Garsoniere de închiriat în Sibiu: Chiriile au explodat în ultimii cinci ani

De pe
Cei care vor să se mute în chirie la Sibiu ar trebui să caute și să se documenteze cu mult timp înainte. În plus, să aibă neapărat ceva bani puși deoparte, fiindcă, în ultimii cinci ani, prețurile au crescut considerabil, inclusiv la garsonierele de închiriat în Sibiu.

 

Dacă în 2014 găseam garsoniere și la 100 de euro, acum s-au dublat cifrele. Ba mai mult, unele se găsesc chiar și la 400 de euro.

 

Garsoniere înghesuite, la prețuri exorbitante

Proprietarii de garsoniere și agenții imobiliari profită de disperarea oamenilor care își caută o chirie, astfel că umflă prețurile cât se poate de mult. Dacă în urmă cu 5 ani am fi găsit o garsonieră la 90-100 de euro, astăzi prețurile pornesc de la 140, iar asta la periferia orașului. În plus, condițiile lasă și ele de dorit.

În zona centrală, o garsonieră poate fi închiriată chiar de la 350 de euro în sus.

 

Apartamentele cu două camere – prețuri până la 700 de euro

Dacă vă gândiți să vă mutați în chirie într-un apartament cu două camere, trebuie să șțiți că este posibil să gășiți și locuințe bune la prețuri decente. De exemplu, la 200 de euro, aveți varianta Ștrand sau Terezian.

 

Odată ce bugetul viitorilor chiriași se mărește, intervin și chiriile mai mari. De exemplu, în zona Nicolae Bălcescu, prețul unei chirii ajunge la 699 de euro. În același timp, pe strada George Coșbuc, un apartament cu două camere se închiriază la 650 de euro.

 

Proprietarii apartamentelor cu trei camere promit lux garantat

Apartamentele cu trei camere din Sibiu ajung să coste, pentru închiriere, și 1.500 de euro pe lună. Prețurile pornesc însă și de la 280-300 de euro, în zone precum Ștrand, Cireșica, Terezian sau Mihai Viteazul.

 

Agenții imobiliari au explicat de ce chiriile s-au scumpit atât de mult în ultimii ani. Ei motivează că totul e din cauza sibienilor care așteaptă că prețul apartamentelor de vânzare să mai scadă, motiv pentru care mai rămân ceva vreme în chirie. Și cum toată lumea se înghesuie la garsoniere și apartamente cu două camere, prețurile se măresc pe zi ce trece.

 

Dacă un job în Sibiu îți face cu ochiul și vii din alt oraș, trebuie să știi câteva lucruri înainte de a-ți cauta chirie aici.

 

Cât te costă să închiriezi un apartament în Sibiu – prețuri și ponturi:

 

Care e cea mai bună zonă a Sibiului?

 

Evident, nimeni n-o să dea un răspuns ferm la această întrebare, întrucât cea mai bună zonă este un indicator subiectiv pentru fiecare persoană în parte. Unii au nevoie că jobul să fie cât mai aproape, alții – să se afle în preajma mall-ului și a magazinelor, pentru o a treia categorie sunt importante spitalul și grădinița, iar pentru ceilalți – Centrul Istoric, ca să fie la un pas de orice eveniment care se organizează în oraș. Iar Sibiul este cu certitudine un oraș al evenimentelor.

 

Totuși, zona centrală este fruntașă la solicitări. Iar prin asta se înțelege Centrul Istoric,Mihai Viteazul, Calea Dumbrăvii, Dioda, B-dul Victoriei, Școala de Înot, Blaga, Gimnasticii. Imobilele din zona facultățiilor sunt întotdeauna la mare căutare.

 

Sibiul este împărțit în numeroase cartiere și zone, unele mai atractive decât altele. Din acest motiv pare destul de complicat să o alegeți pe cea mai potrivită, dacă sunteți relativ nou în acest oraș. Fiecare zonă are avantajele sale. Cele mai îndepărtate de centru au un avantaj financiar clar – puteți găși un apartament luminos într-un bloc nou cu puțîn peste 200 de euro.

 

Spre exemplu, acest avantaj vi-l oferă cartierul Gușterița, aflat însă într-o zonă destul de îndepărtată față de principalele obiective ale orașului.

 

Chiria în Ștrand, Turnișor, Vasile Aaron, Centru

 

În ultimii 2-3 ani prețurile la chirii au crescut, fapt confirmat și de agenții imobiliari. „Cel mai mult au crescut prețurile în centru, dat fiind valul cu imobile care se închiriază în regim hotelier. Ca și prețuri medii putem menționa un preț de 200-250 euro pentru un apartament cu 2 camere în cartierele Turnișor și Vasile Aaron, iar pentru Ștrand și Centru – de la 250 euro în sus, putând să ajungă un imobil de 2 camere și la 450-500 euro.

 

Depinde foarte mult și de amplasament, confort, dotări etc.”, explică un agent imobiliar din oraș.

 

Prin intermediul multiplelor site-uri de anunțuri, nou-veniților li se recomandă că și locație perfectă și zona Gării, acolo unde apartamentele sunt „la 5 minute de mers pe jos de centrul orașului”.

 

Prețurile însă pot fi piperate – pornesc de la 300 de euro pentru apartamente luminoase, nou-construite în cadrul unui complex rezidențial. Ce trebuie să șțiți însă este că blocurile sunt atât de aproape unul de altul, încât ați putea descoperi că aveți prea puțînă intimitate, iar în imediata apropiere încă se mai construiesc alte blocuri, așa că ați putea avea senzația că locuiți într-un șantier.

 

Centrul istoric nu este cea mai scumpă zonă a orașului

 

Unde poate fi mai scump decât în centru? Lângă parc. Sub Arini este unul dintre cele mai vechi parcuri din România, conceput în stil englezesc, care permite plimbări în aer liber, cu bicicletă, jogging etc.. Evident, lângă acest parc, care se întinde peste 20 de hectare, prețurile pentru o chirie urcă nebunește. Dacă aveți noroc, puteți prinde o garsonieră cu 250 de euro lunar.

 

Un apartament cu 2 camere, cu condiții decente, trece cu lejeritate de 300 de euro: prețurile pornesc de la 350 de euro, cele mai accesibile, și ajung la 500 de euro și mai mult.

 

Dacă vă doriți un penthouse în zonă, nimic mai simplu – pentru aproximativ 950 de euro pe lună îl puteți avea. Apartamentele de lux cu suprafața de 100 de metri pătrați și mai mult costă și ele între 900 și 1.000 de euro. Zona este exclusivistă, așa că și oferte de închiriat sunt puține. Pentru o ofertă bună trebuie să urmăriți anunțurile timp de câteva luni.