Cum să pregătiți pereții pentru vopsire?

Vă gândiți la remodelarea sufrageriei, a dormitorului sau chiar a întregii case? Pe lângă elementele de design și piesele de mobilier, vopseaua reprezintă o modalitate simplă, dar versatilă, prin care puteți transforma un spațiu banal, într-unul proaspăt și primitor. Este important să înțelegeți întreg procesul de pregătire al pereților, pentru că, odată ce spațiul a fost decorat cu mobilă, poate fi o perspectivă descurajantă revopsirea pereților. Pentru a vă asigura că proiectul final arată spectaculos, este importantă o pregătire adecvată a pereților.

Curățarea pereților de praf, șuruburi și alte elemente decorative

Deși nu orice suprafață va necesita pregătire în mai multe etape, este important să verificați cu atenție suprafețele înainte de vopsire și să luați măsuri acolo unde este necesar. Începeți prin eliminarea tuturor șuruburilor, tablourilor și elementelor decorative, precum stickere colorate sau tapet. Apoi, puteți demara etapele de curățare a pereților de praf și spălare a lor cu apă și detergent pentru îndepărtarea murdăriei și petelor de grăsime. După spălare, lăsați peretele să se usuce complet înainte de a continua cu pașii următori.

Curățarea pereților este importantă pentru a permite o aplicare corectă a vopselei și pentru a crea acea peliculă fină, rezultată în urma uscării straturilor de vopsea. 

Pregătirea pereților pentru amorsarea suprafețelor

După eliminarea prafului și murdăriei, următorul pas pentru pregătirea pereților pentru vopsire constă în șlefuirea pereților. Odată spălat, peretele trebuie șlefuit cu șmirghel cu granulație fină sau cu un șlefuitor electric. Veți dori să șlefuiți atât suprafețele netede, cât și pe cele aspre. Suprafețele netede sunt cele care au fost vopsite anterior, în timp ce suprafețele aspre sunt cele reparate, care nu au primit încă un strat de vopsea. 

În cele din urmă, odată ce peretele a fost șlefuit, curățați-l din nou. Utilizați un produs de curățare de bună calitate, conceput special pentru curățarea pereților. Frecați peretele cu un burete sau o cârpă, până când zona este curată. Apoi, ștergeți excesul de umiditate cu un prosop și lăsați să se usuce.

Amorsarea și vopsirea pereților

Amorsarea suprafeței sau grunduirea, constă în aplicarea unei amorse, care ajută la crearea unei fundații pentru aderența vopselei. Odată amorsat, peretele trebuie lăsat să se usuce complet înainte de a aplica orice straturi de vopsea. Dacă peretele nu este grunduit corect, poate duce la decojirea sau ciobirea vopselei. În plus, dacă omiteți amorsarea peretelui, vopseaua proaspătă ar putea lăsa urme inestetice care ar putea necesita șlefuire înainte de revopsire. Pentru a evita aceste probleme, utilizați o amorsă de calitate recomandată de specialiști și urmați cu atenție instrucțiunile acestora.

Acum că suprafețele pereților sunt amorsate și curățate temeinic, este timpul să aplicați vopseaua. De regulă, pot fi necesare aplicarea a două sau trei straturi de vopsea. Primul strat de vopsea oferă o bază solidă pentru restul straturilor. Urmați instrucțiunile furnizate de producător pentru timpii de aplicare și uscare. După uscarea primului strat, adăugați un al doilea strat de vopsea. Acest strat final sigilează vopseaua și oferă peretelui strălucirea de lungă durată. Dacă vreți să vă asigurați de o lucrare excepțională sau nu aveți suficient timp liber pentru a vă ocupa de vopsirea pereților pe cont propriu, prin intermediul platformelor specializate, puteți solicita oferte de pret manopera zugravit din partea specialiștilor. Pe lângă experiența necesară în aplicarea vopselei, aceștia dețin și cunoștințele adecvate pentru pregătirea pereților, astfel încât rezultatul final să fie conform așteptărilor. Prețurile pentru pregătirea și vopsirea pereților variază în funcție de proiect, situându-se între 105,00 Lei/m2 și 210,00 Lei/m2. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!