Cum să menții, pe termen lung, fericirea și armonia în familie

Multe dintre noi, femeile visăm la familia perfectă încă din adolescență. Atunci începem să punem primele cărămizi la ideea de relații fericite și să ne dorim unele exact așa cum vedem în filmele americane. Echilibrul, bucuria, iubirea sunt printre primele ingrediente pe care dorim să le aducem acasă. Chiar dacă sunt niște lucruri elementare care nu ar trebui să lipsească din nicio relație, de multe ori observăm că nu este atât de simplu să le avem. Stresul, grijile de zi cu zi, problemele care apar spontan ne fac să ne îndepărtăm de viziunea noastră. De aceea, armonia în familie este ceva ce se construiește în timp și se menține cu consecvență, prin practici sau activități relativ simple, dar regulate. Noi am pregătit o listă cu câteva dintre cele mai eficiente și la îndemâna oricui:

Alege un stil de viață sănătos pentru întreaga familie

Un stil de viață sănătos presupune stabilirea unor reguli, pe care le poți privi mai curând ca pe niște obiceiuri sau valori. Însă, este important ca ele să fie comunicate. Fie că ai copii, fie că vorbim doar despre o relație de cuplu, este recomandat ca limitele să fie stabilite în funcție de etapa în care vă aflați. Un soi de „regulament de ordine interioară” discutat și asumat, care să cuprindă câteva valori, dar și obiceiuri rezonabile, care merită încurajate în cadrul familiei.

De exemplu, sinceritatea, iubirea și respectul pot fi unele dintre valorile familiei, iar ele trebuie să se reflecte în acțiunile voastre. Transmite afecțiune membrilor familiei, prin cuvinte de încurajare și compasiune, reamintește-le constant că îi iubești, mulțumește-le de fiecare dată când este cazul. La fel, și sănătatea poate fi o valoare de care să țineți cont. Nu te gândi că ar fi ceva complicat. Este de ajuns dacă respectați lucrurile legate de alimentație, somn, mișcare pentru a vedea o îmbunătățire semnificativă a tonusului întregii familii. Puteți chiar să faceți un top al celor cinci sau zece valori comune, pe care să le notați, într-un mod creativ și vesel pe unul dintre pereții camerei în care petreceți cel mai mult timp împreună.

Investește în resurse pe termen lung

Un alt secret este să te asiguri că toți membrii familiei sunt sănătoși. Iar asta presupune să mergeți periodic la un consult medical și să faceți analizele anuale recomandate. Secretul stă în pași mici, dar făcuți în mod constant. Nu trebuie să ajungem la doctor doar atunci când ne doare ceva, ci este nevoie să o facem preventiv, mai ales dacă știm că putem moșteni anumite afecțiuni.

O altă modalitate prin care poți proteja viitorul familiei tale este să apelezi la asigurările de viață. Asigurarea de viata poate oferi protecție financiară pentru riscul apariției unui eveniment neprevăzut, precum o accidentare sau o afecțiune gravă. În funcție de tipul ales, cu ajutorul asigurării poți configura un plan financiar pentru tine și cei dragi și poți primi consultanță personalizată pentru stabilirea unui plan de investiție adaptat nevoilor tale. Astfel, te asiguri că te poți bucura și mai mult de momentele frumoase petrecute alături de cei dragi și că te afli în control atunci când construiți împreună planurile de viitor dorite.

Construiește o atmosferă relaxantă în familie

Știm că starea de nervozitate prelungită a unuia dintre membrii familiei poate afecta atmosfera de acasă. La fel și stările de anxietate, depresie, rigiditatea în gândire şi comportament – toate acestea duc, în timp, la tensionarea atmosferei din familie. Antidotul potrivit diferă de la o relație la alta. Uneori, este recomandat să ceri ajutorul unui specialist; alteori, simpla comunicare sinceră  rezolvă orice problemă. Ideal este ca atunci când sunt depistate astfel de stări tensionate, să fie comunicate deschis, nu pentru a deveni un motiv de reproș, ci pentru a găsi o rezolvare eficientă, care să funcționeze și pe termen lung. Schimbările încep să apară mai ales dacă fiecare membru își propune să construiască în familie o atmosferă caldă, iubitoare, afectuoasă și să aducă acasă o energie bună.

Petreceți timp de calitate împreună

Cântați, citiți, călătoriți, dansați, practicați un hobby împreună, râdeți, uitați-vă la filme bune, mergeți pe munte, alegeți un sport pe care să îl practicați împreună, participați la spectacole, evenimente, concerte, cursuri, cunoașteți oameni noi. Sunt doar câteva dintre lucrurile prin care puteți îmbogăți weekendurile, serile și timpul liber pe care îl petreceți în familie. Rutina poate fi una dintre cele mai mari capcane în care multe cupluri ajung să cadă. Din fericire, există numeroase modalități prin care o puteți depăși. Secretul este ca măcar un membru al familiei să aibă această inițiativă, iar apoi să fie susținut de ceilalți.

Așa cum știm, viața nu poate fi „numai lapte și miere”. În relații, tot timpul vor exista provocări. Însă, important este să existe un echilibru între ce este frumos, fericit și ce este mai puțin plăcut. Iar acest echilibru îl construim, zilnic, prin ceea ce spunem, facem și gândim.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Metropolitan Life

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!