De ce merită să alegi o plită pe inducție? Avantajele inovației față de soluțiile tradiționale

Plitele pe inducție nu sunt mai scumpe de utilizat decât plitele pe gaz, și în plus, sunt mai sigure și mai sănătoase. De asemenea, permit o amenajare mult mai liberă a spațiului bucătăriei. Noile modele pot fi conectate la o instalație obișnuită și montate chiar și pe un blat de masă foarte subțire. Ce altceva determină avantajul inducției față de plitele pe gaz și ce avantaje o deosebesc de plitele electrice?

Plita cu inducție – de ce este mai bună decât cea pe gaz?

Avantajul cel mai frecvent subliniat al unui aragaz  pe gaz sunt costurile reduse de operare. Cu toate acestea, atunci când folosești o plită electrică cu inducție, nu ar trebui să plătești mai mult pentru electricitate decât pentru gaz. Căldura generată din gaz este folosită doar pe jumătate pentru încălzirea oalelor, în timp ce randamentul plitelor cu inducție este estimat la 95%. Și dacă nu gătești mult, nu trebuie să îți faci deloc griji pentru diferența de costuri de funcționare. 

Principalul avantaj al plitelor cu inducție față de cele pe gaz se datorează însă modului în care sunt alimentate. Conexiunile de gaz sunt adesea abandonate în clădirile rezidențiale nou construite. Se iau în considerare, printre altele, riscul de explozie cu gaz, otrăvirea cu monoxid de carbon sau arsurile datorate contactului cu flăcări deschise. Folosirea plitei cu inducție nu prezintă niciunul dintre aceste pericole. Niciunul dintre elementele sale nu se încălzește în timpul funcționării, ceea ce facilitează prevenirea, de exemplu, a arderii unui copil.

De ce merită să alegi o plită pe inducție? Avantajele inovației față de soluțiile tradiționale

În comparație cu o plită pe gaz, o plită cu inducție este și ea mult mai ușor de instalat – practic oriunde, împreună cu un cuptor încorporabil electric. Aducerea unei conexiuni de gaz, de exemplu, către o insulă de bucătărie, poate fi o mare provocare, adesea asociată cu distrugerea atât a pereților, cât și a podelei. Adaptarea instalației electrice este incomparabil mai ușoară.

În plus, în camera în care se află plita pe gaz, ar trebui să existe cel puțin o conductă de aerisire gravitațională (independentă de conducta la care va fi conectată hota). Acest lucru nu este necesar pentru plitele cu inducție. Dezavantajul gătitului cu gaz sunt, de asemenea, aburii formați în procesul de ardere, care se acumulează pe pereți, dulapuri și tavane. Prin însăși natura sa, o plită cu inducție nu generează acest tip de poluare. De asemenea, merită subliniat faptul că plita cu inducție este mult mai ușor de păstrat curată.

Plita cu inducție – de ce este cea mai bună opțiune?

Avantajele unei plite cu inducție față de un aragaz tradițional cu gaz pot fi aplicate multor tipuri de plite electrice – în primul rând, lipsa unei flăcări periculoase, gazele care nu sunt indiferente pentru sănătate și riscul de explozie a gazului, precum și posibilitatea de instalare în orice încăpere. Cu toate acestea, mai multe caracteristici ale inducției oferă avantaj.

Un dezavantaj serios al multor tipuri de mașini de gătit electrice este că rămân fierbinți mult timp după ce sunt oprite. Această problemă nu există la plitele cu inducție, căci plita nu se încinge. Deoarece bobina de inducție de sub ea creează un câmp magnetic între ea și oala de pe ea, doar zona de sub oală se încălzește.

De ce merită să alegi o plită pe inducție? Avantajele inovației față de soluțiile tradiționale

Avantajul distinctiv oferit de o plită inducție este utilizarea optimă a energiei electrice – peste 90% din energia luată de la rețea este transformată în căldură în oală. În acest moment, merită adăugat că în prezent, nu numai cea mai mare parte a vaselor utilizate pentru prepararea mâncării sunt potrivite   pentru plita pe inducție, ci au și eficiență ridicată, datorită căreia se încălzesc mult mai eficient decât era cu câțiva ani în urmă.

Ca urmare, pe lângă consumul mai mic de energie cu aproximativ 30%, avantajul plitelor cu inducție este și un timp mai scurt de încălzire a mâncării, decât în ​​cazul plitelor ceramice.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!