Joburi în Bacău: Cum ar trebui redactat CV-ul unui specialist cu experiență

Ultimul update Vineri, 07 februarie 2020, 16:09
E diferența clară între un CV cu care aplici la primele joburi și cel cu care te prezinți după ani de experiență, ca specialist într-un domeniu, fie că e vorba despre joburi în Bacău sau în Capitală.

Cariera ta a evoluat, la fel și tu. Probabil că întrebarea „Cum îți scrii CV-ul?”, după ce ai acumulat 6, 7 sau poate 10-15 ani de experiență, pare absurdă. Însă, atunci când, după ani de experiență, te pregăteșți să îți rescrii CV-ul, este important să faci un pas în spate și să te gândești ce informații vei include.

Câte pagini ar trebui să aibă CV-ul

Indiferent de nivelul de experiență, CV-ul tău NU ar trebui să depășească 2 pagini. Deși poate părea o adevărată provocare să incluzi experiența ta profesională, mai ales dacă aceasta se întinde pe ani buni, nu înseamnă că este imposibil.

Ar trebui să menționezi doar momentele cele mai importante din cariera ta, acele etape care te pot ajuta să obții jobul pentru care aplici și care se potrivesc cu planurile tale de viitor.

Impunându-ți această limitare, te vei forța să evaluezi cu atenție fiecare pas, pentru a ști dacă informațiile chiar sunt relevante și trebuie incluse în CV.

Obiectivul profesional

E momentul să nu exagerezi și să nu încerci să te vinzi prea mult. Fii succint și descriptiv, scrie despre experiență ta anterioară și câteva dintre reușitele tale, e sfatul lui Les Gore, managing partner la o companie din SUA.

Un alt mod prin care poți folosi această secțiune este să atragi atenția recruiterului. Evita descrierile cliseice, în care vorbești despre dorința ta de a continuă să evoluezi.

De asemenea, secțiunea Obiectiv profesional poate fi un mod bun de a prezența planurile tale de viitor: dacă îți dorești să rămâi în același domeniu sau dacă vrei să profesezi într-un cu totul altul.

Astfel, poate experiența de 10 ani în vânzări nu te recomandă pentru un job în finance, dar “iată câteva motive pentru care m-aș potrivi”.

Apoi, n-ar fi rău să înlocuiești secțiunea de Obiectiv profesional cu un snapshot al carierei tale, un preview a ceea ce urmează să descopere angajatorul, dacă decide să citească în continuare CV-ul tău. Acest preview ar trebui să conțină câteva insight-uri despre tine și cariera ta, pe care crezi că este important că recruiterul să le știe.

Pune accentul pe experiența recentă și pe ultimele realizări profesionale

Cu cât avansezi în trecutul carierei tale, cu atât ar trebui să incluzi cât mai puține informații sau să excluzi în totalitate unele etape. Dacă, de exemplu, deja lucrezi de 10 ani în domeniul vânzări, cu siguranță nu mai este relevant să menționezi perioada în care ai fost intern sau primul job că Junior Account Manager.

Recruiterii sunt mult mai interesați de profesionistul din prezent decât de juniorul care se afla la început de carieră.

Dacă îți dorești, totuși, să menționezi și experintele mai vechi, le poți include sub forma unui rezumat al carierei tale, începând cu primul job până la joburile pe care ai decis să le detaliezi.

În ceea ce privește rezultatele, poți include la începutul CV-ului tău o secțiune cu cele mai importante și relevante realizări profesionale. Menționându-le pe toate într-un singur loc, poate fi mai ușor pentru recruiter să le citească și poate fi o manieră bună pentru a nu supraîncarcă secțiunea „Experiență profesională”.

Întotdeauna este important să te raportezi la cerințele jobului la care vrei să aplici, iar orice experiență anterioară care nu dovedește capacitățile tale pentru jobul dorit nu trebuie menționată.

Câteva recomandări:

– Pune mai mult accent pe realizările și rezultatele de la job-urile anterioare, și mai puțin pe responsabilitățile tale;

– O formulă care te poate ajută este REZULTAT + ACȚIUNE + PROBLEMA. Astfel, începi prin a menționa rezultatul, apoi vorbești despre pașii pe care i-ai urmat și în final expui problema pe care a trebuit să o rezolvi.

Exemplu: Am generat un profit de … (suma), rezolvand pe cale amiabilă relațiile tensionate cu clienții și restabilind relații cu 3 clienți foarte importanți pentru companie. În momentul în care am preluat rolul de sales exective, portofoliul companiei pierduse 15 clienți că urmare a modului în care echipa de vânzări a gestionat relațiile cu ei.

Dacă rezultatele pe care vrei să le menționezi nu pot fi susținute de numere sau procente, cel mai bine ar fi să nu le incluzi; rezultatele măsurabile aduc un plus valoare CV-ului tău.

 

Educația

Câmpul „Educație” din CV-ul tău cu siguranță nu trebuie ignorat. Mentionează studiile absolvite, dar fără a lista și perioada în care au fost susținute studiile. De ce? Pentru că punctul focus trebuie să fie realizările tale profesionale și nu domeniul în care ai studiat, probabil în urmă cu 10-15 ani, dacă nu și mai bine.

De asemenea, dacă studiile absolvite nu sunt în același domeniu cu jobul pentru care aplici, poți fie să nu le mai menționezi deloc, fie să menționezi doar „Studii universitare – Universitatea București”.

Ce caută recruiterii în CV-ul unui specialist cu experiență?

În procesul de selecție și recrutare al candidaților pentru poziții de senior, angajatorii pun mai mult accent pe experiențele de lucru dobândite în cadrul joburilor anterioare, pe competențe practice și pe pasiunea pe care candidații o au pentru domeniul ales, arată mai multe studii, inclusiv din România.

 

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!