Cum se întreține corespunzător imprimanta 3D?

Ai o imprimantă 3D pentru proiectele de tip hobby sau pentru domeniul profesional în care activezi, fie acesta medical, pentru autoturisme, digital, arhitectură sau design? Lucrezi cu obiecte 3D de dimensiuni mici sau mari, cu rășină sau diferite tipuri de filamente? Dacă da, nu uita că, indiferent de imprimantă, aceasta are nevoie întotdeauna de o curățare și îngrijire temeinică.

Tocmai ți-ai achiziționat o imprimantă 3D și vrei să știi cum o poți întreține pe aceasta corespunzător, astfel încât să îți fie alături la foarte multe proiecte, performantă și durabilă deopotrivă? Atunci, află din informațiile următoare cum poți avea grijă de noul tău dispozitiv!

Lubrifiază imprimanta 3D

Un pas important pentru îngrijirea de durată a dispozitivul este lubrifierea acestuia. Fiecare dispozitiv conține numeroase părți din metal care se mișcă, iar acestea vor acționa sacadat fără o soluție care menține mișcarea continuă. 

În cazul în care ești în căutarea unui dispozitiv modern, poți opta pentru modelele noi de imprimante 3D cu extruder de tip Direct-Drive care oferă produse finale de calitate, de diferite dimensiuni, întocmai pentru nevoile și cerințele tale.

Cu toate acestea, indiferent de modelul de imprimantă 3D ales, lubrifierea este esențială. Folosește ulei special și pune una sau două picături pe tijele și șinele dispozitivului. Nu folosi foarte mult lubrifiant, iar atunci când îl aplici, asigură-te că mediul este curat. În caz contrar, praful și murdăria s-ar putea lipi de imprimantă.

Curăță extruderul imprimantei 3D

O imprimantă curată are multe de oferit, iar unele dintre cele mai importante componente sunt extruderul, duza și placa acesteia. Pentru a curăța extruderul, încălzește doza și îndepărtează filamentul, apoi începe să cureți canelurile componentei.  Folosește aer comprimat cu pai și o pensetă sau o pensulă foarte subțire.

Curăță duza imprimantei 3D

După ce ai curățat corespunzător extruderul, urmează îngrijirea duzei imprimantei. Pornește dispozitivul pentru ca materialele rămase de la ultimul obiect printat să se topească și să se scurgă. Dacă acest lucru nu poate fi realizat, atunci va trebui să desfunzi zona de scurgere. Folosește produsele recomandate de către furnizor, alături de o perie de dimensiuni mici.

Strânge șuruburile imprimantei 3D

Șuruburile care nu sunt strânse corespunzător pot duce la o funcționare defectuoasă a aparatului. Deoarece foarte multe componente ale imprimantei se află într-o mișcare continuă, vibrațiile pot slăbi șuruburile. Asigură-te că le verifici și strângi periodic.

Înlocuiește componentele vechi, zgâriate sau sparte

Pentru început, dacă suprafața de lucru este zgâriată, atunci aceasta poate avea un impact major asupra creațiilor 3D, ele suferind anumite defecte care pot fi reparate cu greu ulterior. Suprafața zgâriată trebuie înlocuită cu una nouă înainte de a începe viitorul proiect.

Filamentele, duza de imprimare, extruderul, dar și celelalte componente se pot deteriora, de asemenea, odată cu trecerea timpului, având în vedere frecvența și complexitatea produselor imprimate 3D. Pentru ca imprimanta să funcționeze corespunzător, este indicat ca toate componentele stricate să fie înlocuite numaidecât.

Curăță și reglează tăvița

Tăvița imprimantei 3D ar trebui curățată foarte bine după fiecare utilizare, astfel încât reziduurile și toate celelalte materiale rămase de la proiectul anterior să fie îndepărtate. Tăvița se poate zgâria sau sparge în timpul procesului. Dacă întâmpini acest lucru, nu ezita să o înlocuiești. Tăvița poate fi confecționată din mai multe materiale, precum sticla, așadar alege produsele de curățare potrivite pentru textura respectivă.

Menține un mediu de lucru curat

Pentru a întreține corespunzător o imprimantă 3D nu este suficient ca interiorul acesteia să fie curățat frecvent, ci acest lucru trebuie să se întâmple și cu mediul înconjurător de lucru și partea exterioară a dispozitivului. Indiferent de încăperea sau de locul unde este amplasat aparatul, asigură-te că aspiri praful și aerisești zilnic. În caz contrar, particulele de mizerie se pot imprima pe viitoarele produse și creații 3D.

Imprimanta 3D este excelentă indiferent de proiectele pe care vrei să le realizezi, hobby sau profesionale deopotrivă. Ține cont de informațiile primite în acest articol și oferă-i întreținerea corespunzătoare, alături de produsele recomandate.

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!