De ce ar trebui să fii atent la culori atunci când alegi mobila nouă pentru dormitor?

Ultimul update Joi, 16 aprilie 2020, 13:26

sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/apartament-camera-camera-de-oaspe-i-cazare-271618/

Ce culoare să fac pereţii? Cum să aleg patul, noptierele, dulapul? Ce perdele pun? Ce draperii? Iau aplice sau lustră? Iar acestea sunt doar câteva dintre întrebările care parcă vâjâie în mintea oricui care decide să-şi redecoreze dormitorul. Totul pare simplu, până ajungi să iei decizii şi îţi dai seama că, din multitudinea de produse disponibile, nici nu mai ştii care sunt frumoase, care se potrivesc camerei tale, care sunt utile. De aceea, ca să nu rişti un fiasco total şi mulţi bani aruncaţi în vânt, te poţi folosi de un mic truc. 

Imaginaţia ţi-e cel mai bun aliat

Totul devine mai uşor cu un exerciţiu simplu de imaginaţie, pe care îl poţi face în doar câteva minute: închide ochii şi construieşte în mintea ta imaginea în care toate ideile pe care le ai despre amenajare le pui cap la cap. Şi aminteşte-ţi şi de noptiere. Apoi, când ai peisajul, vezi cum e. E ca un tur virtual pe care îl poţi face fără să apelezi la un expert în design interior. Observă cât de potrivite sunt culorile, cum se îmbină, dacă nu sunt obositoare, dacă mobila are acelaşi stil, dă-ţi timp să observi toate detaliile. La urma urmei, s-ar putea să-ţi placă o noptieră din fier şi ea să nu fie potrivită cu celelalte piese de mobilier. Sau cu aspectul general al camerei. Cum vrei să fie mobila, să aibă spaţiu sub ea sau să fie apropiată de podea? Cum ţi-ar fi mai util pentru curăţenie? Stabileşte acolo, în imaginaţia ta, fiecare detaliu, pentru că totul este foarte important. Iar, dacă rezultatul final nu te mulţumeşte, schimbă, tot acolo, după bunul plac. Din fericire, în imaginaţia ta, totul este gratis.

Ce culori alegi?

Tendinţa fiecărui om este să-şi amprenteze personalitatea pe tot ceea ce face, iar alegerea culorii pentru dormitor nu face excepţie. Totuşi, mai ales în cazul culorilor puternice, roşu, negru, violet, este bine să te gândeşti de două ori înainte de a le alege. Şi aceasta pentru că tindem să ne placă o culoare care ne energizează, iar în camera pentru odihnă este indicat să optăm exact pentru opus: o culoare care ne relaxează. Tocmai de asta, atât de mulţi experţi recomandă pentru dormitor culori pale, pastelate, calde şi o lumină caldă. Două nuanţe ar trebui să fie suficient pentru camera de odihnă, mai ales dacă locuieşti la bloc, unde spaţiile sunt mai înguste. Şi, sigur, poţi adăuga mici detalii din culoarea ta preferată, dacă vrei asta neapărat. 

Mobila, proporţională cu mărimea camerei

Chiar dacă nevoile unei familii cer destule spaţii de depozitare pentru tot felul de lucruri, unele chiar păstrate inutil, nu este deloc indicat să-ţi transformi dormitorul într-un astfel de loc. Şi aceasta pentru că este destul de probabil ca, în timp, să ai senzaţia de sufocare şi să regreţi felul în care ai făcut amenajarea. Aşa că este de preferat să alegi minimul util de mobilă, de dimensiuni rezonabile, care să-ţi păstreze cu uşurinţă senzaţia de spaţiu. Ca şi pentru restul camerei, optează tot pentru nuanţe pale, relaxante pentru tine. 

Şi nu uita de noptiere. N-ai vrea să îţi laşi seara pe jos cartea ta preferată sau telefonul. De la bun început ia-le în calcul, pentru că se poate după aceea să nu mai ai unde să le pui. Şi îţi vor lipsi. Le găseşti într-o varietate de modele şi nuanţe. Unele sunt clasice, altele sunt moderne, din lemn lucios, elegant, cu sticlă şi altele sunt parcă mai prietenoase, tapiţate în materiale diverse. Desigur, găseşti chiar şi noptiere din fier, dacă acestea sunt potrivite pentru alegerea ta de mobilă în dormitor. Cu picioare, fără picioare, suspendate sau chiar cu lampă încastrată modern în material, ai o mare varietate din care poţi alege.

(P) Material publicitar realizat împreună cu Somproduct

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!