Joburi în Sibiu: Uite cum te pregăteșți corect pentru interviul de angajare

Ultimul update Vineri, 07 februarie 2020, 16:05
Cum te pregătești pentru un interviu reușit, indiferent că e vorba despre

joburi în Sibiu, Suceava sau Capitală? O parte dintre recomandări vin chiar de la angajatori și de la specialiștii în recrutare, dar un cuvânt de spus are și știința: diverse studii arată că succesul unui interviu de angajare depinde nu doar de nivelul de pregătire a candidaților, ci și de alți câțiva factori.

Știința din spatele reușitei

De exemplu, știai că interviurile programate dimineața sau cele în care ești chemat într-o altă zi față de cel mai puternic contracandidat au mai multe șanse de reușită? O spun nenumărate studii bazate pe modul în care se desfășoară admiterea în cadrul unor programe de studii cu mulți candidați.

Tot știința, mai cu seama cercetători de la universități din SUA și Turcia, ne spune că nimic nu contează și nu rezistă mai mult decât o prima impresie. Iată de ce dress code-ul pentru interviu nu reprezintă nicidecum o simplă convenție, sau de ce se vorbește atât de mult despre regulile strângerii de mână.

Psihologii vorbesc și despre alte aspecte interesante, care pot influența rezultatele unui interviu de angajare: similaritatea candidat-intervievator (la nivel de personalitate sau interese, studii), de pildă, îl face pe acesta din urmă mai receptiv în timpul discuției.

Cum te pregăteșți pentru interviul de angajare

Oricâtă dreptate ar avea studiile de mai sus, afinitatea cu angajatorul sau o prima impresie pozitivă vor conta prea puțin dacă nu te-ai pregătit pentru ceea ce urmează. Afacerile sunt afaceri, înainte de toate, așa că un candidat trebuie să demonstreze că este omul potrivit pentru job.

Iată ce aspecte trebuie să iei în calcul, dacă te pregătești pentru un interviu de angajare:

  1. Analizează cu atenție anunțul pentru job. Poate că ți-au scăpat câteva detalii atunci când ai decis să îți trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție și ai ocazia să corectezi lucrurile în cadrul interviului. Acest pas este însă mportant și ca să îți poți pregăti temeinic răspunsurile la potențialele întrebări ale angajatorului.
  2. Creează o lista cu întrebările pe care te aștepți să le primeșți din partea angajatorului și o altă cu cele mai importante realizări și calități ale tale, care nu se regăsesc neapărat în CV. Lasă loc pentru a schița și răspunsurile pe care te gândești să le oferi în cadrul interviului, pornind chiar de la lista cu punctele tari.

Nu uita că angajatorii îți poți cere să vorbeșți și despre ceea ce consideri că sunt punctele tale slabe sau despre nereușite și lecțiile pe care le-ai învățat din astfel de experiențe și aici trebuie să oferi răspunsuri oneste, dar abile, care nu te pun într-o lumina negativă.

  1. Informează-te în detaliu cu privire la activitatea companiei și cerințele jobului. Acest lucru te ajută nu doar să vii cu răspunsurile cele mai bune la întrebările angajatorului, dar și să adresezi, la rândul tău, întrebările potrivite.
  2. Fă o scurtă repetiție înainte de interviu, în așa fel încât să scapi și de ultimele emoții. Încearcă să adopți o atitudine naturală și prietenoasă, care te va ajuta nu doar să câștigi simpatia celui care te intervievează, dar și să te relaxezi și să transformi întreaga discuție într-o conversație, nu un raport de forțe.

De asemenea, dacă știi că interviul se va desfășura în limba engleză, o repetiție este cu atât mai indicată. Urmărește cu atenție în oglindă inclusiv mimica, gestica, limbajul corpului.

  1. Pregătește hainele potrivite. Ținuta pentru interviu este cea office – clasică, ușor sobră, în culori neutre – însă pentru joburi unde este nevoie de multă creativitate, e posibil că cerințele să fie mai laxe și să poți îmbraca și culori mai vesele, de exemplu.

Asta nu înseamnă că poți veni la interviu purtând chiar orice – nici tocurile prea înalte, nici pantofii de alergare nu sunt cea mai bună alegere. Studiile arată că cele mai indicate culori sunt negrul, albastrul și griul, în timp ce portocaliul pare a fi cea mai puțin recomandată culoare pentru ținuta de interviu.

  1. Ia cu tine o agenda și un instrument de scris. Nu doar că îți vor da aerul că ai venit pregătit, dar îți pot fi chiar utile în timpul discuției cu angajatorul. Este posibil să ai nevoie și de o mapa sau un dosar cu una-două copii ale CV-ului și câteva recomandări din partea foștilor angajatori/colaboratori.
  2. Nu uita să îți notezi coordonatele locului unde va avea loc interviul și un număr de telefon unde poți suna în caz că te rătăceșți sau se întâmplă să întârzii la întâlnire, din motive obiective. Totuși, ia-ți toate precauțiile că asta să nu se întâmple.

 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!