Eticheta cadourilor gurmande – ce trebuie să ştii pentru a alege un cadou cu gust

Ultimul update Luni, 30 martie 2020, 15:25

Un prim-ministru francez din secolul trecut spunea că, în esenţă, cadourile sunt asemenea sfarurilor: fac plăcere în primul rând celor care le oferă, şi, nu de puţine ori, este adevărat că dăruim ceea ce ne-ar face nouă plăcere să primim. Pe de altă parte, un cadou potrivit este întotdeauna adaptat circumstanţelor şi persoanei căruia îi este adresat. 

Totuşi, în unele situaţii, este dificil de aflat care sunt gusturile sau preferinţele unei anumite persoane. De aceea, cadourile gastronomice au devenit din ce în ce mai populare. O cafea gourmet sau o băutură fină sunt cadouri din ce în ce mai apreciate, dar, asta nu înseamnă că sunt mai uşor de ales sau că nu există o etichetă care trebuie respectată în astfel de cazuri.

Atunci când vine vorba de a marca o aniversare, o sărbătoare sau un moment festiv, un astfel de cadou din zona gastronomiei este întotdeauna la îndemână, este apreciat simbolic – asemeni oricărui dar, poate consolida o prietenie, relaţia cu un coleg sau cu un vecin.

Ce spune eticheta despre astfel de cadouri? Ei bine, în primul rând, trebuie menţionat că astfel de cadouri trebuie evitate atunci când ştiţi că destinatarul acestui cadou este o persoană care suferă de anumite boli (diabet, boli cardiace, disfuncţii hepatice etc.) sau în cazul copiilor, dacă în prealabil subiectul nu a fost discutat cu părinţii. Tradiţionala ciocolată oferită copiilor nu mai este chiar atât de tradiţională, dat fiind că, din ce în ce mai mulţi părinţi încearcă să controleze şi să reducă, pe cât posibil, cantităţile de zahăr consumate de copii. De asemenea, sunt considerate cadouri mai puţin potrivite la ocazii precum petrecerea de logodnă sau botezul.

Eticheta cadourilor gurmande - ce trebuie să ştii pentru a alege un cadou cu gust

Când este potrivit un astfel de cadou ? În primul rând, astfel de cadouri sunt foarte potrivite cu ocazia sărbătorilor, aşa cum probabil intuiai. Un coş cu delicatese oferit de Crăciun, de Paşte sau de Anul Nou este întotdeauna bine primit. Fie că produsele oferite cadou sunt cumpărate sau preparate chiar de tine, cu siguranţă vor fi apreciate şi consumate cu plăcere.  Un astfel de coş poate include diferite tipuri de produse, de la cele de patiserie, diferite sortimente de vin, bomboane de ciocolată, prăjituri, cafea, ceaiuri sau delicatese precum foie gras, şampanie, caviar – desigur, în funcţie de buget. 

În al doilea rând, oricând mergi în vizită la prieteni sau la rude, este elegant să îți exprimi gratitudinea prin intermediul unui mic dar. Acest obicei este obligatoriu în ţări precum Marea Britanie, Germania sau Mexic, dar are rădăcini destul de vechi şi la noi. O sticlă de vin, o cutie de praline, un pachet de cafea sau ceai, o cutie de prăjituri sau un chec făcut în casă sunt întotdeauna cadouri apreciate de gazde. 

În al treilea rând, produsele gastronomice pot fi oferite în situaţii mai puţin comune, când intenţionezi să câştigi bunăvoinţa cuiva sau cand dorești să începi cu dreptul o nouă amiciţie. De exemplu, dacă vrei să faci o petrecere despre care ştii că ar putea deveni mai zgomotoasă decât ar putea suporta vecinii, o idee bună ar fi să le faci o scurtă vizită, cu o mică „atenţie”, care poate fi un pachet de cafea, câteva prăjituri sau o sticlă de vin, pentru a-i anunţa care sunt planurile tale. Pe lângă faptul că vor aprecia politeţea de a-i fi anunţat dinainte, cu siguranţă vor aprecia şi cadoul.

În ultimul rând, cadourile gastronomice sunt binevenite la întoarcerea din călătorii. În loc de magneţi şi cărţi poştale, poţi cumpara câteva produse tradiţionale din ţara în care îți petreci vacanţa şi să le împărtăşești cu prietenii la întoarcere. 

Pentru gurmanzi sau gourmet, pentru cei pretenţioşi sau pentru cei fericiţi să încerce mereu lucruri noi, un cadou gastronomic poate fi potrivit pentru oricine, dacă este ales cu atenţie şi cu bun gust!

Sursa foto: Unsplash.com  

(P) Material publicitar realizat împreună cu Mega-Image

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!