Începătoare la volan? Câteva sfaturi de la femei cu experiență

Ești începătoare la volan? Ai angoase și temeri? E perfect! Ești pe drumul care trebuie și ai șanse maxime să ajungi un șofer responsabil și foarte bun. Tocmai pentru că ești șoferiță începătoare, o să-ți prindă foarte bine ce spun femeile cu experiență la volan. 

Nimeni nu a condus o mașină perfect de la primii kilometri. Și asta pentru că experiența acumulată în mod real, singură la volan, este cel mai bun dascăl. În plus, ai și aceste sfaturi.

Contează ce mașină conduci

Alina B. are peste 200.000 de kilometri conduși și nu a avut decât o tamponare ușoară în primii ei 500 de kilometri după ce a luat carnetul. 

Sfatul ei: „Contează foarte mult ce mașină conduci și cât de bine o cunoști. Ideal este să folosești exact mașina pe care ai învățat la școală. Îți este familiară, o cunoști, știi ce poate. Eu am condus cu plăcere o Dacia Logan vreme de vreo doi ani. Am făcut împreună peste 15.000 de kilometri și am devenit foarte sigură pe mine”.

E normal să ți se pară greu și să ai emoții la volan

Cristina conduce de 20 de ani. Nu mai știe exact câți kilometri a parcurs. 

Sfatul ei: „Îmi amintesc că în primii 5.000, poate chiar 7.000 de kilometri, cu mașina lui tata, că mașina lui am condus-o doar eu după ce am luat carnetul, am avut mereu senzația că stau ca pe ace și cred că pur și simplu îmi era frică. A trecut totul ca prin farmec, într-o bună zi. Acum este o plăcere să conduc. Mă bucură, mă relaxează, nu-mi este frică indiferent de drumul pe care merg sau de cum e vremea. Nu am avut niciun incident. Secretul este că am fost mereu calmă și atentă. Și niciodată nu am condus dacă am fost obosită. Da, am luat amenzi pentru parcare aiurea și viteză. Principiul meu este să am mereu o zona de siguranță în jurul meu. Succes și încredere începătoarelor!”

Nu merg niciodată fără centură de siguranță

Ioana P. este mamă a doi copii și conduce de cinci ani. Nu a avut incidente. 

Sfatul ei: „Inevitabil, femeile conduc mai mult cu copii în mașină. E o realitate. Pot să spun că primele drumuri cu copiii au fost grele. Trebuia să fiu atentă și la ei, și la trafic. Una din fetele mele are rău de mașină foarte accentuat și asta era un stres în plus. Am mers mereu cu cineva în mașină care să se poată ocupa de fete la orice drum care însemna mai mult de 30 de minute. A, și încă ceva! Nimeni în mașina mea, cu mine la volan, nu merge nici măcar un metru dacă nu are centură de siguranță, indiferent unde stă, în față sau în spate!”

Nu am refuzat niciodată să fac un drum cu mașina

Silvia locuiește în Spania și conduce de 15 ani. 

Sfatul ei: „Primii 3000 de kilometri au fost cei mai grei. Nu puteam nici măcar să ascult radio în mașină pentru că aveam senzația că-mi distrage atenția. Dar niciodată nu am refuzat să conduc. Fiecare drum făcut cu bine era o victorie. Mă gândeam, când nu conduceam, la ce greșeli am făcut și ce trebuia să fac. Am avut mari probleme cu parcarea și îmi amintesc că am luat o mașinuță de jucărie și o tot foiam ca să mă lămuresc cum e cu parcarea… A funcționat! Acum conduc foarte relaxată. Am venit cu mașina de la Madrid la București. A fost perfect. Păcatul meu este că uneori vorbesc urât la volan. Dar să știi că face bine!”

Nu te grăbi! Lasă-l să se ducă!

Alexandra C. are peste 250.000 de kilometri parcurși și se laudă că nu a avut niciodată un eveniment rutier. 

Sfatul ei: „Cred că am avut un instructor fantastic. Școala de șoferi, pe care am făcut-o acum… mulți ani, a durat vreo șase luni. Am luat sala și permisul din prima. Îl aud și acum pe instructor cum îmi spune să nu mă grăbesc, să-i las pe nebuni să se ducă, să-mi văd de drumul meu și de mașina mea. Și mi-a mai spus să stau cu piciorul pe frână când aud o ambulanță, până mă lămuresc de unde vine, să nu fac niciodată șmecherii la volan pentru că pur și simplu nu merită. Îmi zicea: «Fată, la volan nu poți să greșești de două ori!». Așa că le spun începătoarelor să conducă mult, să fie curajoase, prudente și calme la volan, și să știe că nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații, ba chiar din contră. Suntem mai bune!”

Sursa foto: pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Autovit

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!