșitoare, iar intervalul pe care îl aloci pentru muncă va trebuie respectat. Dacă vrei să-ți termini treaba în fiecare zi, evită meetingurile care nu sunt strict necesare. 

Discuțiile care pot fi clarificate prin mesaje sau ajustările pe care alți colegi le pot cere în cadrul proiectelor nu sunt motive pentru apeluri video de o oră. Discută în prealabil cu ceilalți și stabilește cea mai bună opțiune pentru situația dată. Comunicarea este esențială în această perioadă, iar munca va avea de suferit dacă nu discuți clar și deschis cu cei din compania la care lucrezi. Munca de acasă cu un bebeluș este posibilă, dacă reușești să te organizezi temeinic și dacă cei din jur te susțin.

Venirea bebelușului în perioada marcată de pandemie sau chiar  înainte de aceasta este o provocare în sine, iar dacă simți că poți munci, bucură-te de avantajul oferit de telemuncă. Această perioadă te va ajuta să-ți dovedești rezistența la situația dată, să îți continui activitatea și să-ți urmărești pasiunile.

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant.ro

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!