Cum să creezi o legătură puternică și stabilă cu partenerul de viață

Relațiile amoroase pot fi amuzante, distractive și pline de satisfacții, însă e nevoie de multă muncă pentru a crea și a menține o legătură puternică și stabilă cu partenerul de viață. 

O relație puternică ar trebui să se bazeze pe câțiva factori cheie, precum comunicarea, înțelegerea, intimitatea și încrederea.

Fiecare relație este unică, însă există câteva principii de bază care pot contribui la menținerea unei legături sănătoase, indiferent de provocările pe care cei doi parteneri le au de înfruntat.

Dragoste, bunătate, drăgălășenie

Politețea și bunătatea sunt două dintre atributele care fac ca relațiile să funcționeze bine și astfel partenerii să cunoască fericirea. Chiar dacă, uneori, momentele de drăgălășenie pot fi considerate prea siropoase pentru unii îndrăgostiți, acestea întăresc relația. Bunătatea contribuie la o mai bună comunicare, iar exprimarea dragostei face ca relația să înflorească. De aceea, este important ca partenerii de viață să profite de fiecare moment pentru a-și exprima dragostea. Fie că aleg să facă un cadou inedit și să cumpere, de exemplu, bratari personalizate cuplu, profitând de fiecare ocazie specială (Valentine’s Day, Dragobete, Crăciun, Anul Nou, Paște), fie preferă să organizeze o ieșire romantică, fără a marca vreun eveniment deosebit, micile momente de exprimare a iubirii sunt importante pentru consolidarea relației.

Comunicare și eficiență

Comunicarea reprezintă fundația unei relații. Atunci când două persoane reușesc să discute și să își comunice reciproc nemulțumirile, satisfacțiile și pasiunile, relația are continuitate. În cazul certurilor, care sunt inevitabile, argumentele sunt esențiale, iar tonul vocii poate avea un impact puternic în rezolvarea conflictului. Într-o relație de succes, ambii parteneri trebuie să se simtă respectați și sprijiniți unul de celălalt. Acest tip de parteneriat, bazat pe comunicare și eficiență (de la rezolvarea conflictelor la planificarea vacanțelor), creează un mediu bazat pe încredere profundă. Astfel, atunci când într-o relație există încredere, respect, responsabilitate și iubire reciproce, legătura dintre îndrăgostiți devine mai puternică.

Iertare și toleranță

Un alt aspect important într-o relație are de-a face cu manifestarea compasiunii și capacitatea oamenilor de a ierta. Indiferent de gravitatea problemelor care apar, uneori, într-o relație, pentru buna funcționare a acesteia este esențial ca fiecare partener să îl trateze pe celălalt cu aceeași răbdare și același respect cu care ar vrea să fie tratat la rândul său. Astfel, iertarea și toleranța sunt esențiale pentru consolidarea relației într-un mod armonios.

Deschidere și vulnerabilitate

A vorbi deschis și vulnerabil cu partenerul de viață este crucial pentru o relație. Pe de altă parte, construirea unor ziduri emoționale va slăbi legătura dintre parteneri și îi va îndepărta unul de altul. De aceea, vulnerabilitatea emoțională este importantă în cuplu, la fel ca onestitatea, exprimarea sentimentelor sincere, a speranțelor și a preocupărilor. Însă, și în acest caz, reciprocitatea este esențială. Dacă doar unul dintre parteneri dă dovadă de vulnerabilitate și deschidere în exprimarea propriilor trăiri și sentimente, relația ar putea avea de suferit în timp. 

Apreciere și conformare

Într-o relație contează foarte mult așteptările pe care le ai de la celălalt. Acest lucru poate consolida legătura dintre parteneri sau, din contră, o poate slăbi. De aceea, este important ca fiecare să-i aprecieze atuurile celuilalt. Idealizarea partenerului sau raportarea la acesta urmărind standarde nerealiste sunt factori care pot slăbi legătura în cuplu. Fiecare persoană are defecte și calități, drept urmare este important ca ambii parteneri să înțeleagă și să accepte personalitatea celuilalt. 

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că ianuarie este luna în care au loc cele mai multe despărțiri, urmată de decembrie și martie. Principalele motive pentru despărțiri sunt stresul din timpul sărbătorilor, precum și problemele financiare de după, dar și vremea deprimantă.  

Sursă foto: Maridav/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu graveazapovesteata.ro

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!