Cum recunoști o sticlă de whisky contrafăcut

Nimănui nu-i place să fie înșelat, cu atât mai puțin atunci când vine vorba despre băutura sa preferată. Și totuși, faptul că existe destule sortimente de whisky contrafăcut pe piață nu trebuie să mai mire pe nimeni. Cum faci să nu ajungi în situația de a cumpăra o astfel de băutură și de a-ți pierde banii? Învață din cele ce urmează cum poți recunoaște un whisky care se dă drept ce nu este! 

Atenție la timbru

În oferta magazinelor offline sau online ai la dispoziție diverse sortimente de whisky, care de care mai îmbietoare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te pierzi cu firea. Dacă ai cum să te uiți la sticla de whisky, primul lucru pe care vei vrea să-l verifici este timbrul de acciz. De obicei, persoanele care vând whisky contrafăcut se folosesc de următorul tertip: vor pune băutura contrafăcută în sticlele originale. Așadar acordă atenție timbrului. Vezi dacă este intact sau dacă a fost lipit peste un altul mai vechi. 

Atenție la etichetă

Te sfătuim să pui mâna inclusiv pe o lupă și să studiezi cu atenție eticheta sticlei de whisky pe care urmează să o cumperi. Te interesează cu precădere calitatea imaginii. Dacă detectezi anumite dungi fine verticale, cel mai probabil imaginea nu este una originală, deci nici whisky-ul din sticlă nu este băutura pe care o căutai. 

Ia-ți timp chiar și să citești ce scrie pe etichetă. De foarte multe ori falsificatorii se dau de gol din cauza textelor greșite: fie conțin formulări incorecte, fie denumiri scrise greșit, de pildă cu litere în plus. 

Aruncă o privire pe fundul sticlei

Nu multă lume știe asta, dar whisky-ul îmbuteliat după anul 1970 va prezenta întotdeauna sedimente pe fundul sticlei. Dacă acestea lipsesc, se prea poate ca sticla să fi fost reumplută cu alt tip de băutură. 

Compară produsul cu informațiile oficiale

Ai găsit sticla de whisky dorită pe internet, dar nu poți aplica sfaturile de mai sus? Ai la îndemână internetul. Te sfătuim să accesezi site-ul producătorului oficial și să verifici următoarele elemente: culoarea capacului și a etichetei, fontul folosit pentru scriere sau chiar culoarea băuturii în sine. Dacă observi deosebiri de nuanță, chiar și subtile, mai caută. 

Atenție la conținutul sticlei

Până unde este umplută sticla? În cazul variantelor originale, sticla va fi umplută până la jumătatea gâtului. În cazuri mai puțin frecvente, sticlele se umplu și până la baza gâtului. Dacă sticla este umplută mai mult de atât, sunt șanse mari că băutura de la interior să nu fie originală. 

După ce ai verificat acest aspect, agită sticla. Un whisky de calitate, cu cel puțin 40% alcool, va produce bule ce rezistă cel puțin 20 sau 30 de secunde. Dacă băutura nu produce bule, ai în față altceva, dar nu whisky. 

Atenție la greutatea sticlei 

Dacă ai cum, te sfătuim inclusiv să cântărești sticla pe care urmează să o achiziționezi. Falsificatorii vor folosi de multe ori sticle ceva mai ușoare. Vei simți pur și simplu din mână că sticla nu este destul de grea. 

Aplică toate sfaturile de mai sus și cu greu vei cădea în plasa falsificatorilor! 

Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!