Cum să amenajezi eficient un spațiu mic

Dacă locuiești într-o casă care nu este suficient de spațioasă, amenajarea acesteia poate fi o provocare, însă cu ajutorul unor trucuri vei reuși să transformi un spațiu mic într-un loc confortabil în care să-ți desfășori activitățile. 

În funcție de tipul camerei pe care dorești să o amenajezi, fie că este vorba despre dormitor, sufragerie, bucătărie dar și în funcție de obiectele de mobilier pe care le ai la dispoziție, poți aranja toate lucrurile într-o manieră care să îți faciliteze accesul în încăperea respectivă. Îți prezentăm mai jos câteva sfaturi de amenjarea a spațiilor mici, de care să ții cont:

  1. Renunță la obiectele inutile
Cum să amenajezi eficient un spațiu mic

Înainte de a trece la amenajarea propriu-zisă a unui spațiu, selectează obiectele care nu-ți mai sunt utile, cum ar fi: cărți, discuri de vinil, haine, electronice etc. După ce te-ai asigurat că ai păstrat doar lucrurile de care ai nevoie, te poți ocupa de amenjarea spațiului în care le vei depozita. Fiecare categorie de produse pe care le deții are nevoie de un spațiu dedicat, mai ales că fiecare necesită anumite condiții speciale de păstrare. De exemplu, dacă ești colecționar de viniluri, este recomandat să-ți aranjezi discurile pe verticală în rafturi special concepute pentru dimensiunea lor, ca să eviți deteriorarea acestora. În cazul în care nu deții rafturi speciale pentru colecția ta de discuri de vinil, le poți depozita în lădițe, pe care să le aranjezi pe verticală, pentru a câștiga mai mult spațiu. Poți proceda la fel și cu colecția ta de cărți.

  1. Depozitează și organizează eficient
Cum să amenajezi eficient un spațiu mic

Un spațiu mic, supraaglomerat va părea și mai neîncăpător, drept urmare va fi dificil să obții un grad de confort într-o astfel de locuință. Organizarea și depozitarea sunt două puncte cheie pentru a obține nu numai un aspect plăcut al locuinței, ci și confortul mult dorit. Pentru asta, nu este nevoie să investești în recipiente speciale de depozitare, ci te poți folosi de ceea ce ai la îndemână prin casă; cutii de lemn, cutii de pantofi ori alte recipiente din plastic. Pentru a organiza colecția de viniluri, este recomandat să sortezi discurile de vinil pe genurile muzicale: muzică latino, muzică rock, muzică clasică și altele. Poți aplica acest principiu și în ceea ce privește cărțile: organizare pe domenii, edituri sau dimensiuni. În acest fel, un spațiu organizat îți va conferi și senzația de spațietate.

  1. Cât mai multă lumină și culori calde

O cameră care beneficiază de multă lumină naturală va părea mai spațioasă, așadar îți recomandăm să lași lumina naturală să pătrundă în cameră și să o mobilezi în culori cât mai calde, precum: alb, crem, bej etc. Pentru a te asigura că dispui de suficiente spații de depozitare în locuințele mici, este recomandat să dispui obiectele de mobilier pe verticală. 

  1. Soluții unice pentru tipul tău de apartament

Fiecare locuință este unică, așadar, și nevoile pentru fiecare tip de locuință sunt diferite. Pentru a obține un efect de spațietate, aplică soluții potrivite apartamentului în care locuiești: dacă este sau nu open space, numărul de camere disponibile, mobilierul pe care îl ai etc. Una dintre regulile pe care marii designeri o aplică este aceea că un spațiu nu trebuie să fie încărcat cu obiecte de mobilier. O măsuță de cafea, o etajeră și o canapea sunt suficiente pentru camera ta de zi. În funcție de nevoile pe care le ai, mobilează casa doar cu obiectele necesare, astfel încât să nu supraaglomerezi spațiul. Alege un tip de mobilier multifuncțional care să fie potrivit nevoilor tale de a avea un spațiu cât mai mare.

  1. Atribuie un loc fiecărui obiect din casă 

Dezordinea și implicit senzația că o cameră este prea mică se produce pentru că lucrurile tale nu au un spațiu repartizat, iar după utilizare nu sunt puse la locul lor. Atunci când rezervi un spațiu pentru fiecare lucru pe care îl deții, îți va fi mult mai ușor să păstrezi curățenia și astfel camera ta va părea mult mai aerisită și mai mare. În acest sens, câteva cărți cu sfaturi de amenajare și organizare a spațiului îți pot fi de ajutor. 

Acestea sunt câteva dintre trucurile care te pot ajuta să amenajezi un spațiu mic pentru a obține un maxim de confort. Când îți mobilezi casa, folosește-te și de informațiile prezentate mai sus dar și de creativitatea ta, pentru a obține rezultate spectaculoase. 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!