Ghid practic pentru alegerea chiuvetei din baie

De pe

Chiuveta din baie este, conform unui studiu online realizat de un grup de cercetători în perioada în care au fost obligați de pandemie să stea izolați, unul dintre cele mai folosite obiecte din casă. Pe primul loc se află telecomanda televizorului, pe locul doi, telefonul, iar pe trei, chiuveta de la baie. Acest clasament justifică faptul că, deși pare o chestiune banală, modelul și materialul din care este făcută chiuveta sunt amănunte importante. 

Obiectele sanitare din baie și modelul lor dau tonul camerei. Variantele dintre care poți alege sunt numeroase și este posibil ca ceea ce îți place, ca formă și aspect, să nu fie cea mai bună alegere pentru baia ta. Există detalii care te pot ajuta să faci o alegere bună.

Ce material alegi

Ceea ce contează în mod special, și foarte puțini țin cont de acest aspect atunci când aleg chiuveta și celelalte obiecte sanitare din baie, este materialul din care sunt făcute. Acesta este caracteristica principală când vine vorba de evaluarea fiabilității și calității unei chiuvete de baie.

Porțelan

Porțelanul este complet neutru la contactul cu orice substanțe și mult mai ușor de curățat decât ceramica, pentru că suprafața este perfect netedă.

Porțelanul este durabil, dar cu toate acestea se poate ciobi mai ușor decât ceramica, spre exemplu. Există însă chiuvete de baie care au peste o sută de ani și arată încă impecabil. Calitatea excepțională depinde în mod esențial de compoziția porțelanului.

În plus, chiuvetele din porțelan sunt printre cele mai accesibile de pe piață și sunt foarte frumoase, așa că tot ce ai de făcut este să alegi unul dintre modele de lavoare de baie de porțelan potrivit preferințelor și nevoilor tale.  

Ceramica

Cel mai obișnuit tip de material folosit este ceramica, de fapt un amestec din lut și apă, plus adaosuri pentru culoare și rezistență. Acest amestec este sculptat, de obicei manual, într-o varietate de forme, apoi expus la căldură extremă pentru a se întări.

Ceramica este foarte durabilă și rezistă foarte bine la zgârieturi, șocuri și lovituri, astfel că este folosită în mod frecvent ca material pentru chiuvete. Este foarte ușor de curățat și e rezistentă la pete. În plus, este simplu de dezinfectat, suportând contactul cu majoritatea substanțelor utilizate în mod normal în casă. Suprafața este excepțional de netedă, complet impermeabilă și rezistă la decolorare. Nu în ultimul rând, se adaptează la orice stil de amenajare, pentru că modelele și culorile disponibile sunt extrem de variate.

La capitolul dezavantaje putem menționa prețul, care este ceva mai ridicat, și riscul ca unele substanțe de curățat mai agresive să producă pete.

Piatra naturală

Chiuvetele din piatră naturală sunt cele mai scumpe, dar și cele mai spectaculoase. Ceea ce le este caracteristic este faptul că fiecare piesă este unică în ceea ce privește culoarea și estetica. Se pot folosi diferite tipuri de piatră naturală: marmură, gresie, granit, onix, jad sau travertin. 

Piatra naturală trebuie tratată cu un strat protector pentru că ea reacționează la apă. Toată piatra naturală este poroasă, motiv pentru care este vital să se aplice un finisaj care să izoleze perfect materialul de apă, și asta nu doar în momentul în care a fost produsă, ci de cel puțin două ori pe an. În caz contrar, chiuveta se va degrada în timp, nu atât din cauza apei, ci a produselor de curățare, a săpunului sau dezinfectanților. 

Piatra este sensibilă la pete, dar foarte rezistentă la lovituri. Chiuvetele din piatră naturală sunt elegante și se potrivesc cel mai bine în băile luxoase, dar pot fi un element de atracție în orice amenajare.

Rășina

Este, de fapt, un material sintetic, compus din rășini naturale și sintetice în proporții variabile. Are proprietăți similare cu piatra naturală, dar este mult mai rezistentă și poate fi modelată în orice formă și dimensiuni. Se mai numește și „piatră artificială” și se remarcă pentru aspectul uniform. Este similară cu porțelanul, fiind extrem de netedă și de rezistentă la umiditate. Mai mult, este un material ușor, iar zgârieturile de pe suprafața sa pot fi reparate. 

De reținut este faptul că pentru unele chiuvete fabricate din rășini trebuie evitată folosirea unor substanțe intens corozive. 

Cum se fixează chiuveta

Sunt mai multe modalități prin care poți fixa chiuveta, în funcție de modelele de lavoare de baie. Cea mai des întâlnită este fixarea în perete. Urmează amplasarea chiuvetei pe un blat și susținerea ei pe un picior. Fiecare variantă are beneficii diferite în funcție de stilul de amenajare al băii și de gustul personal.

Când cumperi chiuveta trebuie să ții cont de modul în care se poate fixa, pentru că niciunul din materialele din care sunt făcute lavoarele nu permite ajustări ulterioare. 

Acestea sunt cele mai frecvent utilizate materiale, dar nu singurele. Poți găsi chiuvete de baie din metal, din sticlă, lemn sau bronz. Inedite și spectaculoase, fiecare are caracteristici diferite, grade diferite de rezistență și, evident, prețuri pe măsură.

Sursa foto: unsplash

(P) Material publicitar realizat împreună cu Brico Depot

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!