Endometrioza se vindecă? Cum tratăm corect endometrioza. Tratamentele moderne

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 martie 2022, 17:33

Endometrioza este o boală care afectează 10-15% dintre femei, evoluează progresiv și are efecte asupra întregului univers de viață al femeii, invalidând-o în cuplu, în familie și la nivel social. Endometrioza este în primele 3 cauze de infertilitate feminină, aproximativ 40% dintre femeile care suferă de endometrioză dezvoltând și infertilitate.

Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele mucoasei uterului (endometriale), cresc în afara uterului, frecvent în regiunea pelvină, dar pot apărea localizări și vecinătatea zonei pelvine (intestine, vezică, rect).

Simptomatologia în endometrioză stă sub semnul durerii, durere ciclică ce apare în fiecare lună, în timpul ciclului menstrual, care manifestându-se constant, în timp, poate duce la durere cronică pelvină. Manifestarea bolii poate fi însoțită și de alte simptome: dureri și tulburări intestinale, durere în timpul sau după actul sexual, mișcări intestinale sau urinare dureroase în timpul perioadelor menstruale etc.

Cauzele endometriozei sunt necunoscute, făcând încă obiectul unor cercetări științifice.

Cum se diagnostichează endometrioza?

Diagnosticul endometriozei se realizează prin ecografie transvaginală, care poate fi completată prin examen RMN cu protocol de endometrioză.

Diagnosticul de certitudine al endometriozei se realizează prin laparoscopie – metodă minim invazivă ce permite vizualizarea implantelor de endometrioză, precum și stadializarea bolii. Laparoscopia realizată pentru diagnostic și stadializare permite și excizia implantelor de endometrioză.

Care este tratamentul cel mai eficient în endometrioză?

Tratamentul adoptat depinde de vârstă pacientei, stadiul bolii, severitatea simptomelor, precum și de opțiunea pacientei în ce privește obținerea unei sarcini.

În prezent, nu există nici un tratament medical curativ pentru endometrioză. Medicamentele antiinflamatoare și analgezicele sunt frecvent folosite în tratarea endometriozei pentru a trata simptomatologia și a calma durerea pelvină.

Studii recente arată că tratamentul chirurgical al endometriozei, indiferent de stadiu, este mult superior utilizării de medicamente, în termeni de ameliorare a simptomelor, durerii și a impactului asupra fertilității.

Tratamentul chirurgical al endometriozei este recomandat a fi făcut de un medic ginecolog specializat și experimentat în chirurgia endometriozei, obiectivul chirurgiei fiind excizia completă și corectă a leziunilor de endometrioză din zona pelvină și din vecinătatea ei.

Standardul chirurgical actual în endometrioză este chirurgia minim invazivă-laparoscopică sau robotică- aduce beneficiul unei chirurgii precise, iar prin prisma pacientei, avantajul recuperării rapide și spitalizării reduse. Cele mai multe femei pot vedea o ameliorare a durerilor după o intervenție chirurgicală. În plus, acele femei cu tratamente de infertilitate eșuate, de tipul fertilizării în vitro/ IVF și înseminării intrauterine/IUI, secundar endometriozei, vor avea o șansă mai bună de ameliorare a fertilității și obținerii unei sarcini.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!