Garsoniere de închiriat în Arad: Cum să negociezi o chirie mai mică decât cea solicitată de proprietar

De pe
Dacă îți cauți de închiriat în Arad, află că e o perioada bună. Studenții deja s-au întors, chiriile deja încep să scadă. Dacă vrei garsoniere de închiriat în Arad și nu numai, acum e momentul.

 

Cu siguranță vrei să obții o chirie mai mică decât cea solicitată de proprietar, așa că străduiește-te să pui în aplicare cât mai multe dintre următoarele recomandări:

 

 1. Reține că în peste 95% din cazuri prețul de închiriere afișat de proprietari în România este un preț majorat intenționat cu cel puțin 5% față de chiria dorită.

 

Pprecizarea e făcută pentru că mulți chiriași interesați de închirieri apartamente se entuziasmează atunci când le place o locuința și uită că prețul afișat este “pentru cine întreabă”.

 

 1. Ia cu chirie un apartament atunci când mulți chiriași eliberează

 

Adică nu în august și septembrie! Pentru că acesta este sezonul în care proprietarii sunt la putere. În această perioada, trebuie să dai dovadă de o mare putere de convingere sau să găseșți un proprietar care să te placă foarte mult ca să poți duce semnificativ în jos prețul chiriei.

 

 1. Studiază cu atenție ofertele reale existente în piață în zona geografică vizată și compară “mere cu mere”, nu “mere cu cireșe”

 

E foarte important să știi ce oferte reale există pe piață și să cunoșți cât mai multe detalii despre prețurile zonei. Altfel, riști ori să-ți faci iluzii, ori să-ți enervezi proprietarii cu care stai de vorbă. Și toată lumea are de pierdut într-o astfel de situație.

 

 1. Nu arata și nu comunica că eșți disperat să închiriezi urgent un apartament, chiar dacă acum dormi sub cerul liber

 

Concret, nu întra în apartament și nu te așeza pe fotoliu zâmbind satisfăcut și spunând: “Gata, eu de-aici nu mai plec, îmi place mult, mult de tot”. O astfel de replică îți anulează șansele de negociere chiar și într-un sezon mort pentru închirieri.

 

 1. Ia legătură cu administratorul blocului unde vrei să închiriezi și “trage-l de limbă”

 

Află astfel de la el de cât timp este apartamentul disponibil (cu cât e mai mare această perioadă, cu atât mai mari șansele tale de negociere), dacă chiriașii anteriori s-au plâns de proprietar și cât este întreținerea în lunile sezonului rece.

 

 1. Demonstrează că eșți o persoană responsabilă, cu intenții serioase și cu un comportament adecvat

 

De ce? Pentru că proprietarii sunt foarte dispuși să lase din preț pentru a avea liniște!

Așa că:

 

 • îmbracă-te decent, poate chiar business;
 • vorbește politicos, calm și demonstrează încredere în tine;
 • spune cu ce te ocupi și numele firmei unde lucrezi;
 • dacă eșți un tânăr student, încearcă să ajungi la apartamentul de închiriat împreună cu unul dintre părinți, pentru a inspira mai multă credibilitate și seriozitate.

 

Apoi, demonstrează că eșți un chiriaș de notă 10:

 

 • explică de ce îți cauți un nou apartament;
 • vino cu referințe de la fostul proprietar unde ai locuit până acum;
 • comunică termenul lung pe care vrei să închiriezi apartamentul.

 

 1. Oferă-te că, în schimbul unei reduceri a chiriei:

 

 • să plăteșți în avans pe 3, 6, 12 luni, însă doar după prima lună, în care te asiguri că totul e în regulă cu apartamentul;
 • să renovezi apartamentul sau să repari lucrurile din casă, dacă te pricepi;

 

 1. Nu enerva proprietarul și nu-i provoca orgoliul

 

Mai pe românește, “nu te juca cu focul”. Poate că ai citit pe undeva ori i-ai văzut pe unii “mari negociatori” discutând cu aroganță și aruncând propuneri de neacceptat partenerului de negociere.

 

Nu așa ar trebuie să procedezi. Riști să-ți enervezi interlocutorul și să-i provoci orgoliul care îl poate determina să-ți spună în față “Știi ceva? Apartamentul nu mai e de închiriat”.

 

Așa că evită:

 

 • să vorbești “de sus”;
 • să faci oferte de preț nerealiste și imposibil de acceptat;
 • să scoți în evidență cu brutalitate problemele apartamentului.

 

Că veni vorba despre problemele apartamentului, bineînțeles că nu trebuie să le lași neremarcate și chiar e recomandat să fii foarte atent la acest aspect. Însă o replică de genul “Fereastra aceasta nu cred că se închide bine. Ce propuneți să facem vizavi de acest aspect?” este cu totul și cu totul altceva decât “Pf, chiar aveți tupeu să scoateți apartamentul la închiriat și să cereți o asemenea chirie când ferestrele nu se închid deloc și e un curent permanent în toată casă”.

 

 1. Nu te lasă impresionat de teatrul ieftin al multor proprietari sau agenți imobiliari

 

 • declarații ale proprietarului / agentului imobiliar că are o lista interminabilă de așteptare;
 • discuții telefonice ale proprietarului / agentului imobiliar cu alți potențiali clienți, discuții întrerupte de întrebare “îl luați dvs. sau ii spun clientului de la telefon să vină și el?”;
 • vizite “întâmplătoare” ale altor potențiali clienți exact când atunci vizionezi apartamentul.