Cum să devii o şoferiţă mai responsabilă în noul an. Alege să conduci ecologic

Să ştii să conduci o maşină nu mai este un lux în prezent, ci mai degrabă o necesitate. Însă, înainte de a începe să conduci maşina, nu trebuie să uiţi că acest gest este un privilegiu, nu un drept, şi că trebuie să fii o şoferiţă responsabilă atunci când întorci cheia în contact. Există mai multe metode practice pe care le poţi aplica pentru a conduce automobilul în siguranţă, dar şi ecologic, pentru a polua cât mai puțin mediul înconjurător.

Potrivit mai multor rapoarte recente realizate de organizații de profil, poluarea aerului este una dintre cele mai grave probleme de mediu în țara noastră, iar principalii vinovați sunt transporturile (50%), încălzirea locuințelor și industria.

Întreținerea corectă a mașinii

Înainte de a conduce ecologic trebuie să știi cum să întreții corect mașina, lucru care poate contribui la reducerea consumului de combustibil sau curent electric. Astfel, înainte de a folosi mașina, asigură-te că aceasta este echipată pentru drumul pe care îl ai de făcut. De exemplu, în perioada aceasta, deși zăpada se lasă încă așteptată, trebuie să ai în vedere folosirea cauciucurilor de iarnă şi, eventual, să îţi pui în portbagaj nişte lanţuri.

Nu strică nici să investești în nişte oglinzi auto pentru unghi mort. Potrivit mai multor studii, unghiul mort se numără printre cauzele principale ale accidentelor rutiere, iar un astfel de dispozitiv poate rezolva problema.

Elimină de pe maşină portbagajul exterior, suportul pentru schiuri, cel pentru transportul bicicletelor şi orice alte accesorii pe care nu le foloseşti zilnic. Toate acestea reduc din aerodinamica maşinii şi contribuie la un consum mai mare de combustibil.

Verifică regulat presiunea pneurilor, pentru că, dacă nu sunt umflate corespunzător, consumul de combustibil va fi mai mare, chiar şi cu până la 6%. Tot regulat trebuie controlate nivelul uleiului de motor şi cel al lichidului de frână, pentru a te asigura că maşina funcţionează perfect.

Care este cea mai potrivită maşină?

Cum să devii o şoferiţă mai responsabilă în noul an. Alege să conduci ecologic

Primul gest pentru a reduce impactul asupra mediului este alegerea unui vehicul potrivit. Atunci când te afli la volanul unei mașini foarte poluante, care consumă peste 15 litri de combustibil la suta de kilometri, este dificil, chiar și dacă ești foarte atentă, să conduci ecologic. Dacă vrei să reduci impactul asupra mediului ca șoferiță eco-responsabilă, atunci cel mai important gest pe care trebuie să îl faci este să alegi un automobil care poluează cât mai puțin.

Primul răspuns care îți vine în minte este automobilul electric. Însă, atenție, deși mașinile electrice poluează mult mai puțin decât cele pe motorină sau pe benzină, ele au totuși un impact asupra mediului înconjurător. Dacă mergi pe această variantă, va trebui să alegi mai degrabă o mașină cu un volum mai mic, decât un SUV.

Întrucât versiunile electrice nu sunt foarte accesibile financiar, alte alegeri pe care le poți face sunt automobilele de dimensiuni mai mici și mai ușoare sau cele care nu sunt foarte puternice și au un consum mic.

Cum reduci emisiile în trafic

Pentru a reduce nivelul de emisii de dioxid de carbon, există câteva tehnici simple pe care trebuie să le respecţi. Mai întâi, trebuie să demarezi încet, pentru că primii kilometri parcurşi sunt necesari pentru încălzirea motorului şi aceasta este şi etapa care poluează cel mai mult. De asemenea, schimbă vitezele la momentul potrivit, pentru a nu suprasolicita motorul, respectiv la 2.0002.500 de turaţii pe minut pentru cel pe benzină şi în jurul a 2.000 pentru diesel.

Evită să accelerezi şi să pui frână brusc. E mai bine să mergi cu o viteză medie, dar constantă.

Când eşti nevoită să aştepţi mai mult în trafic, cum ar fi la semafor, opreşte motorul pentru a reduce consumul de combustibil, dar şi emisiile de gaze nocive.

Trebuie să mai iei în considerare faptul că instalaţia de climatizare contribuie şi ea la creşterea consumului de combustibil, de regulă direct proporțional cu temperaturile de afară. Prin urmare, încearcă să nu dai aerul condiționat sau încălzirea la maxim.

Nu în ultimul rând, dacă poţi ajunge la destinaţie pe jos, cu bicicleta, trotineta sau folosind transportul în comun, alege să o faci, pentru a evita poluarea inutilă a mediului.

Sursa foto: Unsplash.com, Stocksnap.io

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!