Integrarea copilului într-un colectiv: cum îl poți ajuta

Orice părinte își dorește să aibă un copil sociabil, care își face prieteni cu ușurință și care învață bine și, cu siguranță, cu toții cunoaștem cât de importantă este socializarea pentru dezvoltarea unui copil. 

În timp ce unii copii sunt sociabili și participă în mod natural la noi discuții, pentru alți copii, socializarea nu este tocmai un punct forte, lucru care poate afecta integrarea acestuia într-un colectiv. Deși acest lucru nu este unul care trebuie să te îngrijoreze, sigur îți dorești ca integrarea copilului tău într-un nou colectiv să fie una ușoară pentru el. 

Iată cum îți poți ajuta copilul să se integreze mai ușor într-un grup de prieteni:

Fă-l să se simtă confortabil și încrezător

Atunci când copilul pleacă de acasă cu o dispoziție bună și cu încredere în el, dorința de a socializa într-un mediu nou va veni mult mai natural. Ca să promovezi acest lucru, oferă-i copilului tău un mic dejun pe care îl preferă și îmbracă-l în hainele care îi plac. 

Dacă, de exemplu, copilul tău are un desen animat preferat sau un anumit personaj pe care îl admiră, poți alege dintr-o gamă largă de ghiozdane scolare cu diferite tematici. Astfel, copilul va fi entuziasmat de fiecare dată când își va pregăti ghiozdanul pentru școală, iar fiecare dimineață va fi una plăcută, deoarece știe că merge la școală cu ghiozdanul preferat.

Pentru a-i spori încrederea în el, nu uita să-i amintești zilnic cât de mândră ești de el și cât de bine se descurcă la școală.

Învață-l câteva trucuri sociale

Unii copii dețin de mici abilități sociale care le sunt de folos pe tot parcursul vieții, iar alți copii mai timizi tind să își dezvolte aceste abilități pe măsură ce interacționează mai mult și trec prin diferite situații.

Pentru a contribui la integrarea copilului tău într-un nou colectiv, îl poți învăța câteva modalități de comportament cu urmări pozitive, precum:

  • să folosească simțul umorului și să spună bancuri amuzante, potrivite pentru vârsta lui;
  • să ignore afirmațiile răutăcioase;
  • să rezolve un conflict. Aici este important ca orice copil să știe să își ceară scuze atunci când este cazul sau să accepte scuzele celorlalți atunci când situația o impune.

Stai de vorbă cu el 

Până la o anumită vârstă, părintele este cel mai bun prieten al copilului său. Astfel, este de datoria ta să îți încurajezi copilul să îți povestească cum a fost ziua lui, cum s-a simțit, ce i-a plăcut sau nu. În acest mod, îți poți face o idee despre sentimentele pe care le are copilul vizavi de mersul la școală, colegi sau profesori. 

Încearcă să îți înțelegi copilul și nu uita că unii copii se integrează mai greu, dar asta nu este neapărat un lucru de care să îți faci griji. Fiecare copil se adaptează într-un mod diferit și în ritmul său, astfel că nu trebuie să pui presiune pe copilul tău să facă ceva ce i-ar putea provoca nesiguranță.

Încearcă să nu discuți cu copilul tău pe un ton autoritar, chiar dacă nu ți se pare tocmai corect ce a făcut într-o situație despre care îți povestește. Folosește mereu un ton calm, explică-i pe înțelesul lui unde crezi tu că a greșit și oferă-i soluții și modalități prin care își poate îmbunătăți comportamentul pe viitor. 

Cu toții am fost copii la un moment dat și cu siguranță și tu încă îți amintești anumite situații sau sentimente pe care le-ai avut atunci când ai întâlnit noi prieteni sau atunci când ai fost introdus într-un nou colectiv. Dacă acum a venit rândul copilului tău să se integreze într-un nou colectiv, profită de sfaturile prezentate în acest articol și ajută-l să-și facă prieteni rapid și ușor.

Sursă foto: freepik.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Officedirect

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!